pátek 29 březen 2024
Text Size

Mobil Samsung Galaxy A53 5G (test): po aktualizacích jako z nejvyšší třídy

Čím se právě od ní liší? Vedle obecně zjevných a diskutovaných věcí, je tu například rám, který by měl být v tomto případě plastový. Vizáž je ale stejně úžasná stejně, jako zpracování a výsledný dojem je prostě úchvatný, a to hned po vybalení z hodně tenkého balení za což může absence dobíječky. Foto: autor a Samsung

Hodnocení: 90 %  (na stávajícím firmwaru) 

  • pro: cena/výkon, spolehlivý a rychlý, výborný displej i čtečka otisků prstu, výtečné ovládání i nadstavba Samsungu, kvalitní a už usazené funkce (po aktualizacích), včetně např. omezení dobíjení akumulátoru, solidní výdrž (na dnešní dobu), USB (OTG), garance aktualizací, odolné sklo Corning Gorilla Glass
  • proti: bez bezdrátového dobíjení, pro mnohé to, že chybí klasický výstup na sluchátka

Můžete očekávat: skvělou vizáž, vytříbené vlastnosti jako z nejvyšší třídy a spolehlivý bezešvý chod s výtečnou firemní nadstavbou; ve stylu digirevue neposuzuji vhodnost pro hry (občas zazní, že „hodně topí“). A také stejné základní ovládání, které najdete u nejnovějšího S22 i u nejjednoduššího „áčka“. Říkám to nerad, ale bohužel musím. Chcete nejlepší mobil pro běžné používání a IPTV/VoD? Kupte si Samsung. Ostatně platí to i o televizorech… Opakuji se, ale musím dodat: bohužel, protože tohle drtí konkurenci. Samsung A53 5G (11.990 Kč) rozhodně zanechal ten nejlepší dojem i přesto, že po uvedení byl nehotový a podle dřívějších recenzí, to opravdu nebylo nic moc.

Profil mobilu ze všech stran…

 

Když jsem ho vybalil, dýchl na mě telefon nejvyšší třídy. Otočil jsem krabičku, musel jsem se přesvědčit, že nejsem u řady Galaxy S, jako třeba u S20 FE, který právě používám, a ejhle! Stále tam bylo „A…“ a stále bylo vidět precizní provedení s elegantním přechodem u objektivů, mimochodem hezčím než u nejnovějšího S22+.

Atmosféru nejvyšší třídy dovodí i fakt, že balení mobilu je nízké, protože nabíječka se nedodává (ani sluchátka) a i když si konkrétně já myslím, že je to správně, můžete mít pochopitelně jiný názor a já vám ho neberu. Později jsem zjistil, že se nabíječka nedodává jen u vybraných modelů Galaxy A, takže to není zcela standardní. Mimochodem zde nedávno testovanému S22+ by dodávka nabíječky naopak velmi prospěla, protože dnes se po domácnostech super výkonné rychlobíječky opravdu nepovalují. Ani u mě doma i když na nějakých 15 wattů a USB PD připraven díky výbornému Sencor SCH660 jsem.

Tohle všechno bylo pro mě u Galaxy A53 5G značné překvapení a po pravdě řečeno – pro recenzenta to není ideální. Celou dobu testu totiž musí abstrahovat od vysoce nadstandardního prvního dojmu, což jde někdy hodně ztuha!

ČTĚTE TAKÉ: Test Samsung Galaxy S22+

Samsung A53 5G je ke koupi ve dvou verzích (128 a 256 GB) a ve čtyřech barvách za cenu kolem 10.000 Kč, resp. 11.990 Kč. Pokud byste chtěli levnější model, ale stále ještě 5G, za Samsung A33 5G zaplatíte o nějaké dva, tři tisíce méně.

