pátek 19 duben 2024
Text Size

Technisat DigitRadio BT 1 (test) má výborný zvuk a citlivé VKV i DAB

AKTUALIZOVÁNO: Tak tohle je opravdová chuťovka, kterou si ale může dovolit každý! Kombinace rádia s analogovým a digitálním příjmem s reprosystémem k mobilu je okořeněna linkovým audio vstupem a dá vám tedy vše, co dnes potřebujete v jednom jediném kompaktním balení. Foto: autor a Technisat

AKTUALIZOVÁNO, 7. 1. 2022: podle výrobce je na přední straně zabudován širokopásmový reproduktor plus oválný bassreflex.

 

Hodnocení: 85 %  

  • pro: výborný zvuk i cena, vysoký výkon zesilovače, funkce AMS u VKV (!), ekvalizér s vlastním nastavením, citlivý příjem DAB i VKV, hodiny v pohotovostním režimu plus možnost úplnějšího vypnutí přijímače, pohodové ovládání až na…
  • proti: …komplikovanější ukládání a vyvolávání stanic z paměti (nad pozicí 4, včetně), pogumovaná strana se dosti špiní, hodilo by se fyzické tlačítko vypnutí, nadstandardní výkon zesilovače se neprojevoval u Bluetooth a kabelového napojení, nedobíjí přes USB-PD

Můžete očekávat: pokud zapomeneme na už příznačnou tvrdošíjnost výrobce prosazujícího němčinu a opět němčinu, dostáváme hodně dobře hrající přenosný reprosystém s rádiem, který vás nutně musí potěšit, protože takových mnoho není a když jsou, jsou podstatně dražší! Ovládání je většinou jednoduché a intuitivní, rozměry pomalu kapesní a napájení přes symetrický konektor USB-C pohodové. Co si více přát? Snad jen tlačítko Preset a po prvním zapnutí dotaz na jazyk…

Ze tří stran vidíte příjemnou textilii, zespoda jsou výrazné gumové nožičky.

 

Malá i když nijak lehká novinka (390 g) působí vysoce kvalitním dojmem, má výbornou výbavu i když možná někomu bude chybět rozhraní USB. Přijde na 1.399 Kč a osazena je dvojicí tunerů VKV/FM a DAB/DAB+, dále pak Bluetooth a nechybí ani linkový audio vstup v podobě obvyklého konektoru typu jack o průměru 3,5 mm.

Zabudovaný zesilovač má hodně vysoký výkon a 6 W v RMS (co je to) je na takovýto přístroj opravdu, ale opravdu hodně! Technisat k němu bohužel nevydal žádné upřesňující parametry a nepodařilo se také sehnat osazení audio systému. Jediné co tak vím, že je mono a tudíž s jedním širokopásmovým reproduktorem. Vypadá to ještě na bassreflex, ale to nemám potvrzené.

K dispozici je nezvykle dlouhá teleskopická anténa a přijímač je, subjektivně vzato, velmi citlivý na signál, takže třeba u mě doma, kde jsou příjmové podmínky především pro DAB hodně nepříznivé zvládá vnitřní příjem s nějakými 15, 20kanály, venkovní příjem pak i se skoro zataženou anténou. Venkovní příjem DAB je ale v Česku stále výrazně lepší než vnitřní a problému se moc nehovoří.

I přesto, že jsme u přenosného přijímače, najdete tu v pohotovostním režimu hodiny. Je na vás, zda je využijete, protože rádio můžete i vypnout.

 

Pokud BT 1 představuje novou generaci výrobků Technisatu, pak se máme na co těšit. Bohužel platforma umí jen pár jazyků a vedle těch světových je tu třeba i dánština a polština. Zřejmě jde o země, kde se Technisat nejlépe prodává. Druhou věcí je to, že instalace je nyní nulová a rádio po zapnutí jen naběhne do němčiny, přepne se na DAB a začne ladit, čímž následně vytvoří seznam dostupných stanic s přepnutím na první z nich. To si trochu protiřečí s výběrem jazyků a tady je už na majiteli, aby si následně manuálně vybral podle svých preferencí ten svůj. Čeština jdoucí s digitálním vysíláním se však naštěstí zobrazovala korektně.

Menu v části DAB tentokráte slouží i k vyvolávání stanic z paměti (a jejich ukládání…). Je to poněkud zdlouhavé a dalo se to vy řešit lépe. Třeba Jako u Technisat Flex 2, kde k tomu slouží tlačítko přímé volby stanic označené jako „3+“.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: to poslední výborné, jak lze ostatně očekávat i přes danou, poměrně nízkou cenovou relaci. Koncepce bytelná a na šířku, jeden reproduktor za nesnímatelným textilním krytem. Celek elegantní a nápaditý, rádio v žádné poloze (i při zcela vytažené a sklopené anténě) nepřepadává. Teleskopická a hodně dlouhá anténa (65 cm!) je naklonitelná na skoro všechny strany, výjimkou je směr k posluchači. Výborné jsou nožičky, spodek je z kvalitního plastu, horní strana pogumovaná (dosti se špiní), displej výrazný a čitelný shora nebo po menším naklopení rádia k posluchači; jeho kryt má také v tomto směru mírný sklon. Pohledový úhel dvouřádkového maticového displeje nijak vysoký, návrh postrádá úchyt pro poutko, krytí žádné, je určeno zejména k používání uvnitř domácnosti.
  • Tunery a možnosti: dvojice dnes obvyklých rozhlasových tunerů doplněná o Bluetooth a drátový audio vstup. Příjem subjektivně vzato hodně citlivý u VKV i DAB (jsem v hraniční oblasti zejména pro DAB). Analogové VKV s RDS a hlavně se skvělým AMS, tedy s automatickým proladěním pásma a následným automatickým uložením do paměti (pouze frekvence). DAB s promazáním seznamu neaktivních stanic (Prune), bez možnosti vytvořený seznam seřadit. Ukládání stanic do paměti do pozice 3, včetně, pohodové, výše pak komplikovanější a delší s nutností vstupovat menu nastavení; chybí tlačítko Preset. Dva budíky s buzením třeba jen ve všední dny a z DAB, buzení však nepracuje při „vypnutém“ přijímači. Ekvalizér se šesti režimy plus vlastní (nastavení basů a výšek), funkce Sleep chybí.
Bluetooth na mobilu Sony Xperia XZ s operačním systémem Android 6 pracovalo jako po másle. Zvuk například z formátu FLAC HD výborný!

