čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Kdo z koho (srovnávací test): Motorola Defy vs. Samsung Galaxy XCover 5

Společným znakem obou telefonů je podobný stupeň odolnosti, civilnější vzhled a podobná je i cena, která se bude lišit s délkou pobytu na trhu (už se liší). Srovnání tedy podle mého jasně snesou a také si, opět podle mého, jasně konkurují. Foto: autor, Lenovo, Samsung

Celkové hodnocení: kdo je lepší?

Tady je rozhodování velmi jednoduché a v tomto případě vůbec nejde o „lepší“ nebo „horší“. Ten kdo chce malý (menší) telefon, sáhne po XCover. Ten kdo chce rozměrný (velký) zvolí Defy. Nic jiného bych za tím nehledal i když Motorola má své jasné přednosti a lepší výbavu vyjádřenou v hodnocení produktu níže. U Samsungu jsou ale klady také a zejména jde o kvalitnější uživatelské prostředí (UI), což je podle mého neoddiskutovatelné. O stupeň odolnosti tu skutečně nejde, protože ten je v obou případech totožný stejně, jako třeba absence informační LED. Defy ale jasně vede v odolném Gorilla Glass na displeji a nechybí ani čtečka otisků. Samsung v tomto ohledu bohužel zklamal.

 

Hodnocení – Motorola Defy: 80 %

  • pro: velmi dobré krytí, odolné sklo Gorilla Glass, pro někoho i civilnější vzhled, místo pro poutko, programovatelné tlačítko fungující i z pohotovostního režimu, zabezpečení otiskem prstu, řemínek na ruku s poutkem v ceně, výstup na sluchátka (3,5 mm, jack), programovatelné tlačítko
  • proti: hodila by se informační LED, nevýměnný akumulátor, adaptivní jas se zapíná až menu, komplikovanější vymazání všech spuštěných aplikací, ne zcela dotažené UI

Shrnutí: za současných 7.900 Kč dostanete mobil prakticky civilního vzhledu ovšem se slušnou odolností a s hodně odolným sklem na displeji. Výkon prakticky odpovídá běžnému mobilu dané ceny, displej je typu LCD IPS a nechybí místo pro poutko a čtečka otisků prstů. Uživatelské prostředí je horší než u Samsungu, opět chybí informační LED.

 

ČTĚTE TAKÉ: Samostatná recenze Samsung Galaxy XCover 5

Hodnocení – Samsung Galaxy XCover 5: 70 %

  • pro: velmi dobré krytí, pro někoho i civilnější vzhled a menší velikost, výborné UI (lepší než u Defy), slušná výdrž, výměnný akumulátor, výstup na sluchátka (3,5 mm, jack), programovatelné tlačítko, ale…
  • proti: …funguje jen při zapnutém mobilu, bez ochrany LCD a zabezpečení otiskem prstu, pro někoho nižší výkon (subjektivně vzato) a problematické umístění tlačítka pro zapnutí (pro ty co drží mobil v pravé ruce), hodila by se informační LED

Shrnutí: za 6.999 Kč (původní cena na úrovni Defy) dostanete mobil prakticky civilního vzhledu ovšem se slušnou odolností i když překvapí absence nějakého hodně odolného skla na displeji. Smířit se musíte s nízkým výkonem, jednoduchým displejem LCD PLS a mj. i absencí čtečky otisků prstů a informační LED. Největší škodou je ale minimum inovativního přístupu vzhledem k předchozím generacím, což navíc vynikne při srovnání s Defy.

Fotoaparát: vlevo Defy, vpravo XCover. Defy má podstatně více přednastavených obrazových režimů, Samsung má pouze tři.

 

Dva mobily se stejnými stupni odolnosti, podobným civilním provedením, ale zcela rozdílné velikosti a výkonu za sekundu. Tady to ale není o tom, který je lepší a rychlejší, tady je to o tom, jakou velikost preferujete a jakou výbavu preferujete, protože v tom druhém má nepochybně navrch Motorola Defy.

