pátek 29 březen 2024
Text Size

Technisat Digitradio Bike 1 (test) hraje výborně, ale sluchátka na něj nenapojíte

AKTUALIZOVÁNO: Je mi záhadou, jak Technisat dokáže udělat stylově skvostné kousky, jako tento nebo RDR, a na druhou stranu produkci typu nuda, nuda, šeď. S tím ale nic nenaděláme, takže se pojďme podívat, jak tahle skvostná věcička nejen na kolo funguje. Foto: autor a Technisat

AKTUALIZOVÁNO, 5. 8. 2021: Protože byly na test k dispozici sluchátka TCL Movie Audio S150, byl učiněn pokus o jejich napojení na Bike 1. Bohužel neúspěšný, přitom s několika mobily proběhlo párování bezproblémově. Bike 1 má sice profily AVRCP, A2DP, takže by to jít mohlo, ale párování musí vždy vyvolat druhá strana. A u sluchátek se to nepodařilo, protože ty se zase párují z mobilu nebo tabletu. Docela začarovaný kruh. Byl učiněn dotaz, uvidíme co se vrátí.

Odpověď Technisatu: Bike 1 se sluchátky propojit nejde.

 

Hodnocení: 70 %

  • pro: výborný zvuk, perfektní provedení i zpracování, na stole nastavitelný do třech poloh, výtečný a dobře čitelný displej s rozměrnými znaky, vysoký výkon zesilovače (i subjektivně vzato), ale…
  • proti: …v případě vstupu Bluetooth byl u testovaných mobilů trochu utlumen, nižší citlivost na signál (VKV i DAB), nejde propojit se sluchátky (ani Bluetooth), chybí funkce AMS, problematické chování po připojení k 230 V, špatně řešené zapnutí rádia (zejména)

Můžete očekávat: Na pohled skvostnou kombinovanou záležitost (rádio VKV/DAB a Bluetooth reproduktor) s excelentním provedením i zpracováním, která navíc výborně hraje a dají se u ní dokonce regulovat basy a výšky, na což jen tak nenarazíte. Dlouhodobou citlivost na otřesy při jízdě na kole nebo někde v autě či náklaďáku nejsem schopen v rámci krátkodobého testu posoudit. Připravte se na zhoršenou citlivost na rozhlasový signál (VKV i DAB) a přijímač uspěje pouze v dobře pokryté oblasti. Škoda také, že anténa není všestranně natočitelná a že po připojení k 230 V nepodává Bike 1 lepší informace o dobíjení a stavu akumulátoru. Největším problémem je však nemožnost propojit ho s bezdrátovými sluchátky a jezdit se řvoucím kolem? No nevím, nevím…

Nezdá se velké (kapesní ale rozhodně není!) a jakmile ho vezmete do ruky, ucítíte ho. Všimnete si ale také velmi kvalitních materiálů a zpracování.

 

Předně Bike 1 není žádné kapesní rádio, jak můžete číst na některých e-obchodech. Je to docela macek, ostatně váží skoro půl kilogramu, a to by se kapsa pořádně prohnula! Ta se prohne už cenou 3.200 Kč i když je pravdou, že za ni dostanete dost a už na pohled je to impozantní věcička!

Vedle samotného přijímače odolného proti prachu a vodě (vysoké krytí IP65) najdete v balení držák na rám určený na místo kde je nápojová láhev, dále držák na řídítka a také napájecí zdroj. Zcela zbytečný podle mého soudu, protože koncovka je microUSB (USB-C by pochopitelně bylo nesrovnatelně lepší) a protože dává 5 V, 2 A, vystačíte si i s běžnou mobilovou dobíječkou. Vše doplňuje pár proprietek typu šroubky, guma a pásky se suchým zipem. Pokud se ptáte na anténu, ta je částečně natočitelná, jinak je napevno a vypadá jako k Wi-Fi. V zasunutém stavu zapadne do vybrání na zadní straně, což je vidět na jedné z fotografií. Na všechny strany ji ale bohužel nenatočíte a škoda ze to zejména v okamžiku, kdy přijímač postavíte na bok (třetí poloha – druhá je s natočeným OLED směrem k vám).

Po prvním zapnutí (já dělal Tovární nastavení) se objeví dotaz na jazyk (samozřejmě v němčině) a po výběru nejspíše češtiny nebo slovenštiny se automaticky ladí, protože jste přepnuti na DAB. Vše můžete provádět jak na akumulátor tak po připojení k 230 V. Bohužel v tomto případě je přijímač na informace velmi skoupý a na displeji se vám neobjeví ani dobíjení, ani čas. Že se dobíjí i při zapnutém přijímači jen na displeji probleskne, jinak nevidíte zhola nic, což je samozřejmě špatně. Nakonec zjistíte, že je to špatným úvodním nastavením jasu displeje OLED a takovouto chybu by někdo jako Technisat opravdu udělat neměl!

