pátek 29 březen 2024
Text Size

Unikátní tablet TCL NTXpaper 10S (test): pohodové čtení i kreslení, neztratí se ale ani u videa a webu

Svébytný tablet nabízí, zejména díky zabudovanému displeji, naprosto unikátní možnosti, jaké jinde nenajdete. Zaměřen je na čtení knih či náčrty volnou rukou (ty mu dost šly…), oproti čtečce s elektronickým inkoustem ho ale můžete běžným způsobem využít i pro video či práci s webem. Foto: autor a TCL

Hodnocení: 90 %  

  • pro: excelentní matný displej, naprosto nedostižné zobrazování textu à la čtečka s elektronickým inkoustem (e-ink), certifikace TÜV, výtečný návrh i zpracování, skvělý povrch na zadní i přední straně (minimálně se špiní, neklouže), skvělá práce s pasivním perem (prakticky žádné zpoždění)
  • proti: slabší zvuk, při dobíjení nesvítí červená LED, chtělo by to lepší řešení USB (OTG), někomu může chybět výstup na sluchátka, hodila by se nějaká odolnost proti vodě

Můžete očekávat: za 6.390 Kč je to excelentní koupě a byla i za deset… Konkurenci totiž nemá a jeho matný LCD displej, který znaky vykresluje tak, jak to neuvidíte, je v dnešní době naprostým unikátem! Jestliže čekáte vysoký výkon, zářivé barvy, „vytočený“ jas na maximum, tady doma nebudete. Tohle není tablet na hraní, ale na práci u níž nepožadujete vysoký výkon hardwaru (měl co dělat i se stahováním dvou souborů najednou) a také zejména na čtení knih. To očekávat skutečně můžete a také to vrchovatě dostanete spolu s důraznou ochranou vašich očí. Ten, kdo ví o čem mluvím, rozumí.

Povrch zadní strany je naprosto excelentní a tady by se mohli mnozí přiučit! Nešpiní se, nebo jen naprosto minimálně, i ve vlhké ruce cítíte dobré držení a platí to i o straně přední…

 

Tak na tohle jsem se hodně, ale hodně těšil a je zajímavé, že po nějakých třiceti letech novinařiny a vyzkoušení stovek či spíše tisíců nejrůznějších výrobků ve mně ten pocit stále ještě zůstává a něco (někdo) ho dokáže vybudit. 

V aktualitě jsem napsal, „TCL NTXpaper 10S: očekávaná kombinace čtečky knih a tabletu je tady. A má dokonce rádio!“ Rádio s ohlašovaným VKV/FM a RDS bohužel nemá a tohle výrobce poněkud nezvládl (aktualita se samozřejmě připravuje podle sdělených údajů).

Tablet má několik verzí, na český trh míří ve variantě „WiFi“, konkrétně Wi-Fi 5 (co je to), a tím nejdůležitějším není ani výkon procesoru, velikost paměti, apod. Je jím unikátní matný displej s deseti vrstvami, což zdůrazňuje i přelepka, která ovšem trochu svádí k tomu nějakou tu vrchní vrstvu LCD strhnout.

Nedělejte to (mě to ani nešlo)…

Výrobce u NTXpaper ohlásil, a to je rozhodně nejdůležitější, cituji, „…nejvyšší možnou úroveň ochrany očí před škodlivým modrým světlem, garantovanou certifikací TÜV“. K tomu podle TCL „Využívá celkem 10 vrstev ochrany tak, aby zachoval přirozenost barev. Zároveň eliminuje vyzařování škodlivého modrého světla o více než 50 %...“ K dispozici mají být tři režimy: čtecí, pro komfort očí a tzv. tmavý režim a řekněme si rovnou i tohle je trochu zavádějící, protože chybí režim čtvrtý, běžný při vypnutí všeho.

Druhou v tomto případě nejdůležitější věcí je podle mého akumulátor s kapacitou 8.000 mAh s nadějí na hodně dlouhou dobu provozu. Ten bohužel výrobce neudává, ale při běžné skoro celodenní kombinované práci (web, video, čtení, vypnuté, zapnuté Wi-Fi, různě vytočené podsvícení) neměl problém vydržet zhruba dva dny a kus noci. :).

