pátek 29 březen 2024
Text Size

Televizor Samsung QE65QN800 (test): špičková obrazová kvalita, zhrošené :) ovládání

Luxusní rozlišení Ultra HD (8K), luxusní technologie i provedení s oboustranně zcela plochou obrazovkou a externím boxem s tunery, apod. Tohle je vrchol letošní nabídky LCD televizorů jedničky na trhu. Foto: autor a Samsung

Hodnocení: 85 %  

  • pro: výborný obraz i resamplování z nízkých rozlišení a nízkého datového toku, včetně DVB-T2, možnost ovlivnit co se vám má po spuštění televizoru objeví na obrazovce, výtečné režimy PiP a Multi View, obousměrné Bluetooth Audio, koncepce s odděleným boxem s tunery a většinou elektroniky, DO bez baterek jen se solárním článkem a USB-C
  • proti: zhoršené ovládání a práce s domovskou nabídkou (oproti 2021), zhoršený dálkový ovladač s obtížnější prací s HbbTV (či třeba Lepší.TV), pro někoho i lesklá obrazovka, slíbeno nám bylo eko balení, ale stále nic

Můžete očekávat: nový špičkový 8K Samsung má bez jakýchkoli pochybností vrcholový obraz a obavy nemusíte mít ani z příjmu běžného TV vysílání! Vzhledem k nízké hloubce panelu (v praxi asi 18 mm) je tu někdy až překvapivý zvuk i když nejvíc záleží na tom, co do něj pustíte a většinou je někde v průměru. To z čeho mám obavy, je nové uživatelské rozhraní, které je v současné podobě méně přehledné a výrazně komplikovanější než u modelů z předchozích let. Proto doporučuji – nakupujte buď tam, kde vám televizor dovolí bez udání důvodu vrátit, nebo si ho – ještě lépe – běžte prohlédnout a hlavně osahat! Výše uvedené hodnocení je snížené v podstatě jen z těchto důvodů.

Obrazovku LCD (QLED) vidíte výše, tady je tzv. One Connect Box, samostatná krabička s rozhraními, tunery a většinou elektroniky. Postavit se nedá a poměrně dost se hřála i když problémy nikdy nebyly.

 

Jak bylo řečeno, jsme u 8K, tedy nejvyššího běžně prodávaného rozlišení. Jsme také u LCD s anorganickým krystalovým materiálem (QLED) a protože jsme na vrcholu letošní kolekce Samsungu, jsme také u špičkových technologií jako podsvícení Mini LED (co to je), Wi-Fi 6 a oddělená koncepci panelu, obrazovky, od elektroniky, rozhraní apod. Tzv. One Connect Box je nyní v ploché nízké verzi, která se buď položí, nebo připne zezadu na nohu podstavce. Mimochodem ten se nemontuje právě snadno a zdá se, že se Samsungu opět vrací „podstavcové problémy“ známé z dřívější doby.

SROVNEJTE SI: Test televizoru Samsung QE75Q950T z roku 2020 (nové okno)

Tolik charakteristika přijímače nevyšší třídy se zdvojenými tunery (skutečný obraz v obraze – PiP) a firemním operačním systémem Tizen, který má tu nejlepší pověst (daleko lepší než Android TV od Googlu nebo WebOS od LG). Tu ostatně potvrdil i zde a i když už jsem už u letošní TV kolekce narazil na některé firmwarové nedodělky a problémy, tady – kupodivu – nebyl ani jeden. Obavy, ale nemusíte mít ani u jiných strojů. Samsung o systém dbá a v minulosti vše svižně dotáhl.

Klíčová technologie podsvícení obrazovky LCD se jmenuje Mini LED a může jít až o mnoho tisícovek (třeba i více než 15.000) miniaturních žárovek LED rozdělených do řady oblastí, zón, které jsou regulovány samostatné. Toto tzv. „lokální zhášení“ nebo také „lokální stmívání“ je i tady. Výrobce hovoří o 16.384 zónách.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: oddělený box (rozhraní, elektronika, tunery) a obrazovka zcela plochá z obou stran. Hloubka oficiálně 17 mm, měřením spíše 18 mm. Zpracování výborné, návrh panelu by ale měl být tužší na zkrut a těžší, lehce ho také na podstavci rozkývete. Spojovací kabel sice tlustší než loni, resp. předloni, ale stále se jím vede i napájení. Zadělání do zdi při pověšení obrazovky na zeď bude o něco náročnější.
  • Ovládání: zcela změněná domovská obrazovka (porovnání obou zde), včetně většiny nabídek (stejné, resp. podobné je až textové menu nastavení) a upravený dálkový ovladač; více funkcí na jednom tlačítku. Ovládání celkově horší (srovnání s modely 2021), včetně přepínání vstupů a výstupů či řízení HbbTV a jakýchkoli aplikací využívajících barevná tlačítka. Horší ovladatelnost zatím i u PiP, stále vynikající bylo (na dané verzi firmwaru) u Multi View. Jsme na špičce, takže současný náhled až čtyř nezávislých videí.
Zcela nová domovská nabídka ovládání spíše znepřehlednila, než aby mu pomohla.

