čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Ergonomická myš HP 930 Creator 3Z729AA (test): skvělá do ruky, ale slabý ovladač i software

Novinka uvedená společně s výbornou klávesnicí HP 970 Programmable (test) může být jednak jejím doplňkem a jednak může pracovat zcela samostatně. Myš napojíte buď přes Bluetooth nebo specializovaný komunikační člen do USB. Foto: autor a HP

Hodnocení: 75 % 

  • pro: skvělé držení, výborná citlivost, možnost fyzicky vypnout
  • proti: zatím značné problémy s ovladačem i softwarem HP, na můj vkus příliš tuhá hlavní tlačítka, USB člen jde zastrčit obráceně (!)

Můžete očekávat: za 1.699 Kč získáte kvalitní vyspělou myš pro praváky (pouze) s řadou tlačítek (některá trochu tužší), která mají být i přeprogramovatelná prostřednictvím softwaru HPAC (HP Accessory Center), který se ovšem nikdy nepodařilo zprovoznit. Pokud byste nemohli, jako já, najít komunikační člen do USB, začněte šátrat po zcela hladké spodní straně, kde je vysloveně schována „příliš neviditelná“ a v mém případě ještě přelepená krytka. Pokud by fungoval software pro přeprogramování tlačítek, bylo by hodnocení podstatně vyšší.

Myš pro praváky se skvěle drží a její boční profil je prostě dokonalý!

 

Ergonomická myš má (prý – viz dále) sedm programovatelných tlačítek, výkyvné multifunkční kolečko a z boku čtyři tlačítka z nichž jedno je určeno pro přepnutí mezi druhem komunikace myši a počítače (Bluetooth nebo specializovaný člen do rozhraní USB).

Myš dovoluje připojení ke třem zařízením (1x USB, 2x Bluetooth) a zapůjčena byla její světlá verze i když existuje ještě tmavá varianta označená jako HP 935.

V prvotní instalaci ve Windows 10 se myš zavedla klasicky špatně, tj. s prohozeným pravým a levým tlačítkem, takže Enter bylo pravém, což je samozřejmě non sens a je s podivem, že se Microsoft tohoto nesmyslu stále drží (ale neumí zacházet ani se „schránkou“, takže není divu!). Nicméně přehození do správné, resp. nejpoužívanější polohy, tedy na levé tlačítko, je snadné a stačí vyvolat nastavení a jít na „Myš“. „Nastavení“ pochopitelně ve stylu schizofrenních Windows 10, kde výrobce nebyl schopen udělat jedno a v tomto případě to hodně vadí (problém se softwarem HPAC – HP Accessory Center).  Ten se automaticky zavedl při instalaci myši dovolující dodatečné funkce jako nastavení programovatelných tlačítek. Bohužel se nikdy správně nespustil, takže nastala stejná situace jako u klávesnice HP 970 Programmable (test). A to se – zdůrazňuji – dělali psí kusy, a to i po poradě s technickou podporou HP!

Všechna tlačítka. Všimněte si šipek u kolečka, které na zapůjčené myši chyběly i když se kolečko do stran naklápělo. Kontrolní LED, typicky pro nabíjení, je těsně nad symbolem čtyř čárek, které na zapůjčené verzi také nebyly. Nad ní pak vidíte tlačítko pro přepínání „hrubosti“ (drsný/jemný) chodu kolečka.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování a určení: vynikající zpracování, propracovaný a sofistikovaný návrh až na hodně ukrytý komunikační člen na spodní straně, který je, díky nesmyslné přelepce z výroby, špatně odhalitelný. Velikost pro běžnou ruku (odhadem menší, průměrná pánská a větší dámská). Hmotnost tak akorát, při pohybu ji cítíte přesně tak, jak je třeba. Některá tlačítka trochu tvrdší.
  • Ovládání: ergonomická, úchop pravou rukou vynikající. Tlačítka výborně umístěna, dvě hlavní trochu tužší, takže doporučuji vyzkoušet. Nastavení tlačítek je prý možné přes firemní software HPAC, který však nebyl v době testu funkční.
  • Bezdrátové propojení a doba provozu: buď přes speciální USB člen (foto na úvodním snímku) nebo dva kanály Bluetooth. Jednoduché přepínání tlačítkem. Doba provozu netestována, oficiálně udána na až 12 týdnů.
Hladká spodní strana, povšimněte si kruhové prohlubně, která po stlačení uvolní kryt spodní strany. U zapůjčené myši byla přelepena.

 

  • Údržba: zcela minimální, maximálně otření od prachu, což se dělá i na zcela rovné spodní straně velmi jednoduše.
  • Provoz: Základní, automaticky instalovaný ovladač (USB člen) byl bezproblémový až na chování těsně po startu počítače, kdy někdy nepracoval a bylo nutné USB člen vytáhnout z rozhraní a znovu zasunout. Pak už byla práce naprosto bezproblémová. Software HPAC nebyl v době testu myši funkční (stejně jako u klávesnice) a nikdy se správně nespustil. Vždy pouze naběhla bílá obrazovka.
Software HPAC, nebo-li HP Accessory Center prý dovoluje nastavení až sedmi tlačítek. Povšimněte si kolečka a funkce „stlačení vlevo“ a „stlačení vpravo“, snímek pochází z firemního zdroje, software v mém případě ještě nepracoval.

 

Dobře odvedená práce

Myš ještě nefungovala na 100 % a drobné firmwarové nedodělky byly tu a tam znát. Typicky po probuzení počítače z hibernace, bylo někdy třeba zprovoznit myš tím, že se vytáhl USB adaptér z rozhraní a znovu zasunul. Jinak se nechytla a byl jsem bez kursoru. Jindy samovolně přejela o pár řádek dál, ale zdůrazňuji: takto se chovala bez softwaru HPAC, který nebyl zprovozněn ani s vypětím všech sil.

Některá tlačítka myši jsou tužší než je zvykem a ve srovnání se značkou Logitech, kterou používám, je to znát (momentálně Lift, před tím taktéž excelentní MX Master, která ode mě mimochodem obdržela 99 %!). Rozdíl je sice nepatrný, ale v praxi hrál svou roli. Pro někoho, zejména pro ženy, tedy bude vhodné si tlačítka raději dopředu vyzkoušet. Ostatně při ceně 1.699 Kč je vhodné nakupovat tam, kde vám dovolí výrobek bez udání důvodu vrátit. To pochopitelně myš HP 930 Creator nijak nedegraduje, protože je stále v kategorii „výtečná“!

Elegantní čelní profil a konektor USB-C.

 

Tabulka vlastností

Číst 812 krát Naposledy změněno pátek, 31 březen 2023 07:14

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.