čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Venkovní televizor Samsung The Terrace QE65LST7 (test) aneb Krátký pohled na zajímavou instalaci v zajímavém hotelu

I přes proklamaci v titulku (kvůli vyhledávačům) o klasický test, recenzi, nepůjde. Televizor se nakonec nepodařilo zajistit na domácí zápůjčku, zkouším ho tedy v pražském hotelu Maximilian, takže jde spíše o takový první pohled. Praktické zkušenosti, ale nechybí a uvidíte třeba i chování antireflexní vrstvy za skutečného provozu. Foto: autor a Samsung

Hodnocení: nehodnoceno, první pohled

  • pro:
  • proti:

Můžete očekávat: Odolný a bytelný venkovní televizor do deště i poměrně silného mrazu, který je vybaven standardním operačním systémem Tizen 2021. K dispozici je ovládání i aplikace, které známe z běžných televizorů Samsung. Dokoupit k němu můžete obdobně navrženou zvukovou lištu.

Televizor je bytelný s kovovým rámem. Konstrukce se pochopitelně nesmí kroutit ani za zvýšené (snížené) teploty a vlhkosti.

Evropská novinka The Terrace je letos poprvé ke koupi i v Česku (minulý rok se začínala prodávat na jiných trzích). Řadí se, svým způsobem, mezi další stylové televizory Samsungu a pořídit si ji můžete ve třech úhlopříčkách: 150 cm, 55", za 99.990 Kč (Samsung QE55LST7), 165 cm, 65", za 129.990 Kč (Samsung QE65LST7, zkoušeno) a 191 cm, 75", za 169.990 Kč (Samsung QE65LST7).

Jde o první skutečný venkovní televizor, ale pozor! Jeho krytí je IP55, což v praxi znamená, že je tu částečná odolnost proti prachu a „odolnost proti stříkající vodě (po dobu 3 minut na vzdálenost 3 m)“, přičemž o intenzitě se nemluví, takže bych zahradní hadici rozhodně neriskoval! Jak také vidíte, není to v pozici posazení televizoru rovnou někam na déšť (navíc současné přívalové…) a v doufání, že se nic nestane. Krytí odpovídá umístění televizoru někam pod stříšku moderní pergoly, kam občas klidně zaprší (či zasněží), k bazénu s odolností proti hrajícím (a cákajícím) dětem a dospělým, apod. Uplatní se také ve venkovních prostorách restaurací a zábavních středisek, kde ji ostatně také zkouším (v malé a malebné zahrádce hotelu na Starém městě pražském). Vždy by se tedy mělo dbát na to, aby na něj voda vysloveně netekla, protože k tomu určen není.

Mimochodem je tu ještě pár dalších praktických rad psaných „šestibodovým“ písmem na stránkách výrobce…

Profil televizoru je zcela plochý, hloubka je přitom jen 60 mm.

 

Co se týče teploty, Samsung udává, cituji, „bezproblémový provozu při teplotách mezi -31 až 50 °C“. To je rozhodně více, než bych očekával!

To, kam by měl být televizor umístěn, osvětluje další doporučení Samsungu (opět velmi malá písmena…) a rozhodně se nenechte zmást marketingem řízenými fotografiemi na těch samých stránkách!

„The Terrace je navržen pro umístění a použití ve venkovním stinném prostředí. Televizor může být částečně vystaven okolnímu (nepřímému) slunečnímu záření, ale přímému slunečnímu světlu je třeba se vyhnout.“

Instalace v pražském hotelu Maximilian na malé vnitroblokové zahrádce s otevřeným nebem. Stojan se stříškou byl vyroben na zakázku Samsungu. V ceně není.

 

Instalace v hotelu Maximilian na speciálně vyrobeném stojanu se stříškou hlubokou asi 30 cm tomu skutečně odpovídala (slunce v nynější nejvyšší poloze končilo těsně pod vrcholem střechy okolního domu) i když neodpovídala zaslané tiskové zprávě, kterou tak lze – v některých částech – pokládat jen za marketing a Samsungu se tak trochu divím, protože si zadělává na možný problém.