 

  • Tunery, EPG a HbbTV: zdvojené tunery, pravý obraz v obraze (PiP). EPG pomalejší než dříve, ale stále bez zvukového výpadku, už poměrně dobře dořešen přechod na další den (konečně!). HbbTV funkčně bezproblémové, potíže pouze s ovládáním. Barevná tlačítka se nyní vyvolávají ještě hůře, což souvisí se špatně navrženou dodatečnou (další) funkcí na nejfrekventovanější klávese. (Vyzkoušejte si to!)
  • Aplikační kompatibilita, zrcadlení obrazovky, Bluetooth: kompatibilita aplikací IPTV/VoD výborná (zkoušeno mj. HBO Max, Disney+, Skylink Live TV, SledovaniTV, či Voyo), zrcadlení obrazovky z mobilů bezproblémové, jen nebylo roztaženo na celou obrazovku TV¨(stalo se to i u jiných letošních modelů). Bluetooth Audio bezproblémové a obousměrné (z mobilu na TV a z TV na externí repro. Uvidíme, zda další vylepšení firmwaru povedou k celoobrazovkovému náhledu při zrcadlení z mobilu.
  • Provoz, obraz a zvuk: během testu zcela bezproblémový, chod pomalejší než modely 2020 a 2021 i když celkově vzato nic tragického (viz EPG). Zvuk hodně závislý od toho, co do audio systému pustíte. S kvalitní ukázkou v Dolby Atmos televizor skoro ožil, nicméně mnoho si od něj – kvůli mělkému panelu –  neslibujete; v podstatě průměr, někdy jen lepší standard. Obraz i resamplování z jakéhokoli obsahu vynikající až excelentní (zkoušeno vše možné, včetně dílů v SD o velikost 350 MB/45 min., přes IPTV/VoD až po vysoce kvalitní ukázky ve Full HD, 4K a 8K). Vynikající a překvapivě kvalitní bylo i běžné vysílání v DVB-T2, včetně velice jednoduše šířených podivných kanálů. Občasné velmi krátké výpadky kvality videa potvrzující pravidlo (neklid v malé části obrazu, potíže s pleťovkou, apod.).
Umístění reproduktorů za zadní straně (většiny). Externí box připnutý na nohu podstavce a jeho připojení k obrazovce. Na snímku vidíte i boční rámeček. Ten klasický tu není, pouze nepatrná černá obruba (asi 7 mm).

 

Skoro za jedna

Televizor Samsung QE65QN800 je současnou naprostou špičkou a nedovedu si představit, co by vyšší model QN900 mohl v tomto směru přidat (zvuk 6.2.4, vyšší výkon zesilovače…). Dobře – zvukově tu rezervy jsou, výrobce ostatně doporučuj zvukovou lištu, nové uživatelské rozhraní je příšerné, ale když televizor napojíte na něco rozumnějšího, a to druhé skousnete, dostanete něco, co je nejen obrazově výtečné, ale má i rychlý, stabilní a spolehlivý operační systém bez přihlouplostí jménem Google.

Tady je rozdíl opravdu znát a nejde pouze o rychlejší běh oproti Android TV. A když jsem u něj. Televizor je oproti loňské produkci Samsungu pomalejší, ti co se v tom pohybují si všimnou, ti ostatní nejspíše nikoli.

Firmware se stále vylepšuje (tady s ním kupodivu bylo nula problémů), a to i co do ovládání a vlastností uživatelského rozhraní 2022. Například s poslední verzí přišla možnost, při identifikaci napojeného externího zařízení, ho přiřadit na hlavní pruh v náhledu Média, tj. v tom základním. I takovéto drobnosti ovládání hodně pomohou, protože vstupy a výstupy jsou dosti zasuty.

„Solární“ dálkový ovladač (jinak dobíjení přes USB-C) dodaný s televizorem s jednou výjimkou, totiž místo tlačítka „Samsung TV Plus“ tu bylo „www“ (na stránce produktu je ještě jiný). Povšimněte si tlačítka vlevo od mikrofonu. Na něm je nyní více funkcí než dříve a někdy se na jejich vyvolání počkáte.

 

Tabulka vlastností

Číst 2639 krát Naposledy změněno neděle, 07 srpen 2022 06:47

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.