čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Mecool KM6 Classic (test) s Android TV 10 dozrál a dozrály i české aplikace

Zařízení s tímto operačním systémem se poslední dobou vyrojilo více, než za celý minulý rok. Výrobci mu přicházejí na chuť a díky vyšší kompatibilitě při výstupu na obrazovku televizoru není divu. Android 10 je sice stále pocitově horší než devítka, ale s tím už nic nenaděláme. Foto: autor a Mecool

Hodnocení: 80 %

  • pro: výtečná základní výbava s už zavedenými domácími aplikacemi, stabilní chod a dobrá sladěnost hardwaru a softwaru (firmwaru)
  • proti: oproti verzi 9 horší ovládání, potíže se šetřičem obrazovky (nevhodné pro plazmu i OLED), proč je otočené HDMI?, potíže s USB flash s exFAT, balení se zbytečným plastem, včetně přebalu přístroje, který je vysloveně k ničemu, chybí otevřené zrcadlení obrazovky z mobilu, někomu může vadit poblikávající LED (nelze vypnout)

Můžete očekávat: S českými či lokálně upravovanými aplikacemi už bylo minimum problémů, takže se Google a další snaží i letos. Opět ale počítejte s lehounkou krabičkou, která může mít tendenci se různě otáčet a nadzvedávat, a to i proto, že konektor HDMI je otočen. Zahřívání se bát nemusíte, KM6 se i po mnoha hodinách provozu hřál přiměřeně. Potěší stabilní chod i výborná aplikační kompatibilita, pro některé z nich ale budete potřebovat dokoupit ovladač s myší. Doporučuji Tesla Device D8 mini (test), který jde připojit i přes Bluetooth.

Další plastová mini krabička, ovladač vysloveně základní. Pro některé aplikace budete muset dokoupit „něco s kurzorem.“

 

ČTĚTE TAKÉ: Set-top box Mecool KT1-T2 s Android TV aneb DVB-T2 s kompromisy (externí odkaz, nové okno)

Mecool KM6 Classic toho má hodně společného s mým referenčním Strong SRT 202 Ematic (test). Zcela stejný je i dálkový ovladač, menu je ovšem už poplatné Android TV 10 a tudíž nesmyslnější než u devítky. Rozložení tlačítek placených video služeb je trochu jiné, to odpovídá dohodám jednotlivých výrobců a je škoda že ani zde nemůžete nějaké tlačítko naprogramovat podle vaší chuti.

KM6 Classic opět představuje lehkou krabičku vážící nula nula nic vybavenou zmiňovaným operačním systémem Android TV 10 a obvyklými konektory mezi nimiž ovšem chybí nějaký tradiční digitální audio výstup. Už tohle určuje, na koho zařízení míří. Buď na ty, kteří ho nebudou připojovat na A/V systém, nebo na ty, kteří mají moderní receiver se vstupy HDMI a hodlají přes ně hnát jak video, tak audio.

Úvodem je ještě třeba říci, že box je zjevně zamýšlen jako základní, o čemž svědčí zejména 2 GB RAM. Ostatně na webu Mecoolu je cena necelých 60 €, pochopitelně bez daní a také dopravy. Zajímavé rovněž je, že box zvládá řadu systémů DRM (Widevine Level1, Playready a HDCP 2.2) a dobře pracuje i kompresí (AV1, VP9 a samozřejmě H.265/HEVC).

U společnosti MTL Cable, která box zapůjčila za něj (už s DPH a dalšími dodatky) zaplatíte 2.199 Kč a řekněme si rovnou, že při srovnání s ostatními o něco lépe vybavenými vás přijde nejspíše na o něco víc. Druhou věcí na kterou byste měli pamatovat je to, že box neumí prostorový zvuk typu 5.1.

Domovská obrazovka po instalaci. Lokální aplikace najdete v části APP (viz níže).

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: drobná plastová krabička s rozhraními na dvou stranách, zpracování velmi dobré, chlazení pasivní, štěrbiny vpředu a na spodní straně. Koncepce bez podpory prostorového zvuku a klasického digitálního výstupu, rozlišení Ultra HD (4K) s konektorem HDMI 2.1. Před instalací nutno provést manuální párování ovladače, naznačení na obrazovce (co stisknout) není ideální.
  • Ovládání: dálkový ovladač pracuje přes Bluetooth a je zjednodušený s vyhrazenými tlačítky pro placené video služby IPTV/VoD. Pro některé aplikace nutno dokoupit polohovací zařízení. Základní ovládání, včetně např. práce s multimediálním přehrávačem se v podstatě obejde bez něj. Menu nastavení je na domovské stránce, lokalizace do češtiny neúplná, obrazové volby velmi zasuté a nelogicky umístěné (to i některé další). Může se stát, že bude zapotřebí sladit výstupní obrazovou plochu s aktivní plochou obrazovky televizoru. V některých případech se dokonce může samovolně rozladit (rozlaďovat), jako se to stalo mě (testováno ovšem se špičkovou plazmou Panasonic VT 20).
Lokální aplikace se stáhnou a zavedou v průběhu instalace.