Zastavme se ale ještě na chvíli u odolnosti, tedy krytí a tudíž schopnosti zvládat prach, vodu, pád, atd., atd. Oba mobily ho mají zcela stejné a oficiálně jde u Samsungu o IP68 (více zde) a navíc o MIL-STD 810H, což je standardizovaná forma testování navržená armádou USA (včetně pádu na ocelový povrch z výšky 1,5 m).

Motorola udává to samé, i když podle jejích stránek se americký vojenský standard jmenuje MIL SPEC 810H.

Motorola k odolnosti na svých stránkách ještě dodává: „Tepelný šok: zvládá teplotní přechody z nízkých do vysokých teplot mezi -30 °C a 75 °C do 30 minut. Odolává vibracím: kategorie 4; odolává vlhkosti a solné mlze. Lze mýt mýdlem a dezinfekčními prostředky.“

Tohle se u Samsungu na stránce produktu nedozvíte, ale platit to asi bude i u něj. A pamatujte ještě na jedno – odolnost IP je vůči sladké vodě, nikoli mořské. Občas sice někdo hovoří o tzv. solné mlze, jako nyní Motorola, ale moc bych na to nespoléhal. Na pláži to asi bude bezpečné (normální mobil bych tam nebral ani omylem a když, tak ve speciálním pouzdře), ale nic víc od běžného odolného telefonu nečekejte. Jednou jsem takhle odvařil hodně drahou videokameru jen při procházce po pláži! A výměna základní desky stála tolik, že…

Ale zpět ke srovnání!

Jak bylo řečeno, oba „tvrďáci“ se liší velikostí, liší se ale i druhem LCD (Defy má IPS) a výbavou. Defy je skutečně pěkný macek do ruky a 16,5 cm (6,5") úhlopříčky, oproti 13,5 cm (5,3") u XCoveru je už pořádně znát i když rozlišení LCD až tak jiné není. V této souvislosti ještě jedna věc, totiž pro úchop veledůležitá šířka. Defy má 78 mm, XCover 5 pak 72 mm. Může se to zdát jako minimální rozdíl, ale v praxi je to notně znát a naprosto zásadní to bude pro ty s menšími dlaněmi, včetně paní a dívek. Úhlopříčka 6,5 palce už představuje opravdu pořádný kus telefonu i pro robustnějšího muže.

Programovatelné tlačítko mají oba mobily. Vlevo Defy, vpravo XCover. Defy ale umí spustit funkci i v pohotovostním režimu i když ne vždy to pracovalo spolehlivě. XCover pak sice nabízí spuštění při uzamčené obrazovce, mobil ale musí být vždy „vzhůru“.

 

Design, zpracování, určení

Návrh je obdobný i přes rozdílné velikosti až na jednu věc – XCover nabídne výměnný akumulátor, Defy nikoli. Defy má úchyt na poutko, XCover nikoli. Zpracování bylo výtečné u obou mobilů, určení je také stejné jen s tím rozdílem, že kdo chce kompaktní odolný mobil zvolí XCover 5, kdo chce rozměrný, výkonnější, navíc s odolným sklem, sáhne po Defy. U něj budou na druhou stranu někteří potenciální zákazníci omezeni právě velikostí a do ruky se jim nevejde, nebo se vejde obtížně. To je myslím zřejmé z výše uvedeného srovnání šířek.

Pojďme ale na porovnání zbytku…

Srovnání fotoaparátů Motoroly a Samsungu, resp. tří objektivů vůči jednomu. Ale také jedné LED vůči dvěma u XCoveru…

 

