pátek 29 březen 2024
Text Size

Autokamera Mio MiVue C588T (první pohled): skleněná čočka, výborný obraz, hodně zajímavé vlastnosti

Systém složený z přední a zadní kamery (obě za sklo) je určen pro montáž do osobních automobilů všech tříd. Ideálně takových, které mají klasickou zásuvku autozapalovače. Foto: autor a Mio

Hodnocení: nehodnoceno, první pohled

  • pro: -
  • proti: -

Můžete očekávat: Pokud vyjádřím názor alespoň takto, tak za mě je tu výborná obrazová kvalita videa, někdy – při hraní světel a stínů (rychlé přeostřování) – až překvapivá a výtečné je i to, že během videa lze pořizovat fotky, které jsou ukládány zvlášť, takže je lehce najdete. Hodně citlivé je snímání zvuku, což jasně slyšíte třeba při puštěném rádiu ve voze. Navíc je tu aktualizace databáze rychlostních radarů v ceně, funkce tzv. úsekového měření (patentovaná, popis na úvodní fotografii) a mj. také vysoký rozsah provozních teplot, což je dáno tím, že tu není běžná baterie (akumulátor). Jinak počítejte s možnou náročnější instalací u moderních a modernějších vozů bez klasické autozásuvky a tohle měl výrobce vyřešit lépe! Výrobce by měl rovněž jasně upozorňovat s jakou orientací je nutné kameru namontovat! Tady je to zásadní.

Přední kamera Mio MiVue C588T.

Po opravdu hodně dlouhé době zkouším autokameru, takže následující věty berte s rezervou a nedovolil jsem si navrhnout ani hodnocení i když působila výborně! Proto také na místo „testu“ říkám „první pohled“. Není to výraz špatně odvedené práce. Spíše to říká „pardon nejsem v tom ještě tak kovaný“.

Úvodem je nutné také říci, že kamerový systém byl z důvodu náročnější instalace zkoušen pouze v podobě přední kamery. Ta byla posazena na palubní desku, bohužel dříve, než jsem zjistil, že nemá plnohodnotné otáčení obrazu (přesněji nahrávek) a musí být tudíž namontována otočeně. Nápovědou vám mohou být nápisy i objektivu.

Auto kamera také nemá žádnou vnitřní paměť a nemá ani akumulátor. V prvním případě potřebujete kvalitní paměťovou kartu typu MicroSD (zkoušeno s rychlou a bezproblémovou GoodRAM/IRDM), v druhém je zabudován kondenzátor, který v případě nějaké fatálnější události dovolí  dohrát závěrečné snímky (doba nespecifikována) a pak záznam ukončí.

Mio sice oficiálně žádné parametry pro kartu neudává, ale měla by být rychlá a odolná. V podstatě Class 10, U3, SDXC, až 256 GB, a za sebe mohu doporučit vyšší Kingston a Samsung a také zmiňovanou GoodRam/IRDM se kterou jsem kamerku zkoušel.

Takto by měla být kamera posazena buď na horní část skla nebo na strop. Úchyt pro držák vidíte nahoře a je to jediné místo za co ji připevnit. Zkrátka: nápisy kolem objektivu mají být správně čitelné.

Tohle je další jasná výhoda této autokamery spolu například s tzv. úsekovým měřením (foto v úvodu). Jak asi všichni vědí, uvnitř vozu mohou panovat pomalu až extrémní teploty s čímž mají, nebo mohou mít, baterie a akumulátory značné potíže. Netvrdím, že by autokamera bouchla, jako jsme to svého času viděli u některých mobilních telefonů, ale klidně by situace mohla dojít do fáze ve které kameru poškodí.

Přední kamera má skleněnou čočku objektivu (!) a využívá snímač CMOS typu Sony Starvis, zadní je pak nějaký běžný, specifikován nebyl. Na obrazové kvalitě z přední kamery se to rozhodně podepsalo (podíl evidentně nese i objektiv) a využit byl také zjevně dosti citlivý mikrofon jasně zachycující dění ve voze.

Vedle toho výrobce ohlásil nový komunikační protokol, který se využívá pro data mezi přední a zadní kamerou (speciální kabel i konektor) a který by měl být bezpečnější a hlavně dovolit i použití delšího kabelu. Zadní kamera T35 sice podle výrobce není kompatibilní s jinými předními kamerami Mio, jako je tomu u MiVue A30 nebo A50, ale na trh přichází jako komplet.

V balení najdete adaptérový kabel (zásuvka autozapalovače a konektor Mini USB v kameře), dále nalepovací držák přední kamery, nálepku na sklo a kabel k zadní kameře (8 m dlouhý). Dokoupit jde tzv. SmartBox (40 €) zajišťující napájení i v okamžiku zaparkování a tudíž vypnutí napájení z vozidla. A ještě drobnost – konektor v kameře neměl charakteristické vybrání, ale opravdu šlo o Mini USB.

