čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Myš Logitech Lift (test): perfektní držení i skvělá verze pro leváky

Vertikální ergonomická myš dorazila v podobě pro leváky (moc jsem si ji přál vyzkoušet, byť jsem „jen předělaný“) a protože to bylo poprvé, co jsem ji viděl ve skutečnosti, provedením hodně zarazila. Šlo zejména o prohozená základní tlačítka, kdy horní (pravé) fungovalo, po připojení k Windows 10, jako to dolní, tedy levé (Enter). Foto: autor a Logitech

Hodnocení: 90 %  

  • pro: rozhodně pohodlnější, byť zdánlivě hodně nezvyklé držení bez namáhání zápěstí (nutná deska stolu ve správné výšce a ideálně i područka u židle), naprosto uvolněný úchop, nepotřebujete opěrku zápěstí, obal i myš vyrobeny s ohledem na přírodu, možnost redefince tlačítek s výběrem spousty funkcí (nutný software Options+), většinou výborné vlastnosti i bez softwaru Logitechu, ale…
  • proti: …s chybně definovaným základním (levým) tlačítkem (posuzováno na Windows 10), někomu může chybět tlačítko v opěrce palce (můj případ), opět nepopsaný přepínač na spodní straně (to mi hlava nebere už roky)

Můžete očekávat: za 1.999 Kč kvalitní a hodně nezvykle navrženou myš na kterou si někteří budou zvykat déle (autor), jiní možná podstatně kratší dobu. Nakonec ale nejspíše zjistíte – jako já – že skoro nemá chybu! Nepochybně výborné materiály i zpracování a hlavně návrh a pohodové fungování bez jakéhokoli dodatečného softwaru (ve Windows stačilo přehodit funkci základních tlačítek). Můj původní Logitech MX Master stál v podstatě ty samé peníze (nepatrně více) a pokud bych měl obě myši porovnat, byl by na tom sice lépe, ale Lift je nepochybně hodně na výši! Dodatečný software Options+ je sice stále v betaverzi, ale po několika dnech zkoušení, pracoval bezproblémově. To bylo další překvapení!

Toto je naprosto klíčový snímek ukazující úchop myši v praxi a je zcela jedno, zda levou či pravou rukou (samozřejmě u příslušné verze). Právě opření části dlaně o desku pracovního stolu bez obvyklého vybočení zápěstí (a jakékoli opěrky) je to nejdůležitější a nejbombóznější!!!

 

Logitech Lift je myš tak říkajíc ergonomická a také vertikální. A i když existují už dlouho, nikdy se více nerozšířily. O důvodech nemá smysl spekulovat. Ten, který je nasnadě, je neobvyklá koncepce, resp. neobvyklý úchop svým způsobem děsící uživatele a také vyžadující – u někoho – poměrně značný zvyk, ať už si průzkumy říkají co chtějí. Tedy alespoň u mě.

Teď tu máme zcela novou verzi u níž má, stejně jako dříve, hodně nezvyklý tvar přispět ke snížení únavy při dlouhém sezení a naprosto uvolněný úchop s nesrovnatelně nižším tlakem na zápěstí má podporovat i přirozenější držení předloktí. Tolik oficiality, které ale mohu plně potvrdit. Jen ještě dodávám, že tahle myš se mi drží daleko lépe (po více než 14 dnech používání) než jakákoli jiná před tím. Ostatně moje standardní myš je Logitech MX Master (používám ji asi sedm let) a i když není vertikální, ergonomická rozhodně je a také podle mého představuje naprostý vrchol. Nikdy jsem potíže s rukou (zápěstím) neměl i když někdy pracuji opravdu mnoho hodin denně a podstatně déle než někdo třeba u pásu. Právě nedostižnou MX Master (test zde) nový „myšák“ vystřídal a bylo jasné, že to nebude mít jednoduché. K mému překvapení se ale po asi dvou týdnech překvapivě dobře osvědčil i když to zpočátku šlo hodně ztuha!

K TÉMATU: Test nové myši Logitech Signature M650 (tak tohle se nepovedlo)

Bezdrátová „výtahová“ novinka pracuje buď přes Bluetooth LE (Low Energy) nebo nový firemní USB přijímač Logitech Bolt. Ten bohužel není kompatibilní se starším adaptérem – a softwarem – Logitechu a značce se to nějak nakupilo, což bylo vidět u testu M650.

