pátek 29 březen 2024
Text Size

Domácí kompostér Sage Foodcycler SWR550 GRY (test): unikát nejen pro přirozeně smýšlející domácnosti

Není to sice žádná novinka, ale už papírově, podle parametrů, jde o dnes hodně užitečnou věcičku. Nikoli pro ty v „chaloupkách“, kteří mohou mít kompost na zahradě (i když i ti by se měli podívat, co všechno zvládne!), ale zejména pro ty v bytech a domácnostech třeba s malou předzahrádkou či terasou. Foto: autor a Fast ČR

Hodnocení: 95 % 

  • pro: velmi vysoká účinnost extrakce (ze dvou litrů bio hmoty vznikne suché „málo“),, zvládne kompostovat neuvěřitelné věci, třeba masové zbytky, ovládání i plnění zvládne i dítě, nízká spotřeba, porcelánovou nádobu na odpad lze mýt v myčce, výtečně vyřešené pohlcování pachů, vytvořený substrát vydrží i rok
  • proti: sestavení přístroje je v příručce ukázáno dosti komplikovaně, hodil by se boční úchyt pro úschovu druhého víka (víko samotné nádoby)

Můžete očekávat: Otázka na co dnes „plýtvat elektrickou energií“ je zásadní pro řadu z nás. Je ale plýtvání a „plýtvání“! V případě tohoto výrobku (nyní jen 7.990 Kč) mi to přijde jako dosti smysluplně vynaložená energie! Výsledek nezapáchá, spíše někdy voní, drť je suchá a lehce ji sklepnete do sklenice s uzávěrem. A pak ji přihodíte třeba do květináče. Výtečné je i to, že v samostatné nádobě, kterou vyjmete a dáte třeba na linku, můžete postupně vršit odpad, který navíc ani po několika dnech nezapáchá! Na rozdíl od běžného odpadkového koše…

Pokud zavřete nádobu na odpad dodaným malým víkem, velké nezaklapnete, což je chytré a hlavně správné! Mít uvnitř dvě víka moc by nefungoval…

 

Domácí kompostér představuje bytelnou skoro dvanáctikilovou a hodně sofistikovanou „krabici“, kterou jen sestavíte a napojíte do 230 V. Nepotřebuje ani vodu, ani nějaký speciální přívod vzduchu. Nepotřebujete nic, jen elektrickou energii.

Následně ze dvou litrů organického odpadu, které umístíte do jakéhosi kyblíku (nádoba je hliník + porcelán) vytvoříte asi 0,34 l ekologického substrátu (oficiální údaj), který jde použít jako hnojivo nebo ho můžete jednoduše likvidovat do běžného nebo organického odpadu. Substrát navíc vydrží, ve vzduchotěsné nádobě (stačí sklenice s víkem), po dobu až roku. Tedy tak to alespoň uvádí výrobce.

Naprosto klíčové je to, co je možné v kompostéru zpracovávat a co ne. Tady je seznam toho, co uvádí výrobce, který také mluví o tom, že redukuje jeho objem o až 80 % (více výše), což sedí, ale v praxi se to zdálo spíše ještě podhodnocené!

Z potravin můžete „kompostovat“ neuvěřitelně široké spektrum organických zbytků, včetně…

  • čaje a čaje přímo v sáčcích,
  • chleba,
  • kávové sedliny (použil jsem zbytky z mého vynikajícího espressa Catler/Sage),
  • kůra z mandarinek a pomerančů (substrát krásně voněl…),
  • luštěniny, včetně fazolí,
  • maso (bez kostí),
  • měkkýši (kdo by je takto likvidoval? u mě nikdy nezbudou),
  • mléčné výrobky, včetně třeba zkyslého mléko (zkoušeno),
  • obiloviny, zrna a semínka (menší jádra – také je nikdy nemám navíc),
  • ovoce a zelenina (většina), včetně slupek,a  to i celerových (zkoušeno),
  • potraviny pro domácí mazlíčky (bez kostí),
  • rybí kosti (neměl jsem),
  • skořápky od vajec,
  • sýr (od té doby co mám vakuovačku…),
  • škroby (v přiměřeném množství – zkoušeny nahnilé brambory).
Na úvodním snímku vidíte obě víka i sklenici s výsledným produktem. Tady nabízím poněkud nelibý pohled na první kompostovanou várku. Vlevo vidíte zbytek hub zvaných Shimeji (vynikající)!

 

A co nelze do domácího elektrického kompostéru vložit?

  • kosti tvrdé, jako hovězí, jehněčí nebo vepřové (já nedával ani kuřecí, které nebyly uvedeny),
  • olej z kuchyně,
  • ořechy a jiné tvrdé skořápkové plody,
  • ovoce tvrdé, včetně slupek z ananasu,
  • pecky tvrdé z broskví, meruněk či nektarinek,
  • sladkosti,
  • tuky,
  • žvýkačky.