Válcové zařízení má na čelní straně velmi výrazný displej OLED (2,23" – 5,7 cm) se skvěle čitelnými znaky. Mono reproduktor je vedle něj za nesnímatelnou kovovou mřížkou.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování – to první i to druhé hodně zajímavé, to třetí vynikající. Kvalitní materiály, možnost přijímač na stůl umístit ve třech polohách (na bok, rovně na spodní gumy, naklopeně), tedy pokud není na 230 V (pak dvě…). Rozhraní i ovládací prvky pod gumou, anténa připevněná napevno, na pohled odolná, neohebná, natočitelná však jen omezeně. Displej OLED s úhlopříčkou 5,7 cm (2,23"), velmi výrazný a výborně čitelný.
  • Tunery a možnosti: VKV/FM/DAB/DAB+ (a i Bluetooth) s možností regulace basů a výšek (zde chybně označeno jako ekvalizér). Ladění u VKV jen pro silné, nebo všechny stanice. DAB/DAB+ nabídne úplné automatické vyhledávání, manuální vyhledávání, smazání neaktivních stanic a neobvyklou volbu Možnosti ladění seznam/kanál. Citlivost na signál u VKV i DAB podprůměrná.
Čeština nechybí, Technisat si jen plete přímé seřizování basů a výšek s ekvalizérem. No to přece… :)

 

  • Další výbava: napojení přes Bluetooth vyžaduje nejprve přepnutí na příslušnou volbu. Pak můžete zkusit rádio nalézt na mobilu a spárovat. Použity byly tři telefony s různými verzemi o. s. Android –  Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). Párování bylo vždy bezproblémové a rychlé, provoz bez potíží. Pokus o propojení s druhým externím repro, bezproblémovým Sencor Sirius SSS 6400N (test) ztroskotal, Bike 1 toto propojení neumožňuje.
Napojení přes Bluetooth u telefonu TCL Plex.

 

  • Ovládání: jednoduché, intuitivní a snadno pochopitelné, a to včetně ukládání stanic do paměti. Špatně řešené zapnutí a vypnutí. Na místo dlouhého (delšího) podržení tlačítka, stačí krátký dotek, takže pozor při přijímači někde v batohu.
  • Práce na baterie a 230 V: v prvním případě chování podle očekávání, v druhém problémy. Při vypnutém stavu a připojení k 230 V stav dobíjení a akumulátoru někdy pouze probleskl, jindy se objevil (zřejmě firmwarové potíže). Základní potíž je ale ve špatně nastaveném jasu po instalaci (nutno upravit v menu). Problémy byly i s automatickou aktualizací času. Volba v menu byla zapnuta, přijímači ale trvalo třeba i dvě desítky minut, než si vše natáhl.
  • Zvuk a zesilovač: výkon zesilovače vysoký (5 W RMS), zabudován jediný reproduktor na čelní straně vedle displeje. Audio podání velmi kvalitní, až nečekané. Dobře slyšitelné středy, výšky a částečně i basy. Je možná jejich regulace (výšky, basy), ekvalizér tu ale opravdu není. Zkreslení minimální i při nejvyšších hlasitostech. Jisté utlumení pozorováno po napojení přes Bluetooth u všech mobilů (bylo zapotřebí vytočit hlasitost obou zařízení). Tady je to ale individuální.
Anténa je jen částečně natočitelná, je také napevno a od pohledu připomíná krátký prut Wi-Fi.

 

Hraje výborně, Bluetooth trochu tlumí, problémy se signalizací dobíjení

Tahle hračka nejen na kolo přijde na 3.200 Kč a dá se bezproblémově používat i jako běžný odolný Bluetooth reproduktor i když některé funkce neočekávejte. Především TWS (True Wireless Stereo) a tudíž možnost vytvořit, s dalším kompatibilním reproduktorkem, nějaký stereo systém. Bike 1 to neumožňuje ani mezi sebou.

I když válcovitý tvar svádí k myšlence, že reproduktory jsou na bocích, není tomu tak. Jde o mono systém a z pochopitelných důvodů tu není ani bassreflex. Ekvalizér ve skutečnosti představuje pouze přednastavený režim Normální a možnou úpravu výšek a basů. Pak lze vybrat volbu „Můj ekvalizér“. Jak vidíte, ve skutečnosti o ekvalizér opravdu nejde, úprava výšek a basů je však vynikající, protože se často nevidí ani u rádií, ani u odolných reproduktorků.

Po připojení napájení Bike 1 zdánlivě nezobrazuje ani datum a čas. Abyste toho dosáhli, je třeba upravit volbu jasu v menu (není to podsvícení – jsme u OLED) a nechápu, jak tohle mohl Technisat přehlédnout. Možná je to ale schválně, což by nepochybně byl další prohřešek proti obyčejnému selskému rozumu. Jsme přece na 230 V, tak proč šetřit energií? Navíc majitel si to později může upravit sám, ale musí vědět, že tu informace o dobíjení vůbec jsou a tady to vypadá, že nikoli! Mimochodem že by vám při dobíjení někde svítilo červené světlo si můžete nechat jen zdát. Pokulhává tedy i ergonomie.

A ještě drobná poznámka: v mém bydlišti, což je pár kilometrů za Prahou je signál špatný až velmi špatný. Při projížďce tak bylo jasně vidět, že poslech rozhlasu je spíše iluzorní záležitostí. A nejen kvůli signálu. Bike 1 totiž vyžaduje velmi dobrý příjem. Tam kde na kapesním Technisat RDR 1 (test) naladím pomalu deset stanic, tady s bídou naladím jednu. A to má RDR anténu v poutku! U nás je realita zjevně jiná, než třeba v Německu a nemluvím jen o DAB, ale i o neustále se zhoršujícím VKV, což Ministerstvo kultury zjevně nezajímá, jinak by nemohlo v podstatě zastavit přechod na digitál.

A bude hůře!

Možná umístění přijímače na kole.

 

Tabulka vlastností



Držáky na kolo jsou v ceně.

 

Číst 1658 krát Naposledy změněno čtvrtek, 05 srpen 2021 12:40

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.