čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

TrueLife Oxymetr X5 BT (test): malý, šikovný a spolehlivý (až na aplikaci)

Je to malé, je to hezké a vůbec jsem netušil, že bych to někdy mohl potřebovat. Kamarád mě ovšem vyvedl z omylu („přece jen máš nějaký věk…“) a jeho kolegyně to ještě uzemnila! Tak dobrá, kapituluji! Oxymetr je potřebný (asi…:). Foto: autor a Elem6

Hodnocení: 85 %  

  • pro: spolehlivě fungující a nenáročný na používání, jednoduché a výborné ovládání, naprosto skvělý displej
  • proti: nefunkční aplikace, výrobce navíc nikde neuvádí její jméno

Můžete očekávat: oxymetr to skutečně není nejlevnější, ale svých 1.690 Kč si podle mého zaslouží. Nejsem schopen posoudit kvalitu měření a nebudu si na to hrát (spolehnu se na zdravotnický certifikát); krátké laické srovnání proběhlo jen s přístrojem za pár stokorun. Pokud ale sedí, a zdá se, že ano, zbytek mu bezchybně sekunduje až na nesmyslnou aplikaci, která byla zcela k ničemu. Proč našinec navíc musí její název pracně shánět a nakonec – sláva (!) – skenovat přes QR kód, prostě nepochopím! Pokud aplikaci vyžadujete, na tenhle oxymetr rovnou zapomeňte!

TrueLife Oxymetr X5 BT podáte prstík, zmáčknete tlačítko a máte výsledky. Ano! Tak snadné to opravdu je i v praxi!

 

Můj lékař, mimochodem hodně šikovný mladý doktor, mě před časem dovedl k tomu (bránil jsem se…), že nutně potřebuji měřič tlaku. Žádné zkušenosti jsem s tím neměl, naštěstí jeden z mých kamarádů ano, takže mi doporučil skvělý Omron. Jak říkám skvělý, ale musíte dodržet několik podmínek. Měření tlaku zjevně není – za současného stavu technologie – zcela triviální záležitost, kterou bychom měli skutečně zmáknutou. Zjevně nemáme stejně, jako prosté měření teploty (zakázaná rtuť, je prostě rtuť).

A proč to říkám?

Na pulzní oxymetr (správně česky, výrobce uvádí i oximetr) jsem se musel duševně připravit. Přišel jsem k němu jako slepý k houslím a souhlasil jsem, že popíšu krátké zkušenosti zcela neznalého našince :). A dám vám vědět, jak moc obtížné je použití a jak se chová v krátké praxi.

Začnu tím, že jiný kamarád (jsem bohatý člověk, mám jich několik) u mě oxymetr objevil a začal ho nadšeně vybalovat s tím, že si jeho kolegyně v práci si život bez něj nedokáže představit. A tak jsem byl znovu zatažen do testování…

Jak asi cítíte, moc nadšen jsem z toho nebyl, ale občas musíte psát o věcech do kterých se vám prostě nechce. Mimochodem úvodní, perexový, obrázek dosti klame co do rozměrů. Šikovná taštička, kterou máte v ceně je vysoká 75 mm, široká 50 mm a hluboká nějakých 38 mm. Samotný přístroj má (švh) 62 x 37 x 32 mm a „hmotí“ 43 g, což se ovšem po zvážení (bez taštičky) vyhouplo na 50 g. Samozřejmě s baterií…

Displej je výtečně čitelný. Natáčet se dá do všech směrů a stačilo jen zmáčknout tlačítko. Naprosto spolehlivé bylo i automatické vypínání!

 

Aby bylo jasno, co je vlastně předmětem recenze: na mou žádost mi bylo výrobcem sděleno, že se jedná o zdravotnický přístroj, který je certifikovaný a registrovaný u SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) a může se tedy používat například v nemocnicích, u lékařů a podobně. I to budí dobrý dojem!

Další můj dotaz směřoval na to, na jakém principu pracuje. Dozvěděl jsem se, že jde o to…, „za jak dlouho projde infračervený paprsek z jedné strany oxymetru na druhou. Oxymetr vypočítá průchodnost přes tkáň a podle toho zobrazí saturaci hemoglobinu kyslíkem.“

Nevím, nevím. Uvnitř oxymetru cosi červeného svítilo a blikalo a infra přece nevidíte a když se vám náhodou porouchá klasický dálkový ovladač, zda vysílá či nevysílá signál ověříte na foťáku v mobilu, ale nikdy ne prostým zrakem. Princip tedy raději ponechme stranou a unavovat nebudu ani zajímavostmi z internetu (a pak že papír snese všechno!). Solidnější vysvětlení jsem nalezl zde, ale nejsem schopen posoudit, zda sedí. À propos: na krabičce jsou, jako výrobci, uvedeni Shenzhen Jumper Medical Equipment a MedPath, GmbH. Dalo by se tedy říci, že značka TrueLife, která je na druhé straně krabičky, si „jen“ vybrala dobrý výrobek. Možná ano, možná ne. V každém případě náhoda pomáhá připraveným a tohle jako výborný výrobek rozhodně působí!