Krátce po uvedení mobilu se v diskusích mluvilo o sekání, nižším výkonu, pomalém fotoaparátu, atd., atd. Nyní byl testován s nejnovějším firmwarem (v průběhu testu přišel další) a prostředím Samsung One UI 4.1 a nic takového už znát nebylo. Pár chyb sice přetrvá a dostaneme se k nim, ale běh byl za všech okolností pohodový, hladký, bezproblémový a stabilní. Včetně tradičně skvělého zvětšení znaků na obrazovce, takže výborná čitelnost prakticky pro každého. A pokud si myslíte, že tohle má dnes každý mobil s Androidem, tak se podívejte jinam!

S měnícím se firmwarem přišly i nové vlastnosti, jako omezení úrovně nabíjení na 85 %, hodně příjemné jsou 4 roky aktualizace plus dva další roky na bezpečnostní záplaty, které máte od výrobce v ceně. À propos v případě, že máte zájem o 120 Hz, tato obnovovací frekvence už byla na dané verzi firmwaru standardně zapnuta. I tak bylo vše zcela plynulé.

Operačním systémem je Google Android 12 a zmiňovaná firemní uživatelská nadstavba One UI, která je stále skvělá i když rezervy má mj. v menu nastavení (položky by už konečně chtělo sdružit). Rozměrný a velmi kvalitní displej typu OLED (AMOLED) kryje ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5 a jsou tu i další vychytávky, jako krytí IP67 (co to je). Dostupná by měla být také aplikace Link to Windows pro bezdrátové připojení k PC a následné kopírování souborů, psaní SMS či vyřizování hovorů. Tohle jsem nevyzkoušel a nechávám si to někdy na příště.

Domovská obrazovka hned po instalaci. Panel vlevo můžete snadno vypnout a vytvořit si nový, váš, přičemž hlavní (úvodní) obrazovku opět lehce umístíte doprostřed. Samsung totiž stále umí přesouvat celé panely i když pustit mezi kolování už dnes bohužel nejde.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh tradiční s obvyklým otvorem pro přední fotoaparát. Zakulacený displej typu OLED, dvojice reproduktorů (jeden skryt vedle rámu), bez standardního konektoru pro sluchátka (jack). Displej s odolným sklem Gorilla, mobil s krytím IP67 (co to je), tedy do jisté míry odolný proti vodě a prachu. USB OTG bezproblémové, možné operace záleží na použitém souborovém formátu flash paměti (viz foto). Zpracování vynikající, mezi doplňky mj. kryt à la knížka.
  • Displej: OLED (AMOLED) s výbornou regulací, možností volby světlého nebo tmavého režimu plus „Živé“ nebo „Přirozené“ barvy (mj. i úprava vyvážení na bílou), vynikající automatická regulace jasu i čitelnost na přímém slunci. Bezproblémová práce s frekvencí 120 Hz, volba „Pohodlí pro oči“ (výborná), bohatě upravitelná velikost znaků vedoucí opět vynikající čitelnosti pomalu pro každého. Citlivost na dotek buď standardní nebo zvýšená, ochrana proti náhodnému dotyku. Volby pro méně vidoucí, jako vysoce kontrastní, zvýraznění tlačítek, atd., atd.
  • Ovládání – vnější tlačítka pro zapnutí a vypnutí plus regulace hlasitosti. Možnost nastavení tlačítka (dvojité stisknutí plus delší podržení). Upravit lze i tlačítka na displeji, resp. prohodit jejich pořadí (pouze).
Samsung A53 5G – možnosti práce s akumulátorem na stávající verzi firmwaru, která dorazila v průběhu testu.

