pátek 19 duben 2024
Text Size

„Chytrý“ displej Samsung LS32AM700U (test): jako monitor obstojí jen někdy, ale jako „chytrá“ obrazovka je skvělý

Oficiálně se jmenuje Smart Monitor a uvnitř je operační systém Tizen, který najdete i v televizorech značky. Není to ale ani typický monitor ani televizor (tunery nemá) a už vůbec to není počítač typu vše v jednom. V praxi jde, podle mého, spíše o jakousi chytrou obrazovku, což má své výhody i nevýhody. Foto: autor a Samsung

 

Hodnocení: 75 %

  • pro: oficiálně matná obrazovka a tudíž minimum odlesků (spíše ale polomatná), „chytrý“ a tudíž s aplikacemi a napojíte na něj i mobil nebo se přes něj připojíte k internetu či na médium na lokální síti, výborné pozorovací úhly, naklopení obrazovky, ale jinak…
  • proti: …zcela pevný a nenastavitelný, žádná klasická monitorová rozhraní, USB-C nedobíjí v pohotovostním režimu monitoru, chybí jakékoli ovládání na displeji, málo přednastavených obrazových režimů, chybí RJ-45 (Ethernet LAN)

Můžete očekávat: Za nijak nízkých 10.990 Kč dostanete kombinaci vyspělého televizoru a jednoduššího monitoru s panelem na prakticky pevném podstavci a kvalitním obrazem se slušnými barvami, byť byl použit panel typu VA. Operační systém Tizen vám zajistí stejné „chytré“ funkce jako u televizoru, podobný je i dálkový ovladač a stejné je také uživatelské prostředí. Ale protože je oficiálně zařazen mezi monitory, musím ho posuzovat takto. Počítejte tedy se značnými limity u rozhraní, protože tu žádná klasická monitorová nejsou, a ovládání spoléhá jen na „dálku“.

„Chytrý monitor“ obsluhuje operační systém Tizen stejně, jako televizory Samsungu. A stejný je i dálkový ovladač a uživatelské prostředí s domovskou nabídkou (Home), kterou vidíte na snímku.

 

Použití jako monitoru (tak zní jeho oficiální určení) omezuje koncepce s prakticky napevno umístěnou obrazovkou, která se nedá ani natočit a jde pouze naklopit dopředu nebo dozadu. Nevím jak vy, ale já bych si nikdy monitor tohoto typu nekoupil. Zejména výškové nastavení panelu potřebuji naprosto nutně a tady se nedá ani otočit kolem středové osy. Naklopení, byť poměrně značné, pro mé účely nestačí. Šlo by sice, přes montáž VESA, připojit jiný podstavec, ale tahle věcička stojí skoro jedenáct tisíc! Spíše se tak podle mého uplatní jako chytrý displej třeba do kuchyně, do kterého si to co potřebujete pustíte přes stream. Nebo jako jednoduchý monitor, který se více bude využívat buď výše zmiňovaným způsobem nebo na něj budete mít napojen nějaký set-top box.

Tolik úvodní uvedení do tématu a teď se pojďme podívat na základní technické parametry obrazovky, která je oficiálně vzato matná, což je – oproti klasickému televizoru – první velká (podle mého spíše obrovská) výhoda.

V nabídce je bohužel pouze velikost 32", tedy 81 cm, podstavec je pevný a obrazovka se na něm dá pouze naklonit vpřed nebo vzad (-2°, resp. +20°). Zabudovaný audio systém vyzařuje do podstavce, parametry nebyly uvedeny (sháním). Monitor nemá žádné ovládání a řídí se pouze přes dálkový ovladač obdobným způsobem jako televizor Samsung. Nemá dokonce ani tlačítko pro uvedení do pohotovostního režimu, ani fyzické zapnutí a vypnutí.

Monitor má certifikaci Windows 10, režim šetření zraku i herní režim a má také adaptivní obraz, který si upraví přímo na poměry místnosti. Využít můžete i přímého napojení na některé mobily stejné značky přes systém Samsung Dex (prý něco à la PC). Jsou tu také další chytré funkce jako zrcadlení obrazovky a skvělé obousměrné Bluetooth Audio. Tohle dnes nenajdete u většiny televizorů!

Co chybí nejvíce jsou klasická monitorová rozhraní jako Display Port, DVI, či VGA (D-sub). Není tu také bohužel výstup na sluchátka, analogový audio výstup či digitální audio výstup. Ten poslední by se vzhledem k zabudovaným aplikacím určitě hodil.

Počítač, či jakékoli jiné zařízení, můžete připojit pouze přes HDMI nebo USB-C (netestováno), kterým lze přenášet i napájení (max. 65 W). Napojení přes notebook a HDMI proběhlo bez potíží, naopak jsem neuspěl s adaptérem VGA-HDMI, ale to se dalo čekat.