Logitech Lift je ke koupi ve třech barevných provedeních a jak bylo jasně vidět, pracovat může i bez oficiálního softwaru, přičemž přijímač Bolt pouze zprostředkovává komunikaci s počítačem s Windows 10 (v mém případě). Právě v této podobě – a ve verzi pro leváky – byla také myš většinu času testována. Po pravdě – měl jsem obavy před novým softwarem se kterým jsem se už jednou  spálil. Chtěl jsem proto co nejvíce ověřit její funkčnost bez něj.

Lift tak ze začátku na Windows 10 pracoval bez podpůrného softwaru, všechna tlačítka fungovala, včetně rolovacího kolečka s OK/Enter. Jedinou výjimku představovala nutnost prohození funkcí levého a pravého hlavního tlačítka a přitom ve Windows bylo jasně řečeno, že primární tlačítko má být levé! Když navíc natočíte myš pro leváka doprava, okamžitě jasně vidíte, které tlačítko je na ní levé a které pravé. Windows 10 naštěstí základní tlačítka prohodit umí a Enter si tak dáte tam, kde vám to vyhovuje. Vedle toho umí provést i změnu nastavení kurzoru a jeho rychlosti, co bohužel neumí je ovlivnit citlivost myši. Software Logitechu tak v podstatě nepotřebujete i když pro detailní nastavení – a hlavně změnu funkcí tlačítek – už ano. Zde jde typicky o tlačítko mezi těmi základními (to ve Windows 10 žádnou funkci nemá) a pro někoho i OK/Enter přímo na rolovacím kolečku.

Nastavení myši ve Windows 10 dovoluje nejen upravit rychlost kurzoru (a třeba i jeho velikost), ale také říci, které základní tlačítko je primární, což je standardně levé, a které sekundární. Tady měla myš z výroby nastaveno pravé, což je zvláštní.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování a určení: Konstrukce na výšku s udávaným sklonem 57°. Provedení z kombinace měkkého, pogumovaného povrchu a tvrdého plastu, snímání optické (ovšem s varováním oproti laseru – vyberte si). Velmi pohodlná opěrka pro palec bez funkčního tlačítka. Verze pro praváky i leváky (testována), část myši vyrobena z recyklovaného plastu PCR (70 % u grafitové, 54 % u růžové, resp. smetanové verze). Zpracování vynikající, myš je určena (podle výrobce) do malých až středně velkých rukou, což podle mého naprosto odpovídá.
  • Ovládání: pět tlačítek plus rolovací kolečko s OK/Enter uprostřed. Na palec dvě tlačítka typicky pro listování mezi webovými stránkami (nastavit jdou na řadu dalších funkcí, např. hlasitost), dále dvě hlavní na ukazováček (pravé) a na prostředníček (levé). Na spodní straně jediné tlačítko dovolující připojení až ke třem zařízením (přepínání, tři signalizační LED). Plus posuvný jezdec pro přepnutí mezi komunikací přes Bolt a Bluetooth (nepopsáno, kde jaký režim je). Nastavitelná jsou čtyři tlačítka (tři plus to na rolovacím kolečku), tedy méně než u MX Master, kterou stále pokládám za naprostou špičku nejen od Logitechu. Vybrat si můžete nejrůznější operace, včetně spuštění aplikace, klávesové zkratky či funkce jako třeba zobrazení pracovní plochy (více níže).
Logitech Lift při úchopu levou a pravou rukou. Ne zcela tak, jak tu levou držím já (zápěstí si můžete úplně opřít – tady se to zdá být jen částečné), ale vcelku to sedí.