 

  • Akumulátor a dobíjení: bezdrátové dobíjení tu není, rychlodobíjení (kabelové) je možné s až 25watty, standard neudán. S novější verzí firmwaru bylo možné omezit i dobití akumulátoru na 85 %, další možnosti vidíte na snímku výše. Test dobíjení za provozu (mobil uživatelsky vybit přehráváním videa): zapnuto Wi-Fi a spuštěno přehrávání videa do asi 50 % dobití kapacity akumulátoru, pak přehrávání a Wi-Fi vypnuto, jel tak pouze mobilní signál bez datových přenosů. Po následném připojení dobíječky Sencor SCH660 (s rychlodobíjením USB PD) prakticky okamžitě naskočilo 1 % a mobil šel hned zapnout. Následně ohlásil „1 hodina 56 min. do plného dobití“, ve skutečnosti to trvalo 2 hod. 20 min. V každém případě bylo chování při dobíjení zcela vyčerpaného akumulátoru přes USB PD (co je to) vynikající a lepší než u nedávno testovaného S22+ (a stávajícím firmwaru).
  • Fotoaparát s optickou stabilizací, výborné reakce, několik režimů, včetně 1:1 a 16:9. U Samsungu tradiční problémy se sériovým focení a s přednastavenými režimy v hlavní nabídce, omezit je zde nejde. Potíže rovněž s hlasitostí závěrky (jednou tak, po druhé onak, upravit nejde). Kvalita snímků i videa nicméně výborná, a to i za protisvětla. Výborně se chovající ostření na manuálně nastavený bod. U videa sice natáčení do 4K, smysluplné se však zdálo být do Full HD (při dané ceně podle mě nic proti ničemu).
  • Aplikační kompatibilita: pokud se bavíme o aplikacích IPTV/VoD, jednoduchých hrách a běžné práci s mobilem (takto je také zkoušen) byla vynikající a bezproblémová. Zkoušeno například ČT iVysílání a ČT24, Disney+, HBO Max, Lepší.TV či Youtube. Testováno také přehrávání videa ze síťového zdroje (server Synology DiskStation) přes VLC Player a u mobilu nejběžnější operace, včetně vyhledávání na webu.
  • Provoz, obraz a zvuk: provoz bezproblémový a stabilní. Obraz vynikající, bez závad i v režimu 120Hz a jinak nastavené barevnosti. Zvuk průměrný, běžný, v dialozích často výrazný a dobře slyšitelný. Bez připojení klasických sluchátek (3,5 mm, jack), takže je třeba zakoupit speciální pro USB-C (nezkoušeno). Obraz výborně viditelný za skoro všech okolností, včetně přímého slunečního světla, široce pojatá regulace.
Dvakrát USB (OTG) a dvojí odlišné chování. Vlevo flash paměť se souborovým systémem NTFS, vpravo exFAT. Vždy využity výtečně paměti Kingston DataTraveler (test).

 

Zanechává výtečný dojem

Řada A došla v podobě tohoto nejvyššího stroje tak daleko, že by si zasluhovala své vlastní jméno, resp. nové jméno řady. Jasně se vymezila jak proti základním a středovým áčkům, tak proti vrcholovým Galaxy S a někdy působí jakoby vystřižená z nejvyšších sfér.

Zajímavé v této souvislosti bylo, že jsem narazil na problém při převodu dat z S20FE, a trvalo – na Samsung – nezvykle dlouho, než se vše podařilo alespoň trochu rozchodit. Přitom v opačném směru (z nižšího modelu na vyššího, nebo mezi řadou S) jsem nikdy potíže neměl. Převod dat Samsungu, včetně nastavení plochy, volání, atd., atd. je dlouhodobě vynikající a podle mého nejlepší na trhu. Uvidíme, zda tento případ byl nějakou anomálií.

Posuzovat takovýto mobil ve střední třídě znamená – vzhledem k typu jeho používání – porovnávat výkon, vlastnosti a také dobu provozu. Tady jsou základní vlastnosti, podle mého, v nebývalém souladu, což možná v dnešní složité době přiměje řadu zájemců o Galaxy S slevit z požadavků a jít o kousek níže. Vám řeknu, že se až tak uskrovňovat nemusíte, pokud jde ale o hry, neposloužím.

 

Tabulka vlastností

Číst 3559 krát Naposledy změněno pondělí, 29 srpen 2022 04:28

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.