 

  • Bezdrátové propojení a linkový audio vstup: Bluetooth zkoušeno se Samsung S10 Lite (Android 11), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Párování bezproblémové, připojení možné pro hovory a média. Hlasitosti se vždy regulovaly odděleně, na obou zařízeních ji ale bylo vždy, pro rozumný poslech, zapotřebí vytočit až skoro k maximu. Nadstandardní výkon zesilovače se tu prakticky neprojevoval. Funkce hands-free omezeně použitelná, proti strana mě sice slyšela, ale vždy jen „jakoby z dálky“. Při hovoru se však správně přerušilo přehrávání hudby a následně na něj bylo navázáno (zkoušen Samsung S10 Lite). Napojení přes linkový vstup u TCL Plex a Sony Xperia XZ (S10 Lite ho nemá) ukázalo to samé chování jako u Bluetooth.
  • Ovládání většinou snadné a intuitivní. Promačkávací tlačítka na horní straně ale někdy vyžadovala opakované stlačení. Pohyb v menu či vytvořeném seznamu naladěných stanic na DAB snadný, výtečné posazení šipkových tlačítek po stranách OK/Enter. Menu dvouřádkové, voleb uměřeně, ekvalizér snadno upravitelný.
Ovládání je jasné a přímočaré až na komplikovanější vyvolávání stanic z paměti. Není tu totiž Preset, takže musíte do menu. A to není právě rychlé…

 

  • Napájení a práce na baterie a 230 V: při napájení akumulátorem buď uvedete rádio do pohotovostního režimu běžným stisknutím tlačítka, nebo ho – delším podržením – uvedete do vypnutého stavu (nebo lépe: „vypnutého“ – není tu celkové odpojení od napájení). V pohotovostním režimu svítí na displeji hodiny a datum, po „vypnutí“ zhasne i displej. Zapnout ho v tomto případě už musíte delším podržením mikrospínačového tlačítka. Po připojení 230V bylo chování rádia stejné. Dobíjení je zobrazováno v ikoně stavu baterie (symbol blesku) a také postupným nabíháním zaplněnosti ikony v několika stupních. Pokud dobíjíte rádio za „vypnutého“ stavu, žádná signalizace dobíjení není, přístroj se ale dobíjí. Abyste viděli stav akumulátoru, musíte ho zapnout.
  • Zvuk a zesilovač: většinou jasně odlišené nabídky v ekvalizéru, seřiditelné basy a výšky, reprosystém zřetelně reagoval na zvýšení či snížení. Zvuk až plný a hutný, basy a výšky často zřetelné, středů méně. Výkon zesilovače v rozhlasovém vysílání příjemně naddimenzovaný, což dává obsluze pocit pohodovosti a volnosti. Netýká se to ale ani Bluetooth, ani linkového vstupu (viz výše).
Audio vstup typu jack, 3,5 mm a napájení v podobě skvělého USB-C.

 

I s elektronickým vypnutím, ale bez funkce Sleep

Jak bylo řečeno, fyzické tlačítko vypnutí tu není, používá se běžné mikrospínačové na horní straně rádia. Někomu to pochopitelně může přijít jako nevýhoda a jistá nevýhoda to také bude. Mimochodem ponechání rádia v pohotovostním režimu (displej svítí a následně se podle nastavení utlumí) si přes noc nevyžádalo ani jeden dílek na ikoně. Ten ale poměrně rychle odplynul krátce po zapnutí přijímače. Škoda, že Technisat nemá fyzické vypínače v lásce.

Bylo také vidět, že značka si ještě nevzala skvělou funkci AMS za vlastní, na obalu po ní nebylo ani vidu, ani slechu. Nicméně pokud sázíte především na slušný zvuk, Technisat DigitRadio BT 1 je jedno z nejlépe hrajících zařízení značky a neztratí se ani mezi Bluetooth reproduktory k mobilu i když je škoda, že se nevyužilo plného výkonu zesilovače. U všech tří zkoušených mobilů tak byla maximální hlasitost poměrně nízká (oproti příjmu rozhlasu určitě…) stejně, jako napojení přes linkový audio vstup. Tohle je však individuální a třeba se nějaký mobil či jiné zařízení najde. Osobně o tom ale pochybuji a poměrně slabě se tvářící výstup zesilovače při napojení mobilů přes linkový vstup tomu i nahrává.

Co se týče využití rádia jako hands-free, nemá smysl se jím zabývat, můj hlas prý vždy zněl „jakoby z dálky“, takže je lepší tuto funkci v Bluetooth rovnou vypnout a nechat napojení pouze pro média. Tato vlastnost, ale není u takovéhoto zařízení nijak kritická. Co mi chybí podstatně více, je funkce Sleep, tedy usínání při rádiu. Tu bych určitě ocenil více než budíky, byť jsou slušně nastavitelné.

 

Tabulka vlastností

Číst 3636 krát Naposledy změněno sobota, 15 leden 2022 10:32

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.