Test nejdůležitějších funkcí

  • Displej v obou případech podporuje automatickou regulaci jasu, u Defy je ovšem až v menu, u XCoveru ji máte podstatně lépe dostupnou. Čitelnost na přímém slunci je obdobná, jas je třeba vytáhnout na maximum a nutné je také vypnout například režim pro šetření zraku u Samsungu. Podání barev bylo lepší u Motoroly, kde také vzhledem k IPS je možné počítat s delší stálostí barev. Defy má navíc odolné sklo Gorilla Glass, takže v tomto bodu vítězí i když styl automatické regulace jasu zasluhuje předělat.
  • Ovládání – obdobná tlačítka na bocích (Samsung) nebo jen na jednom boku (Motorola), jinak vše softwarové, tedy na displeji (u obou je lze prohodit). Motorola nabízí nové ovládání gesty (mě nevyhovuje), uživatelská nadstavba UI je horší než u Samsungu a někdy výrazně horší (práce s „roletkou“ a vymazávání spuštěných aplikací). Tady jednoznačně vítězí Samsung.
  • Doba provozu je v podstatě obdobná, srovnání kapacity akumulátorů najdete v tabulce. U XCoveru si ji ale snadno dokážete prodloužit nákupem dalšího akumulátoru a výměnnou, což u Defy nejde. Míč je na straně Samsungu. Rychlodobíjení přes USB-C je u Defy možné až 20 W, u XCoveru 15 W, bezdrátově dobíjet nejde ani jeden.
  • Údržba jde za Motorolou, která jasně říká, co majitel může a co nemůže, u Samsungu to nenajdete. Tady je miska vah jednoznačně u Defy.
  • Fotoaparát: spousta režimů u Defy, včetně jasnějšího zadání parametrů a možností poměrů stran. Kvalita snímků za dobrých podmínek obdobná, za horších či jiných (noc, apod.) lepší a výhodou jsou i zmiňované přednastavené režimy. Tady tudíž vítězí Defy i když dvě LED mohou být výhodou (LED lampička využívá pouze jednu).
  • Aplikační kompatibilita je obdobná, jednoznačná převaha výkonu u Motoroly dovoluje lepší odezvu a také provoz aplikací se kterým nutně budou u XCoveru problémy, protože pro ně není mobil určen. Pocity jsou v tomto ohledu lepší u Defy.
Plocha mobilů po instalaci (vlevo Defy). U obou nejde mezi nimi kolovat, u Samsungu ale lehce nastavíte hlavní plochu doprostřed mezi dvě další, jak to má řada lidí v oblibě. U Motoroly je hlavní plocha vždy ta zcela vlevo a tohle bohužel udělat nelze.

 

Jaké jsou? Který je lepší?

Jak jsem už naznačil, tohle se nedá pregnantně specifikovat a v čem je ten který lepší, bylo už řečeno. Tohle „versus“ je zejména o tom, jakou velikost mobilu požadujete. Od toho by se mělo vaše uvažování odvíjet.

Například po instalaci nabídne Motorola „nové ovládání“ s gesty, na které jsem nyní opravdu neměl náladu poté, co jsem ho minule pár dnů zkoušel u Motoroly G 5G. Naštěstí se z „novinky“ můžete vyzout. Co už vám ale mobil nenabídne, je změna pořadí tlačítek na domovské obrazovce a to si musíte udělat manuálně. Přitom tohle je podle mého zásadnější stejně, jako oprava části vymazávání spuštěných aplikací. Jejich ukončení je totiž zcela vlevo, přičemž v seznamu začínáte naopak zcela vpravo. Vymazání je tak podstatně náročnější a divím se, že tohle už Lenovo konečně neupraví.

Samsung XCover (samostatná recenze zde) by si zase zasloužil výraznější inovaci hned v několika věcech. Jako třeba v zabudování čtečky otisku prstů. Zasloužil by si ale také odolné sklo na displej a výkonnější procesor, i když tady je to i o výdrži. Ta ovšem vzhledem k tomu všemu není až tak oslňující. Na tu já ale v tomto případě moc nehledím. U obou mobilů si nejvíce cením programovatelných tlačítek, velmi slušné odolnosti a u XCoveru navíc fandím i výměnnému akumulátoru. Čemu dáváte přednost vy, resp. co u odolného a civilně vypadajícího mobilu preferujete, je čistě na vás.

Vybírejte s rozvahou… :).

U XCoveru se můžete na více fotografií podívat v samostatné recenzi, tady nabízím snímek mobilu Motorola Defy.

 

Tabulka vlastností

Číst 2660 krát Naposledy změněno pátek, 17 září 2021 08:09

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.