 

  • Kompatibilita aplikací: aplikace ČT k dispozici nejsou (to nikde u tohoto o. s.) a nejdou ani stáhnout. Předinstalované jsou Lepší.TV a Pohádky (vše funkční), dále MX Player, který měl v základním nastavení problémy s hardwarovým dekódováním (po úpravě už pracoval jak měl), Skylink Live TV (fungoval, moderní aplikace, takže včetně párování přes kód QR), SledovaniTV, Youtube a Youtube Kids (vše jelo), a také VLC Player. Ten chodil a nechodil, ale nakonec se usadil i když tu stále byly obvyklé problémy s externími titulky ze síťového média. Nově pak problémy s externími titulky z USB. Pokud měl videosoubor nějaké v sobě, externí nebral (VLC je zjevně na odchodu). Doinstaloval jsem jen HBO GO, které pracovalo, i když se nejprve nechtělo aktivovat (místo Česka se nabídlo Polsko) a po pauze mělo problémy se rozeběhnout či navázat na pozici. Kompletní seznam použitelných aplikací pro Android TV a pro televizory 2021 (kompatibilita je obdobná, resp. stejná) najdete v samostatném článku.
  • Zrcadlení obrazovky z mobilu, Bluetooth: zrcadlení má fungovat i s Wi-Fi Miracast, což se nepotvrdilo. Otevřené nepracuje, funguje pouze přes Chromecast a patřičně uzpůsobenou aplikaci.
  • Obraz a zvuk: obrazově výborný, včetně resamplování z horšího datové toku. Zvuk na výstupu pouze ve stereu.
Rozhraní na zadní straně sice pouze základní a bohužel s otočeným HDMI, na boku ale nechybí USB 3.0.

 

Jaký je? Už slušný a je vidět, že se aplikace pro Android TV 10 vylepšují doslova před očima

Když si porovnáte testy zařízení s verzí 10 z poslední doby, vidíte jasný posun a ať už si o Googlu myslíme co chceme, na tomhle zapracoval stejně, jako u předchozích verzí.

U Mecool KM6 Classic byla u všech IPTV/VoD potíž se šetřičem obrazovky, tyhle problémy ale měly všechny boxy s Android TV, které jsem poslední dobou zkoušel. Spolehlivě opět pracovala pouze Lepší.TV, která však používá vlastní šetřič a na Google nespoléhá. A zjevně dělá dobře, protože pro majitele plazem a OLED je to rozhodně dar z nebes.

Obrazové volby jsou v menu Android TV 10 vysloveně špatně umístěné a najdete je nyní až v tzv. Advanced Settings. Google asi nějak zapomněl, že Android TV má výstup na velkou obrazovku televizoru a že jsou z nastavení zapotřebí nejčastěji!

 

Box měl nezvykle potíže s výtečnou USB flash pamětí Kingston DataTraveler 80 (test), naformátovanou jako exFAT. Při zasunutí do mého referenčního Strong SRT 202 Ematic (test), vybaveného ovšem Android TV 9 a také při kontrole v počítači, problémy odhaleny nebyly. Na druhou stranu se – na rozdíl od stájového kolegy, set-top boxu Mecool KT1-T2 (test) – bez problémů napojil na internet kabelem Ethernet (LAN) přes výtečný meshový Wi-Fi systém Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test).

Jak vidíte, něco je pozitivnější a něco negativnější a pak že jsou všechny Android TV tak říkajíc „na jedno brdo“!

Mecool KM6 Classic představuje slušně odvedenou práci pro ty, kteří ho nebudou napojovat na A/V receiver a pojedou ho tak říkajíc „s televizí“ (pokud chcete optický digitální audio výstup, zkuste KM6 Deluxe za 2.999 Kč). Aplikační kompatibilita se neustále vylepšuje, což je jasně vidět, a i když verze deset stále nedosahuje kvalit devítky, snad se také dočká.

Dodávka je kompletní až na baterie do dálkového ovladače. Při požadované ceně by ovšem…

 

Tabulka vlastností

Číst 1971 krát Naposledy změněno pondělí, 13 září 2021 12:08

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.