čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Televizor Samsung QE50LS03A Frame 2021 (test): stále parádní koncepce, výborný obraz i zvuk

Oproti modelu Frame 2020 sice už není tak bytelný, ale pořád si udržuje punc exkluzivity a osobitosti. A samozřejmě i nijak nízkou cenu, kterou si ovšem i teď zaslouží. Foto: autor a Samsung

POZNÁMKA: tato recenze některými informacemi (druh podsvícení...) doplňuje článek na Televizním webu.

Hodnocení: 90 %  

  • pro: excelentní návrh (systém externího boxu) i zpracování, kvalitní materiály, výtečné a snadno instalovatelné výměnné rámečky, excelentní podání obsahu s HDR, parádní resamplování z nižších rozlišení, výtečná pohybová ostrost i kvalitní obraz, externí titulky i z videí ze serveru, ale…
  • proti: …ani letos nejsou přehrávány DivX, XviD a DTS, potíže se zrcadlením obrazovky z mobi, letošní model už není tak bytelný a tuhý

Můžete očekávat: Kvalitně zpracovaný, spolehlivě fungující a také poměrně tenký televizor, který lze používat i jako klasický obraz buď s jedním nastaveným dílem, nebo s jejich promítáním, a to včetně vlastních prací. Potěší výborným obrazem a někdy až překvapivým zvukem i když více basů by se hodilo! Platforma Tizen jako taková je stále velmi spolehlivá a s celou řadou domácích aplikací, které jistě ocení mnozí. Řada z nich je už také uzpůsobena na letošní verzi o. s.

Panel je v celé výšce rovný, na spodní straně vystupují pouze nasunutelné nožičky. V ceně je nový, tzv. bezmezerový držák na stěnu Slim Fit Wall Mount.

 

The Frame 2021 je tenčí a lehčí (s výjimkou modelu s 81 cm, který zatím pokračuje v loňské podobě), na pohled však působí podobně a stejná je i koncepce s odděleným boxem s tunery a rozhraními. K obrazovce, kterou si můžete vyšperkovat jedním z pěti dokoupitelných rámečků, tak stále vede pouze jediný kabel kterým jde i 230 V.

Frame patří k řadě stylových televizorů Samsungu mezi nimiž najdete i Sero s otočnou obrazovkou (test), retro stylový Serif (test) a nově také projekční televizor Samsung The Premiere SP-LSP9T (test).

Značka má takto širokou řadu televizorů jako jediná na světě a jako největší výrobce už nějakých patnáct let po sobě si to zjevně může i dovolit.

U nového Framu sice najdete podsvícení v rámu, ale je hodně rovnoměrné a navíc tzv. Dual LED, kdy jsou použity jak LED žárovky s teplou bílou, tak se studenou bílou barvou. Je tu také kompletní tunerová sada v jednoduché podobě, linuxový operační systém vlastní výroby a mimo jiné také řada domácích či dobře lokalizovaných aplikací, jejichž úprava na Tizen 2021 se právě dokončuje. Některé jsem už ale mohl vyzkoušet.

Externí One Connect Box má v sobě tunery i drtivou většinu elektroniky a také všechna rozhraní s výjimkou druhého propojovacího systémového konektoru. Kabel je sice letos tlustší, ale stále pouze jeden.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: design osobitý, ze zadní strany obrazovky zcela plochý. Plastové nožičky nasouvací s možností aretace do dvou výškových poloh. Koncepce odděleného panelu a boxu s rozhraními a elektronikou vše spojené jediným tenkým kabelem, který k obrazovce vede i napájení. Zpracování výborné, displej asi o polovinu užší než u loňského modelu a ne tak tuhý a těžký. Výměnné rámečky stále velmi jednoduše přicvaknutelné a stále dokáží zcela televizor proměnit.
  • Tunery, třídění kanálů a EPG: kompletní tunerové osazení v jednoduché podobě. Rychlé přepínání kanálů i rychlý start. Třídění po jedné stanici (mazání po více) a jednoduše pochopitelné i proveditelné. Programová nabídka EPG rychlá, bez přerušení zvuku. Po vstupu se ovšem, na poslední verzi firmwaru, zpravidla měnil nádech zvukového zabarvení, někdy se také o něco zvýšila hlasitost.
  • Ovládání tradiční, skoro vše soustředěno do domovské nabídky Home. Menu nastavení bez kolování a možnosti úprav rychlých voleb. Změnit jde pouze část lišty s aplikacemi. Dálkový ovladač se solárním článkem a dobíjením přes USB-C (paráda!), takže nepotřebujete měnit baterie. Jinak ovladač klasicky kompaktní s pár tlačítky většinou multifunkčními (hlasitost, postupná volba kanálů, atd.). Numerická část a barevná tlačítka sdružena pod jediné fyzické tlačítko, takže obtížněji dosažitelná.
Klasická domovská nabídka televizorů Samsung je obohacena obchodem s Uměním a na výběr jsou stovky a stovky speciálně přefocených děl tak, aby na obrazovce co nejlépe vynikly. Mít tu ale můžete i své vlastní fotografie třeba v paspartě.