Sestavení domácího kompostéru není nijak náročné, jen si musíte v příručce trochu zalistovat, protože všechno není na jednom místě. Hlavně je nutné odstranit všechny přelepky, a to i z filtrů, což jsem zjišťoval trochu těžce, a na filtry nasadit dodávané plastové nástavce, což také není právě dobře naznačeno.

A ještě pozor na instalaci. Výdechy teplého vzduchu jdou dozadu a tady by mělo být, při provozu, minimálně 20 cm.

Výrobce také upozorňuje, že by obsah v nádobě neměl převýšit rysku, což má zřejmě vyjadřovat tento snímek (vlevo) – asi přibližně. Vpravo je pak výsledný granulát, který ovšem u mě několikrát nepokryl ani celé dno.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: návrh propracovaný, chytrý. Nádoba odolná s porcelánovým povrchem. Chod vnitřních lopatek (i pro drcení) hladký a bezešvý. Sice někdy může komplikovat vyndávání substrátu, ale stačí je jen pootočit. Zpracování vynikající.
  • Ovládání: v podstatě žádné, jen umístění odpadu a zmáčknutí tlačítka pro zapnutí. Následné vysypání nebo vyndání rukou (granulát je zcela suchý). Na rozdíl od příručky nebylo třeba otáčet nádobou ve směru hodinových ručiček. Jen se zastrčí ve stylu „šipka-šipka“.
  • Údržba minimální, nádobu bylo třeba vymýt až po třech použitích. Mytí v myčce možné i přes kovová části (tvrzení výrobce).
  • Provoz: bezproblémový, zcela bez zápachu i po skoro týdnu skladování bio odpadu. Nádobu lze vyndat a umístit zvlášť. Stačí ji zakrýt speciálním víkem s filtrem. To díky gumě přiléhá k horní části nádoby, kyblíku.
Výsledná látka (substrát) po ukončení činnosti kompostéru umístěná přímo v hliníkové nádobě potažené porcelánem. Ta se dá dát i do myčky.

 

Odpadkové testování : )

Jako první várku jsem zvolil běžnou domácí směs, kterou jsem si „syslil“ asi týden. Výsledkem byla trocha masových odřezků (vepřové, kuřecí), slupky a další části cibule, listy bílého zelí plus menší, košťál, odřezky z hub, nevyužité části pórku, skořápky od slepičích vajec a slupka z jednoho banánu.

Naopak jsem vyřadil kus makové buchty (škoda – sladkosti prý nedávat, mák navíc nesnáším) a také kuřecí kosti. Po pravdě raději jsem nedával žádné i když prý něco málo jde, ale tak nějak k tomu mám odpor.

Výsledkem, po asi čtyřech, čtyřech a půl hodinách práce, byla na omak suchá drť vysloveně po dně nádoby a přitom původně byla nádoba na odpad zaplněna biologickým odpadem až po horní rysku (udáván objem 2 l). Když jsem drť přesypal do běžné sklenice od okurek (0,7 l) byla na dně do výše asi 2,5 cm, možná nepatrně více. Bral jsem ji schválně do ruky, na omak byla suchá a příjemná s lehkou vůní. Většinou šlo o drť, některé kousky byly pět, sedm cm dlouhé a tenké, zřejmě vláknina z košťálu.

Celkově vzato bomba!

Druhé zkoušení proběhlo s běžným větším balením zeleninové směsi na polévku (celer, kořenová petržel, petržel naťová, mrkev a cibule,). Veškeré zbytky, včetně kůry z asi čtvrtiny celeru, oškrábané další zeleniny, jejích zaříznutých konců a třeba i tuhé části stonků petržele, byly naházeny do nádoby a doplněny dvěma prostředky z jablek a také zbytkem zeleného salátu, který byl přesně za tímto účelem umístěn na delší dobu do lednice. Výsledek opět excelentní!

Nemáte králíky nebo jiná domácí zvířata co ráda ztvrdlé pečivo? I tady domácí kompostér Sage Foodcycler pomůže. Třetí várku jsem tedy připravil z krajíců chleba, sklenice nakyslého mléka, dvou sáčků s čajem, zbytků spařené kávy z mimochodem excelentního espresa Sage/Catler, opět zbytků cibule (tu já používám hodně často), další slupky banánu, dvou mírně jetých brambor, výrazně většího košťálu bílého zelí kůry z pomeranče a jednoho uvadlého tulipánu s listy (předjarní ozdoba).

Tentokráte jsem vše udělal jinak a do nádoby odpadky umisťoval postupně během pěti dnů. Nádobu jsem nechal v přístroji (můžete ji i vyjmout a položit na linku, což je výhodné i pro malou kuchyňku, jako je ta má), zakryl dodaným malým víkem, které má mít v sobě filtr (zjevně má… žádný zápach, spíše lehká vůně) a počkal nejen na její zaplnění. Ale také na to, zda z ní něco nebude cítit (nikdy nebylo!).

Následně jsem Foodcycler spustil s opět vynikajícím, ba přímo excelentním výsledkem a – tentokráte – příjemnou, lehkou vůní po pomerančích.