Jasné vysvětlení funkcí a ikon. Nikdy bych nevěřil, kolik se toho dá nadělat s jedním ovládacím tlačítkem…

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: provedení ve formě kolíčku na prádlo (neinvazivní, jen nastrčit na prst), přítlačná sílá tak akorát, zpracování výtečné stejně, jako návrh. Obě části spojuje plochý kabel, který po pootevření zajíždí dovnitř spodního dílu. To dává naději (pokud se uvnitř nějak nemačká) na dlouhou výdrž a bezproblémový spoj. Snímací (přijímací) čidla na vnitřní spodní a horní straně.
  • Propojení s aplikací obstarává Bluetooth. Jméno aplikace bohužel v době testu všude chybělo a našel jsem ho pouze jako QR kód v papírové příručce (to jako vážně?!). Aplikace se jmenuje Jumper Health a byla úplně k ničemu, takže na ni rovnou zapomeňte. Našinec navíc nechápe, proč vyžaduje přihlášení a proč chce znát polohu. Aplikaci jsem vůbec nerozchodil, snímky u konce článku.
  • Ovládání vám nejlépe ukáže video (odkaz zde). Mě osobně překvapilo, co všechno se dá dokázat s jediným ovládacím tlačítkem, a to v tomto případě včetně natáčení údajů na displeji do „vaší“ polohy, detailního nastavení a resetování do továrního nastavení. Ovládání pro zjištění výsledků je taktéž velmi snadné: pootevřete zařízení, strčíte do něj prst, zmáčknete tlačítko a chvíli počkáte. Výsledky vidíte na displeji typu OLED, který je skvělý!
  • Práce na baterie: netroufám si (dlouhodobě) odhadnout, u mě zcela bezproblémový chod. Dobu provozu, resp. práce, výrobce uvádí na až 32 hodin. Napájení obstarávají dvě běžné malé tužky, které jsou pod fixovaným krytem (posuvný jezdec).
  • Údržba: zřejmě nulová, šikovná taštička přístroj výtečně ochraňuje a dá se buď připnout na sponu nebo na opasek.
Aplikace jejíž jméno TrueLife notně zatajuje se nazývá Jumper Health a jak vidíte z recenzí na Google Store, je naprosto k ničemu. Mé zkušenosti byly bohužel stejné.

 

Spolehlivé funkce, jednoduchá obsluha, ale ta aplikace…

„Kolíček“ prostě vezmete, připnete si ho na prst a zmáčknete jediné ovládací tlačítko. Nic víc nepotřebujete, měření je neinvazivní. Navíc je ta hračka malinkatá, takže může být kdykoli po ruce. Zapnete ji a ona se po měření sama vypne, takže ani o to se nestaráte. Displej OLED je skvěle čitelný za všech okolností, řešit nemusíte ani regulaci jasu či ostrosti. Prostě paráda!

Bohužel aplikace je opět příběh sám pro sebe a tohle je už „xtý“ výrobce, který ji z neznámých důvodů tají a vůbec nejmenuje! Proč není uvedena na obalu ani webové stránce mi prostě hlava (ani nic jiného) nebere a když jsem na tržišti Google Store napsal „TrueLife“ neobjevilo se k výrobku nic stejně, jako když jsem napsal a „Oxymetr“ nebo „TrueLife Oxymetr“; nepomohlo ani měkké „i“. To prostě výrobce nemohl do papírové příručky či alespoň na webové stránky napsat, že jde o Jumper Health musel jít přes nesmyslný QR kód navíc pouze v příručce?

Bohužel aplikace je naprosto k ničemu i když to vlastně úplně nevím, protože jsem se nemohl ani zaregistrovat a recenze na Google Store hovoří v podobném duchu (viz snímky výše). Tohle výtečný dojem z přístroje kalí!

A ještě drobnost: Říká se mu třeba TrueLife Pulzní Oxymetr X5 BT nebo také TrueLife Oximeter X5 BT, což je další zparchantělý anglický výraz a česky to prostě není. Mimochodem nevadí mi ho – v tomto konkrétním případě – použít. Výrobce by si ale měl název ujasnit a neuvádět na stránkách oboje. Je to nejen nesystémové, je to i zmatečné!

Obraz na displeji si můžete otočit do požadovaného směru.

 

Tabulka vlastností

Číst 1705 krát Naposledy změněno pátek, 06 květen 2022 06:18

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.