 

  • Aplikační kompatibilita, zrcadlení obrazovky a HbbTV: k testu zrcadlení obrazovky byly použity tři mobily s Android 6, 10 a 11, uspokojivě to nedopadlo se žádným z nich. Někdy se chytl jen Samsung S10 Lite. O něco lépe na tom byl výstup muziky přes Bluetooth, kde se k Samsungu, který zde pracoval spolehlivě, připojil ještě Sony Xperia XZ (Android 6.0). Opačný směr na výtečný Bluetooth reproduktor Sencor Sirius SSS 6400N (test) byl už naprosto bez potíží. Částečně šla vyzkoušet i aplikační kompatibilita i když ne všechno je už upraveno na novou verzi o. s. Tizen (třeba Lepší.TV). U HBO GO po delší pauze zlobilo navazování na přehrávání, Skylink Live TV a SledovaniTV pracovaly bez problémově stejně, jako třeba Youtube.
  • Obraz a zvuk: i přes prý čtyři reproduktory vyzařující směrem dozadu (nejsou tu ale žádné výdechy, takže možná systém NXT), hraje televizor velmi dobře i když hodně záleží na tom, co do něj pustíte. Rám je v každém případě jednolitý i na spodní straně, na zvuku byl někdy (často) znát mírný či vyšší nedostatek basů. Obrazově je televizor vynikající, včetně pohybové ostrosti při nízké vstupní kvalitě videa. Obraz má někdy až sklon k přirozeným barvám (podle mě díky Dual LED…), nádech cítíte třeba i na fotografiích a malbách.
Frame sice patří na stěnu (v ceně dostanete i nový držák), ale nožičky v balení naleznete také.

 

I když jiný, stále výborný

Koncepce dvou oddělených částí je stále vynikající a unikátní (nikdo jiný než Samsung ji nedělá, což mě nepřestává udivovat!), navíc je One Connect Box ve stejném provedení jako u modelů 2020 a nikoli jako u nejnovějších Samsung Neo QLED 2021 (podivná placka). Nicméně je škoda, že se koncept odděleného boxu trochu nerozvíjí a není v něm třeba subwoofer, což by zvuku hodně pomohlo. Tzv. neviditelný kabel spojující obě části televizoru je sice nyní poměrně výrazně tlustší (zajímalo by mě co k tomu Samsung vedlo), ale stále má své výhody, protože nepotřebujete tahat napájení ani antény.

Co se týče změny zvuku po vstupu do EPG, nikdy jsem se tím u značky nesetkal, a to jsem měl za poslední roky hodně, ale hodně televizorů na vyzkoušení. Doufejme že to napraví další verze firmwaru.

The Frame je nejen pro fajnšmekry do umění, ale i pro ty, kteří požadují kvalitní televizor pomalu jako ze staré školy, ale naditý nejnovějšími funkcemi, spolehlivým operačním systémem a vlastně celou platformou. Tohle není někdy až podivný Android, tohle není pomalejší WebOS, tohle je rychlá a letitě spolehlivá platforma u níž si připadáte pomalu jako u „skleněnky“. Odezvy jsou prakticky okamžité, EPG nabíhá bleskurychle a aplikací je tu jako naseto. Potíž můžete mít s ovladačem a komu nevyhovuje, měl by se poohlédnout jinde. Já jsem si za ty roky tak nějak zvykl, ale třeba přístup k HbbTV mě dokáže vytočit i dnes!

Doufejme, že uvedené výtky budou urychleně odstraněny, a to včetně zrcadlení, které vždy bylo u Samsungu velmi spolehlivé a často v podstatě v kvalitě zdroje. Nicméně pokud po Framu pokukujete, přece jen bych šel do modelu 2020. Ten pocit, když ho vezmete do ruky…

Seznam instalovaných a doporučovaných aplikací. Přímo na domovské liště pak vidíte další – HBO GO, Skylink Live TV a SledovaniTV, které si sem už umístíte sami. Samsung tu (snad zatím) nic domácího nemá.

 

Tabulka vlastností

 

Ovládání je stejné jako loni, dálkový ovladač skoro také. Tlačítko vpravo nahoře bylo nahrazeno režimem Multi View. Ten dovoluje spustit dvě náhledová okna například jedno z tuneru a druhé z mobilního telefonu. Skvělá a snadno ovladatelná záležitost, kterou v této podobě nikdo jiný nenabízí!

 

Číst 3223 krát Naposledy změněno úterý, 13 červenec 2021 17:12

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.