Konstrukce je bez klasického rámečku, černá obruba LCD má asi 6 mm.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování – bezrámová obrazovka, rámeček jen z boku. Zadní plastový kryt LCD, panel typu VA, podstavec kov a plast, nenatočitelný a s výjimkou naklonění panelu nijak neregulovatelný, propojení šrouby. Zpracování vynikající.
  • Ovládání: klasický dálkový ovladač à la TV Samsung, operační systém Tizen opět à la TV, stejné ovládání a stejná domovská nabídka, včetně možnosti využívat zabudované aplikace. Menu bez možnosti kolovat, ovladač kompaktní s několika málo tlačítky. Pravé kombinované tlačítko původně používané pro postupnou volbu kanálů, jejich seznam a vyvolání EPG nemá žádnou funkci. Zbytek pracoval. Tlačítko režimu Ambient vyvolávalo přednastavené obrazové režimy (Standardní nebo Dynamický).
„Dálka“ à la televizor Samsung. Kompaktní s minimem tlačítek a s řadou multifunkčních.

 

  • Nejdůležitější rozhraní a propojení: pouze HDMI a USB, přepínání za pomoci domovské nabídky (Home, domeček). Z bezdrátových je tu bezproblémově funkční Wi-Fi 5 a Bluetooth 4, RJ-45 (Ethernet LAN) chybí. Jedno USB (A) dobíjelo mobil i v pohotovostním režimu monitoru, což bohužel neplatilo o USB-C. To dobíjelo pouze při zapnutí monitoru.
  • Aplikační kompatibilita, Bluetooth a zrcadlení obrazovky: aplikace pro o. s. Tizen nového ročníku 2021 se momentálně uzpůsobují stejně, jako u TV 2021, takže nemělo smysl je testovat (Samsung je ale v minulosti vždy dotáhl). Co je k dispozici pro rok 2021, najdete v samostatném článku (včetně dalších značek). Zrcadlení obrazovky vyzkoušeno s následujícími mobily: Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). S výjimkou Sony jelo bez potíží v kvalitě nějakých 80, 90 % zdroje. Na monitoru je bohužel označeno jako SmartView, což je pojem pouze Samsungu. TCL ale na tuto volbu fungovalo, další už jsou ostatně jen pro mobily Samsung a pro Apple. Sony Xperia monitor našel a měl ho povolen, ale obě zařízení se nedokázala propojit; podle všeho jede zrcadlení od Android 10 výše. Obousměrné Bluetooth Audio s výše uvedenými mobily pracovalo bez jakýchkoli potíží, takže se monitor dal lehce použít jako zvukový výstup. Opačný směr jsem vyzkoušel s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test). Po trochu delším párování, vše opět jelo jako po drátku.
Propojení přes Bluetooth s telefonem Samsung S10 Lite.

 

  • Zabudovaný multimediální přehrávač: o něco horší kompatibilita než u televizorů Samsung, mimo jiné je také bez XviD a DivX. Na USB umí i externí titulky, ale bez možnosti jakéhokoli nastavení. To je oproti „televiznímu“ Tizenu rozdíl. Tam je totiž voleb spousta.
  • Obraz (včetně HDR) a zvuk: obrazové podání ze všech zdrojů. včetně DVB-T2/S2, výborné se sklonem k přirozenějším barvám a také k jistému zatmavování scény. Zvukově se nijak nevymyká, při vyšší hlasitosti a vyšších tónech někdy tendence k drnčení. Přehrávání souborů ve 4K bezproblémové, obsah s HDR10 byl podáván pro moje oči až příliš jemně, a to jak při tmavé, tak při přesvětlené scéně. Více detailů by se hodilo, ale to je vždy vysoce individuální (takové je HDR).
Jediná věc, kterou s obrazovkou mechanicky provedete. A můžete ještě dopředu…

 

Jaký je? Více televizorový…

Na monitor se moc nespoléhejte. Omezeně poslouží, pokud máte novější notebook nebo počítač vybavený výstupem přes HDMI. S USB-C poradit nemohu, nic s ním v tomto ohledu nemám, takže netestováno, a jak jsem už řekl, napojení přes speciální adaptér typu VGA-HDMI selhalo a přitom ho mám pro můj stále výborný notebook Acer Aspire a starší monitory vyzkoušen.

Obecně vzato by se také hodilo podstatně více přednastavených obrazových režimů, protože jsou tu pouze dva, navíc chybí i nějaký uživatelsky definovatelný. Hodilo by se ale také nějaké to ovládání (i vypínač…) a samozřejmě více tradičních počítačových rozhraní, včetně síťového RJ-45! Ale s klasickým PC světem měl Samsung vždy potíže…

Co se týče LS32AM700U jako „televizoru“, platforma Tizen byla opět stabilní, funkční a za provozu bezproblémová a s ovládáním si určitě nějak poradíte. Napojení na set-top box či přehrávač disků Blu-ray bez potíží.

Spodní plochu podstavce představuje bytelná kovová deska.

 

Tabulka vlastností

 

Zabudovaná rozhraní (vpravo dole USB-C)…

 

Hladká zadní strana. Všechna rozhraní jdou směrem dozadu, vlevo, blíže k vám, je zástrčka pro napájení, síťový vypínač ovšem chybí.

 

Číst 2046 krát Naposledy změněno čtvrtek, 17 červen 2021 18:38

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.