Základní obrazovka přední autokamery. Vidíte horní a dolní stavový řádek a svislou lištu s naznačenou funkcí bočních ovládacích tlačítek. Náhled na LCD se otáčí s výjimkou stavových lišt a lišty svislé.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: systém duálních kamer (přední a zadní), kabel pro zadní má délku 8 m. Napájení z autozapalovače, případně  z konektoru USB (kabel není v ceně). Přední kamera se skleněným objektivem a kvalitním snímačem CMOS, bez akumulátoru (je tu bezpečnější kondenzátor) a vnitřní paměti; kartu je nutné dokoupit (měla by být rychlá). Úchyt na držák na jedné straně, mechanika (zacvakávací) paměťové karty MicroSD, vnitřní pojistka, bez víčka. Mikrofon na zadní straně kamery plus 1x LED, na spodní reproduktor a Reset. Barevný LC displej v odpovídající kvalitě. Design solidní, zpracování výborné.
  • Ovládání a možnosti: menu v češtině jasně a pochopitelně ovladatelné přes čtyři tlačítka na boku, funkce naznačené na LCD. Možnost kolování v menu nastavení, vypnutí záznamu zvuku, nastavení detekce radarů, vyvážení na bílou a citlivosti senzoru G, přidání razítka (souřadnice, snímač G, rychlostní, textové). Otáčení náhledu na LCD s výjimkou horní a dolní stavové lišty (km/hod., signalizace GPS plus nejrůznější doplňující informace). Záznamu se to netýká, nutná tudíž montáž autokamery ve správné orientaci (naznačeno na nápisech kolem objektivu).
Menu nastavení, ovládací tlačítka (mikrospínače) jsou z boku, zde vidíte naznačenou funkci pro každé z nich.
  • Foto a video: Záznam i fotky jsou na paměťové kartě MicroSD (nutno dokoupit). Rozlišení vždy Full HD, automatický záznam zvuku (lze vypnout). Focení nezávisle na nahrávání (vyhrazené tlačítko na boku), k dispozici veškeré informace v EXIF, včetně například vyvážení na bílou či clony. Výtečné přeostřování u videa, synchronizovaný obraz i zvuk; v desítkách souborů vždy – pozor na kvalitu, resp. rychlost paměťové karty.
  • Napájení: přímo z vozu, standardně z autozapalovače. Možno i z klasického USB (A), přechodový kabel na Mini USB není v ceně (stačí jakýkoli běžný, přenos souborů ale nutný – pokud chcete přehrávat do PC). Dodatečné napájení při přerušení směrem od vozu obstarává zabudovaný kondenzátor. Nezávislé napájení při parkování (vypnutý „klíček“) je možné přes dodatečné příslušenství, jinak nenatáčí.
Manuálně pořízený snímek z kamery vyjmuté z držáku na palubce plus standardně zobrazené informace. Běžně pak k němu vyvoláte i EXIF…
  • Provoz: při správné instalaci (orientace kamery) bez problémů, kamera na dodaném držáku stabilní, pochopitelně ale záleží na umístění; ideálně takové místo, kam se přenáší méně otřesů či rázů; nelze umístit na palubní desku i když i zde byl záznam velmi kvalitní (kamera není schopna záznam natočit v závislosti na své poloze). Na ovládání si lehce zvyknete, zaznamenat dodatečný snímek lze i poslepu. Nahrávky má jít, po napojení na počítač stáhnout, což v mém případě nešlo (Windows 10). Je ale možné vyndat paměťovou kartu a stáhnout je takto přes čtečku či mobil. Problém byl nejspíše v kabelu Mini USB, ale jiný jsem však neměl.
Ovládací tlačítka jsou na boku a odpovídají jim funkce na obrazovce, které se mění podle potřeby. Vlevo dole je vidět otvor mikrofonu.

Základem je správné umístění (aby nebyl záznam otočený)

Na paměťové flash kartě, která není v ceně a kterou Mio doporučuje naformátovat přímo v autokameře, se vytvoří systém pochopitelně nazvaných adresářů do kterých se následně ukládají jednotlivé nahrávky. Jde o: Event, Normal a Photo, přičemž v každém jsou ještě podsložky „F“ a „R“ pro přední a zadní kameru. Vše ještě může doplnit „Parking“, ale záznam tu najdete jen v okamžiku, kdy máte zajištěno napájení po vypnutí vozu, jednoduše řečeno po vytažení klíčku. Standardně se pochopitelně v tomto okamžiku napájení přeruší, což platilo i v případě automobilu Suzuki Vitara.

Jak tušíte, adresář Normal je pro běžné situace, do Photo se ukládají manuálně snímané fotografie (nezávislé focení je veskrze příjemné) a do Event se umisťují nahrávky v případě nějaké události.

Obraz se na displeji otáčí podle orientace kamery, bohužel záznam už takto nepracuje, takže pokud kamerku posadíte na palubku jako já (uchycení do stabilního držáku je pouze na jedné straně), bude záznam otočený /správnou orientaci jsem zjistil pozdě). Pro jeho orientaci je tak montáž kamery klíčová a je třeba na to myslet při umisťování držáku.

Na snímku vidíte, co umí software MiVue Manager pro PC (Windows 7, 8, 10) a Mac.

Tabulka vlastností

Číst 884 krát Naposledy změněno čtvrtek, 27 duben 2023 18:47

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.