Pokud bych si totiž koupil televizor s tím, že… „Kromě toho je model Terrace vysoce odolný proti vodě i prachu (certifikace IP55), takže se hodí do venkovního prostředí všeho druhu.“

Prohlášení dokonce ani neodpovídá použitému krytí, resp. normě, která ho vysvětluje! Instalaci v každém případě budu sledovat, uvidíme, jak bude fungovat z dlouhodobějšího hlediska řádu týdnů. I když je televizor shora kryt krátkou stříškou, pochopitelně na něj bude za určitých okolností pršet a sněžit. Tohle je ale to, na co byl navržen. Ne aby na něm ležel sníh, ale aby stékal pryč.

Tady je myslím naprosto jasně vidět, že antireflex funguje (vpravo ve skle autor) a že se dostáváme někam na úroveň polomatné obrazovky. Za provozu při puštěném videu odlesky prakticky nezahlédnete. Pokud samozřejmě nepřijde jednobarevný obraz, typicky černá.

 

Televizor také nemá matný panel. Má pouze antireflexní vrstvu a každý současných TV znalejší člověk ví, jak jsou v praxi úspěšné. Na fotografii výše přímo z instalace se můžete přesvědčit, jak to vypadá v tomto případě. Myslím, že velmi slušně!

Poslední věcí je dálkový ovladač. Jeho snímek najdete níže, jeho krytí je IP56, takže opět skoro úplná odolnost proti prachu a silnější odolnost proti stříkající vodě a tady bych se pokropení zahradní hadicí asi nebál (více odkaz).

Navíc bude stát zlomek ceny The Terrace…

Na tomto místě je ovšem třeba malé výtky. Proč není ovladač vybaven solárním panelem se můžeme jen dohadovat. Faktem ale nepochybně je, že u The Terrace by měl větší smysl než při používání uvnitř.

Jedna z marketingovějších fotografií. Faktem ale je, že hadice nemíří na obrazovku, takže by to mohlo vyjít. Když ale za televizor zaplatíte „sto, dvě stě tisíc“, bude „mohlo“ nejspíše nedostačující.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: Koncepce klasická, bez externího boxu (vše v obrazovce televizoru). Design odolný a po namontování na stěnu bez běžných vstupů a výstupů (pouze bezdrátové). Zpracování vynikající, použit zejména kov, plastu minimum vzhledem k možnému zkroucení a nízké odolnosti proti záření UV (UF). Napojení na kabeláž vzhledem k už provedené instalaci nešlo zjistit.
  • Tunery, třídění kanálů a EPG: EPG (a HbbTV) vyzkoušet nešlo. Televizor nebyl na tradičním signálu. Instalace pouze s hotelovou internetovou linkou. Tunery jednoduché, sada kompletní. Třídění lze předpokládat stejné, jako u jiných TV Samsung 2021.
Dálkový ovladač s certifikací IP56, tedy o chlup lepší, než televizor. Odolat už ale má „silnému proudu stříkající vody po dobu 3 minut na vzdálenost 3 m“. Tolik citace z normy.

 

  • Ovládání – menu a dálkový ovladač: vše klasické ve stylu 2020/2021, s výjimkou dálkového ovladače, který je z roku 2020; nemá solární článek. Domovské menu stejné, menu nastavení také prakticky totožné. Nalezl jsem jedinou volbu, která byla jiná než u zbytku produkce TV –možnost přepnout se do režimu „Chladné počasí“. Při kolika stupních je dobré to udělat, se zatím nepodařilo zjistit.
  • Aplikační kompatibilita, zrcadlení obrazovky a Bluetooth: aplikace jsme tentokráte s výjimkou krátké zkoušky zapůjčeného Netflixu a Lepší.TV netestovali (vše pracovalo bezchybně, včetně ukončování). Zrcadlení s mobilem Samsung Galaxy S10 Lite (Android 11) bylo v podstatě v kvalitě zdroje, propojení Bluetooth prakticky okamžité a audio výstup na zvukovou lištu velmi dobrý (tentýž mobil). Seznam aplikací, které jsou pro televizory různých platforem, včetně Samsungu, aktuálně k dispozici, najdete v samostatném článku.
  • Obraz a zvuk: nedá se pregnantně posoudit nicméně v případě instalace v malé prostoře vnitřní pražské zahrádky (nějakých 50, 60 metrů čtverečních) byl zvukový výkon více než dostatečný a obraz prakticky vždy velmi dobře viditelný (panoval dosti jasný den). Na televizor ale nešlo přímé slunce, pak by se viditelnost radikálně snížila. Schopnosti co odlesků vidíte na výše připojené fotografii; jsme někde na úrovni polomatu. Televizor nemá pro venkovní prostředí žádné speciální obrazové režimy, sáhnout můžete i po obvyklém adaptivním (obraz i zvuk), je ovšem otázkou, jak budou fungovat v rozlehlejší prostoře. V tomto konkrétním případě to u obrazu občas znát bylo. Jak vidíte na snímku níže, v případě chladného počasí lze provést jakousi kompenzaci za pomoci zabudovaného plošného podsvícení. Nic bližšího se zatím nepodařilo zjistit.
Jediná volba, kterou zapnete v menu nastavení a kterou se Terrace odlišuje od běžného televizoru. Od kolika stupňů je doporučena, se zjistit nepodařilo a jak vidíte, v nápovědě se to také nepíše.