ČTĚTE TAKÉ:

 

A závěr? Výrobce upozorňuje, že nejhorší, co můžete udělat, je dát do kompostéru jednu jedinou surovinu. Třeba jen brambory (proto také mluví o zamezení přemíry škrobu). Jak vidíte, styl používání může být běžný a přirozený, to znamená, že do nádoby postupně přidáváte suroviny tak, jak jde čas a vždy ji uzavřete malým těsně přiléhajícím víkem. Škoda jen, že nemá někde po straně úchyt na pověšení nebo zasunutí v okamžiku, kdy ho nepotřebujete, protože kompostér se spouští bez něj pouze s uzamčeným hlavním víkem.

Jakmile máte kyblík zaplněn (uvnitř je poměrně výrazná ryska), můžete spustit kompostér. Výhodou postupného přidávání může být i to, že se obsah po pár dnech „smrskne“, změkne, apod.

Následně uvidíte (uslyšíte), že celý proces je dobře slyšitelný a představte si ho asi jako prakticky neustále ševelící ledničku, tedy pokud už nemáte moderní s invertorovým kompresorem.

Kompostér si někdy hladinu hluku (intenzitu práce) zvýší, jindy na okamžik zmlkne; oficiálně se hodnota neudává, záleží prý i na obsahu. A protože má tři fáze práce (sušení, mletí/drcení, chlazení), chová se v každé trochu jinak, resp. je také trochu jinak slyšet.

První část cyklu vždy trvala lehce přes hodinu (pět, deset minut), ať už uvnitř bylo cokoli.

Velkým víkem uzavřete (uzamknete) kompostér před jeho spuštěním. Pak stačí zmáčknout jediné tlačítko! O nic dalšího se nemusíte start. Až o výsledek…

 

Kompostér naprosto bez  zápachu (fakt…)

Za původní cenu něco kolem/přes 12.000 Kč by to bylo asi jen pro movité domácnosti. Za současnou cenu necelých 8.000 Kč, nebo méně, je to pro každého, kdo se chce chovat trochu přirozeněji. Nevím jak vás, ale mě irituje kolik odpadků v mé jednočlenné domácnosti produkuji. Jde ovšem o plasty, na které české Ministerstvo životního prostředí vysloveně kašle! Ostatně dva ze tří košů jsem musel vyhradit právě jim, a to balenou vodu a limonády prakticky nekupuji.

Vraťme se ale k bio odpadu.

Sage Foodcycler SWR550 GRY je sám o sobě rozměrný (půdorys 360 x 320, větší „friťák“), takže ho na kuchyňskou linku nejspíše nedáte (možná ale máte nějakou hodně velkou…). Můžete to ale udělat tak, jako já – jednoduše ho uklidit někam stranou a vyndat nádobu do které budete postupně přidávat biologický odpad. Díky skvělému víku nebudete mít problém ani se zápachem, mouchami, apod. Tady to funguje skvěle!

K uvedené ceně si ještě připočtěte náklady na výměnu filtrů, jejichž životnost a cenu najdete v tabulce s parametry na konci článku. Jsou tu tři – dva hlavní v těle přístroje (ty se mění) a jeden ve víku na nádobu (nemění se). Výměnu filtrů nemusíte hlídat, Foodcycler vám ji připomene kontrolkou LED na hlavním panelu.

Na závěr testu (po třech vytvořených substrátech), jsem už byl nucen dát nádobu do myčky. Po každém cyklu mi to nepřišlo potřebné.

 

Nejsem samozřejmě schopen zjistit účinnost výsledné látky, substrátu. K tomu mi chybí jak schopnosti, tak prostředky a bylo by bezvadné, pokud by dovozce, společnost Fast v tomto směru zadala nějaké šetření. Co mohu posoudit je funkčnost a obsluha přístroje a za mě je to na jedničku s hvězdičkou, což vidíte na hodnocení.

Skladování surových zbytků bylo v rámci skoro týdne bezproblémové (mám jednočlennou domácnost), zápach účinně eliminují uhlíkové filtry, takže nemusíte mít naprosto žádnou obavu a na tohle jsem citlivý. Obří výhodou je velmi vysoká účinnost extrakce, možná vyšší než výrobcem udávaných 80 %, takže z plné nádoby uděláte malé „nic“ na záhonek nebo do květináče.

Obsluha je zcela bezproblémová a jednoduchá, takže ji zvládne i malé dítě, a do kompostéru dáte věci, které do toho tradičního venkovního dát nemůžete. Tady to sice – na rozdíl od něj – stojí nějakou elektrickou energii a ani Foodcycler není úplně nejlevnější, ale je to energie velmi smysluplně vynaložená. Navíc tu nejde o porovnání typu cena/výkon, návratnost, apod., protože to by se Foodcycler nikdy nevyplatil. Jde o to pomoci přírodě a tudíž pomoci sobě. A také o to, neskládkovat věci, které mohou být ještě dále k užitku.

Za mě je to na jedničku a navíc záslužné!

 

Tabulka vlastností

Číst 1709 krát Naposledy změněno pondělí, 27 březen 2023 13:50

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.