Detail z vynikající čtečky Cool Reader. Snad trochu navodí dojem z dokonale vykreslených znaků à la displej e-ink.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: klasický návrh, širší okraje za které lze tablet dobře držet (na výšku lépe v pravé, než v levé ruce; vzadu vystupuje fotoaparát). Zpracování vynikající, zcela excelentní povrch zadní strany, který se nešpiní a neklouže. Výborný úchop i s vlhkými prsty. Přední strana (povrch LCD) s minimálním špiněním a otisky prstů. S USB (OTG) vypadal sice jako kompatibilní, ale vyžadoval vlastní formátování média, což může být problém.
  • Displej typu LCD (IPS) má automatickou regulaci jasu, velikost písma by mohla být ještě o stupeň, či dva, větší. Několik režimů práce: běžný, tmavý, pro čtení (vynikající, potlačí barevnost) a tzv. pohodlný režim (vynikající, snížení vyzařování modrého světla). Regulace jasu pozvolná, excelentní, počítejte s tím, že v běžném denním světle, resp. za slunečného počasí, bude často nutné vytáhnout podsvícení LCD pomalu na maximum (matný displej). Při zákazu přetáčení domovské obrazovky si tablet občas samovolně volbu zrušil a pracoval i na šířku.
  • Ovládání: tři vnější tlačítka (2x hlasitost, zapnutí/vypnutí). Tlačítka na displeji jdou upravit (Zpět vlevo, nebo vpravo). Roletka s ikonami funkci taktéž lehce upravitelná v okamžiku, kdy přijdete na to, že režim vyvoláte až za poslední ikonou. Matoucí a zbytečná volba „Spravovat“ neslouží pro ikony, nýbrž pro správu oznámení a měla ji nahradit právě volba na úpravu ikon stahovací roletky. Doporučuji přesunout ikony pro „Čtecí režim“ a „Pohodlný režim“ zcela dopředu, budete je potřebovat často. Tablet bohužel nejde zapnout dvojím klepnutím, volba tentokráte chybí.
Domovská obrazovka hned po instalaci. Zvolit si můžete i režim „pouze na výšku“. Aplikace Kids (zcela dole) by možná stála za to, kdyby na úvod skýtala nějaké vysvětlení…

 

  • Akumulátor velmi vysoké kapacity 8.000 mAh, dobíjení přes symetrický konektor USB-C. Za provozu (jas asi 50 %) to tablet zvládl za asi 5 hodin, v pohotovostním režimu pak za něco málo přes šest hodin. Použita byla v prvním případě powerbanka Varta Power Bank Fast Energy 15000, v druhém případě šlo o nabíječku Sencor SCH660 a rychlodobíjení přes USB PD. A i když s ním podle všeho NXTpaper kompatibilní není, alespoň se dobíjel. Bližší údaje výrobce o dobíjení chybějí, bezdrátové a kompatibilita s USB-PD tu podle všeho není. Rychlodobíjení a doba provozu nezjištěny, při dobíjení nesvítila červená LED. Ta, kupodivu, svítila při vyčerpání akumulátoru.
  • Fotoaparát: je tu spíše pro jistotu, byť ten zadní má optickou stabilizaci obrazu a umí natáčet do Full HD s 30snímky za sekundu v režimu 16:9. Příjemná byla možnost vypnout zvuk závěrky, méně příjemné byly časté dotazy na to, proč nechci zapnout polohu.
Tablet se běžným způsobem přes kabel nepodařilo propojit s počítačem s Windows 10, zřejmě problém kusu, protože výrobce tvrdí, že to jde. TCL ale vedle toho nabízí nástroj na přenos souborů přes Wi-Fi. Rychlejší to ale rozhodně není, soubory navíc dorazí komprimované.