 

  • Bezdrátové propojení a doba provozu: napájení obstarává jediná tužková baterie (máte ji v ceně) pod víkem upevněném magnety. Propojení myši buď přes zmiňované Bluetooth LE nebo přes nový miniaturní a firemní USB adaptér Logitech Bolt, což je jiný systém než předchozí Logitech Unifying. Testováno bylo pouze propojení přes Bolt, doba provozu se při krátkém testu (pár týdnů) nedala zjistit. Údržba: spodní strana zcela hladká s gumou po prakticky celém obvodu. Větší část horní strany zcela hladká, měkčí guma mírně zvrásněná, což možná bude pro udržování problém. Pro začátek by otírání hadříkem na prach mělo stačit, časem (stejně jako u MX Master) bude nutné jemné a důkladnější otírání („odškrábnutí“) spodní části od mastnoty a ulpělého prachu.
  • Aplikace: Logitech Options+, což je inovovaná verze předchozí Logitech Options, která je už dlouho slušně dotažena. Nová Options+ se během testu Logitech Signature M650 moc nepředvedla,nicméně jsme o pár týdnů dále, takže výsledek byl podstatně lepší. Aplikace sice byla stále v betaverzi, ale v mém případě byla už plně funkční, včetně přemapování tlačítek na jiné funkce(více níže). Pozor ale na instalaci, někdy může být nutné pozastavit funkci antivirového softwaru. Pokud provádíte záměnu za myš Logitech a starší software Options, je dobré ho nejprve odinstalovat a stáhnout co nejaktuálnější nový Options+. To byl také důvod (a betaverze) jeho zkoušení až na závěr testu.
Spodní strana myši. Vidíte neoznačený přepínač; myš je v tomto okamžiku nastavena na firemní Bolt a nikoli na Bluetooth, jak by se možná někomu při pohledu na ikony pod nápisem Lift mohlo zdát. Tomu říkám šlendrián a mimochodem podobně je to děláno i u mé oblíbené MX Master. Tohle mi hlava už léta nebere!

 

Hodně nezvyklá, ale po delším návyku skvělá

Myš je svá, což je zcela zřejmé už při pohledu. Logitech si ale neobvyklé počiny může – a musí – dovolit! Snímání povrchu prý není laserové, nýbrž optické (je tu ale varování proti laseru, takže…), pracuje nicméně přes odlišný systém než u myší typu MX, kde jsou prý řešeny i stíny. Zkoušení proběhlo na běžném pracovním stole (dýha na dřevotřískové desce), papírové podložce, kovovém povrchu stolního počítače a zcela skleněném povrchu stolu. Myš vždy obstála.

Ve Windows 10 chybí možnost upravit citlivost myši (nikde jsem to tam nenašel), což mi sice vcelku nevadí, ale u myši vertikální bych to ocenil. K tomu abyste si mohli myš přemapovat, tedy nastavit tlačítka podle svého (většinu), potřebujete už zmiňovaný software Logitech Options+. Ten sice výrobce označuje za „jednoduchý“, ale spálil jsem už při testu Logitech Signature M650 a bylo to doslova na zabití (Logitechu, pochopitelně). Nicméně vše se vyvíjí, takže jsem byl zvědav, zda software po pár týdnech nějak pokročil.

Logitech Options+ a přemapování tlačítek testované myši. Jak vidíte, možnosti jsou velmi bohaté.

 

Byl sice stále v betaverzi, nicméně verze z dubna 2022 už byla dostatečně stabilní a kvalitní natolik, že s ní šlo běžným způsobem pracovat. Předefinoval jsem tedy tři tlačítka (jedno u kolečka, dvě po stranách) a i když software umožňuje i další funkce,. mj. zobrazí název připojeného zařízení a jeho číslo z LED na spodní straně, nejdůležitější je to, že si můžete vybrat z funkčních tlačítek nebo si nadefinovat nějakou zkratku. Vedle nich je tu spousta předpřipravených  funkcí, jako zobrazení pracovní plochy, kopírování, otevření nějaké aplikace, atd., atd.

Logitech Options+ jsem zkoušel necelé tři dny a software pracoval bezproblémově. Použil jsem výše uvedený postup a instaloval ho na „čistý“ počítač, resp. po vymazání staršího softwaru Options (bez onoho „+“).

Ten novou myš nezaregistroval, pouze dříve používanou MX Master vyřadil ze seznamu a ohlásil, že žádné zařízení nedetekoval. Lift zkrátka vyžaduje nový komunikační člen Bolt (opět miniaturní).

Pohled shora na myš pro praváky.

 

Tabulka vlastností

Číst 1796 krát Naposledy změněno pátek, 13 květen 2022 09:34

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.