 

Jaký je? I po krátkém zkoušení zjevně výborný!

Televizor by při běžném testování nepochybně získal ocenění „digirevue doporučuje“. To bylo zřejmé už z krátkého osahání. Je tu standardní o. s. Tizen, který mám v posledních dvou letech vyzkoušený na desítkách modelů Samsungu a jsem přesvědčen, že tady nebude, třeba co do spolehlivosti, výjimkou. Běh systému byl jako obvykle svižný a i když nebylo zkoušeno klasické živé TV vysílání, obrazová kvalita by se jistě prokázala i u něj. Lepší.TV mám „nakoukanou“ také, obrazová kvalita byla velmi dobrá nejen u ČT HD, ale například i u stanic Primy a Novy. To už je ale na Lepší.TV, která nyní u aplikaci pro Samsung neumožňuje nastavit kvalitu a jede automaticky ve Full HD a H.265/HEVC.

Ještě pár poznámek z kraťounké praxe, resp. z této konkrétní instalace.

  • Jak bylo řečeno, v menu jsem nenašel žádné speciální funkce s výjimkou jediné – ve volbě Správce systému je možnost zapnout režim „Chladné počasí“, který má za pomoci podsvícení stabilizovat funkce při nízkých teplotách. Přesnější informaci se zatím nepodařilo zjistit, včetně příslušné teploty. Vzhledem k těm udaným, -31 až 50 °C, se dá předpokládat vhodné použití někde kolem nuly. Možná méně.
  • Vyzkoušeny byly jednak adaptivní režimy (obraz i zvuk), jednak (se zvyšující se intenzitou okolního světla) i klasické obrazové režimy, včetně dynamického. Na televizor nesvítilo přímo slunce (to by ani nemělo), ale byl dosti jasný den se sluncem těsně pod vrcholkem domu (instalace v malé vnitřní zahrádce), přičemž televizor byl instalován v podstatě směrem na jih. Dynamického režimu bylo kolem poledne zapotřebí jen krátce, jinak stačil standardní, nebo adaptivní. Díky zvukové liště přes kterou jsem většinou jel nebyl problém s výkonem. Zkoušení ostatně většinou probíhalo při velmi nízké zvukové hladině kvůli hostům hotelu.
  • Jakmile je televizor na stěně, nic k němu (ani ke zvukové liště) nepřipojíte (alespoň na daném držáku). Otázkou je, jak se vlastně dělá při instalaci, ale té jsem svědkem nebyl.
  • Dokoupitelná zvuková lišta je na kovových ližinách připevněna k panelu a nepracovala bez zapnutého televizoru (Bluetooth). Ale to hádám bude o nastavení. Televizor může fungovat i bez ní, protože má vlastní audio systém.

A ještě drobnost: v ceně není ani držák na stěnu, ani podstavec. To druhé se dokoupit nedá, to první můžete mít buď od Samsungu nebo od kohokoli jiného. Na zadní straně mají být standardní otvory systému VESA.

Detail rohu dosti bytelného rámečku. Ten je tu naprosto pochopitelný a působí uklidňujícím dojmem.

 

Tabulka vlastností

 

Dálkové ovladače. Vlevo od televizoru, vpravo od zvukové lišty. Její volby se ukazují na malém displeji někde uprostřed „soundbaru“. Celoobrazovkový režim bohužel nemá…

 

Číst 1630 krát Naposledy změněno čtvrtek, 22 červenec 2021 22:39

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.