 

  • Aplikační kompatibilita: vzhledem k určení tabletu zkoušeno jen několik obecných aplikací. Na náročné hry rozhodně není, na běžné, jako Block Puzzle Jewel, ano. Cool Reader, ČT24, iVysílání, VLC Player i Youtube bezproblémové. Sami si musíte vybrat režim LCD, který dané aplikaci – a vám – vyhovuje nejvíce a jak bylo řečeno, přepnutí je velmi snadné. Stačí si jen lépe uspořádat ikony na stahovací roletce.
  • Obraz a zvuk: Obraz jako namalovaný s přirozenými barvami a jistým potlačením jasu a kontrastu, což je dáno matným LCD. Odlesky skutečně nulové, maximálně za těch nejnepříznivějších podmínek „světelné fleky“. Výsledek více podobný displeji typu e-ink (co to je) než LCD. Čitelnost na přímém slunci výborná (vzhledem k principu), e-inku se pochopitelně vyrovnat nemůže ani při stažení podsvícení na nulu. Displej vynikl zejména při čtení knih (parádní vykreslení znaků i podkladu). Výborný byl ale i u videa a webových stránek, jen je nutné vypnout tzv. Čtecí režim a případně „Pohodlný režim“. Ty se střídají, zapnutí jednoho, způsobí automaticky vypnutí druhého, vypnout se však dají oba. Zvukově tablet nijak výrazný, někdy až nevyvážený, hlasitost poměrně vysoká, ale co do audia vhodný maximálně pro video, nikoli pro hudbu. Dva reproduktory po stranách plus čtyři výdechy. Uváděny dva mikrofony (nezkoumáno), bez výstupu na sluchátka.
Dvě barevné varianty a jednoduché pasivní pero odpovídají ceně, aktivní by mělo jít dokoupit. Nicméně například materiál na zadní straně je vysoce nadstandardní.

 

Unikát jaký nenajdete

Displej typu IPS ukazuje přirozené barvy, matné provedení pochopitelně stahuje jas a kontrast, ale to je nízká daň za praktickou absenci odlesků a v tomto ohledu s ním můžete pracovat i tam, kde by to u 90% výrobků nebylo možné.

Zkoušení zahrnovalo především tři věci: čtení knih prostřednictvím aplikace Cool Reader, pouštění videí zejména přes VLC Player a prohlížení webových stránek. To je to k čemu se tablet hodí nejvíce. Nepracovalo napojení na PC přes kabel, nicméně podle tvrzení výrobce běžně funguje, takže půjde o problém kusu (proto to také neuvádím v nevýhodách).

Velikost operační paměti je 4 GB, ale v praxi to vypadalo spíše na gigabajt či dva. Bylo totiž vidět, že tablet toho v paměti moc neudrží a že výkon není nijak vysoká (odvděčí se vám ale výdrží…), takže například i při dvou spuštěných aplikacích (jednoduchá hra a Cool Reader) stránkuje. Čtečku knih pravidelně spouštěl znova (možná je to dáno i použitou verzí Androidu).

Neříkám, že je jako tablet stoprocentní. Pár věcí rozhodně zarazí a tady má TCL ještě nějakou práci před sebou. Ale základ, tedy displej, je excelentní a hlavně to, co ho nejvíce odlišuje od konkurence. Tabletů je jako máku. Tenhle je ale jediný, který nabízí to, co nabízí. Nehraje si s přeplácanými barvami, nechce být nejtenčím na celém světě, nehodlá se vychloubat tím a oním. Tohle je unikátní věcička na kterou můžete psát pasivním perem nebo třeba bříškem prstu (dělat nákresy, poznámky, apod.) a můžete ho využít i jako každý jiný tablet s Androidem. Hlavně ale na něm můžete skvěle číst! Číst za daleko vyššího komfortu než u jakéhokoli jiného tabletu nebo telefonu, který jsem viděl. Včetně TCL Plex, jehož čtecí režim byl mezi mobily všech cenových relací nedostižný! Podle mého se TCL NTXpaper 10S skutečné čtečce knih blíží nejvíce z těch tabletů, které jsem viděl. S nastavením Cool Readeru jsem si sice musel dost vyhrát, ale výsledek stál za to. Navíc jsem měl neustálý pocit, že dělám něco pro svoje zničené oči.

A ty z toho nepochybně měly ještě lepší pocit…

P. S.: ad „psaní pasivním perem nebo třeba bříškem prstu“ – využít k tomu můžete aplikaci zvanou Bamboo Paper a překvapilo mě to, že to kupodivu bylo hodně svižné a prakticky bez pozorovatelného zpoždění! Hliníkové pero také velmi příjemně padne do ruky, počítejte však s tím, že ho do tabletu nezasunete. Tohle se TCL hodně povedlo!

 

Tabulka vlastností

Číst 2151 krát Naposledy změněno pátek, 03 listopad 2023 19:38

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.