čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

„Chytrá“ zásuvka OmkoTech IP20 (test): dobře navržená, spolehlivě funkční

Levná, s možností manuálního vypnutí (elektronické) a se spolehlivým chodem. To je průchozí zásuvka dovolující na dálku ovládat jeden spotřebič, tedy ho zapnout a vypnout. Pochopitelně pokud nepotřebuje, po přivedení proudu, další zapnutí. Foto: autor a Omko Digital

Hodnocení: 90 % 

  • pro: spolehlivý chod, včetně ovládací aplikace, nedělá problémy s Wi-Fi, tj. nevyžaduje její neustálé spuštění (dtto u 4G), Tuya Smart pracuje i bez jakékoli inicializace a opravdu stačilo jen chvíli před tím zapnout data, při výpadku proudu si pamatuje poslední stav, pro někoho i měření spotřeby
  • proti: mě osobně chybí fyzické vypnutí, tj. oddělení zásuvky od 230 V bez jejího vytažení, pro někoho i to, že aplikace Tuya Smart je jen částečně v češtině

Můžete očekávat: s aplikací Tuya Smart pro Android (nic jiného nezkoušeno) spolehlivou práci, což je myslím po více než měsíci provozu zřejmé i když se to pochopitelně s novou verzí aplikace může změnit. Tohle ale neodhadnete. Po řadě vrácených zařízení obdobného druhu (bez testu), jde o první, které mohu s čistým svědomím se zmiňovanou aplikací doporučit. Škoda, že nemá fyzický vypínač.

 

Jak vidíte, přímo na zásuvce je k dispozici elektronický vypínač (mikrospínač) dovolující ovládat napojené zařízení rovnou (zapnutí/vypnutí). Musí jít ale o takové, které je schopno se po přivedení 230V bez dalšího samo zapnout.

Za 285 Kč získáte průchozí tříkolíkovou zásuvku („třetí“ je po obou stranách, typ F, tzv. Schuko) kompatibilní s aplikacemi Smart Life a Tuya Smart pro Android a iOS, s časovačem a měřením spotřeby energie. Já jsem zvolil Tuya Smart pro Android, která pracuje (většinou…) v česko-anglickém režimu (někde to, jinde ono) a nainstaloval ji na mobil Samsung Galaxy S20 FE. Na tomto místě je třeba říci, že i když výrobce na stránce produktu oznamuje, že měření spotřeby umí jen aplikace Smart Life, nejnověji to zvládá už i Tuya Smart.

ČTĚTE TAKÉ:

Zásuvka, plus aplikace, dovoluje ovládat napojené zařízení (maximem je 16 A, resp. 3.680 W), bezdrátové připojení přes Wi-Fi zajišťuje Tuya Smart a je vcelku jedno, že jede pouze na 2,4 GHz (zásuvka). Důležité také je, že si dokáže při výpadku proudu zapamatovat poslední stav (zkoušena byla až hodina), takže pokud bylo například zařízení dříve zapnuto, po obnovení napájení se do tohoto stavu vrátí.

OmkoTech IP20 a aplikace Tuya Smart v části nastavení, konkrétně v nastavení LED diody osvětlující tlačítko zapnutí/vypnutí na zásuvce. Povšimněte si, že se v tomto okamžiku jelo přes 4G/LTE.

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: obé čisté, elegantní a funkční. Tlačítko s mikrospínačem má osvětlení (lze zapnout v aplikaci – foto výše), k dispozici také byla dětská pojistka. Zásuvka padla do protějšků ve stěně jako ulitá, její průchozí varianta typu F neměla problémy jak s běžnou dvoukolíkovou zástrčkou (světlo, vánoční stromek), tak s klasickým tříkolíkem (čistička vzduchu).
  • Instalace a ovládání: aplikace Tuya Smart překvapila v podstatě hladkou instalací, připojení k domácí síti Wi-Fi bez problémů. Jelikož jsem byl na mobilu připojen přes 5 GHz, aplikace mě požádala o přepnutí na 2,4 GHz, což jsem učinil. Drobná potíž byla, po vybrání konkrétní zásuvky bez Bluetooth, právě s touto síti a Tuya Smart se stále dožadovala jejího povolení. Nakonec v oprávnění aplikace pomohlo propátrání metodou pokus/omyl, protože Bluetooth tu pochopitelně chybělo. Ovládání přes aplikaci pohodlné a bezproblémové. Wi-Fi i 4G/LTE stačilo zapnout chvíli před využitím aplikace. Také tlačítko na zásuvce fungovalo spolehlivě. Škoda, že tu není fyzické odpojení od sítě, ale to vyřešíte vytáhnutím ze zdi.

 

Instalace – výběr zařízení, plus upozornění na přepnutí frekvence Wi-Fi u mobilu.
  • Bezdrátové propojení: Wi-Fi snadno zprovozníte přes Tuya Smart, nutné připojení mobilu pouze přes 2,4 GHz. Provoz bez jediného problému stejně, jako při napojení přes 4G/LTE. I to Tuya Smart bez potíží se zásuvkou zvládala.
  • Provoz a bezpečnost: jde o průchozí zásuvku s krytím IP20 (co to je). Mikrospínačový vypínač měl hladký a jasně vymezený přechod a fungoval spolehlivě. Za provozu žádné problémy, zapínání Wi-Fi, resp. 4G, probíhalo nejčastěji těsně před použitím zásuvky. Žádná dodatečná inicializace nebyla potřeba.

 

Vlevo některá nastavení, včetně dětské pojistky, vpravo měření spotřeby. Vše opět v aplikaci Tuya Smart.

Dobrá práce!

Hodila by se přelepka obalu, na které by byl jasně uveden název výrobku (OmkoTech IP20) a také název použitelných aplikací. Nicméně k nim i tak přijdete svižně, což stále nebývá zvykem zejména v druhém případě. I tady se OmkoTech IP20 chová výtečně a hlavně spolehlivě. A to je u tohoto druhu zařízení tím nejdůležitějším. Právě spolehlivost chodu je tím, čeho si na této zásuvce nejvíce cením. Společně s nulovou potřebou inicializace, tedy nutnosti mít neustále zapnutý nějaký datový přenos nebo do ní nějak „ťukat“.

OmkoTech IP20 představuje výtečně odvedenou práci i přesto, že by někdo mohl říci, že jde o jednoduché zařízení na kterém není co zkazit.

Omyl. Naprostý omyl, jak jsem se už mnohokrát přesvědčil!

 

Tabulka vlastností

Číst 848 krát Naposledy změněno úterý, 14 březen 2023 05:00

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.