čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Notebook HP Pavilion Aero 13-be1003nc (test): exkluzivní, designově i jinak vytříbený kousek

Na vyzkoušení dorazil vskutku nádherný notebook, chcete-li ultrabook, který má hmotnost těsně pod kilogram, displej typu LCD (IPS) s úhlopříčkou 13,3" a rozlišením 2.560 x 1.600 bodů. Hlavně má ale celokovové šasi a skvělý návrh i zpracování. Foto: autor a HP

Hodnocení: 90 %  

  • pro: cena/výkon (!), vyspělý design, vzhledem k ceně překvapivě robustní provedení, kovové šasi, parádní tříletá záruka, displej LCD (IPS), nehřeje se ani po mnoha hodinách provozu (ani na peřině : ), akumulátor Li-Po, tedy skutečně bez paměťového efektu, excelentní doba provozu stejně, jako krátké dobíjecí časy (za provozu i bez něj), neprohýbající se klávesnice, ale…
  • proti: …bez klasického kurzorového „T“, nepříjemné Windows 11, které v ničem nepomohou, mě osobně chybí matný displej, kterému jsem vždy dával přednost, výrobce (a Microsoft) nebere moc ohledů na energetickou náročnost (viz Rychlé panely, problémy s nalezením hibernace, která není po instalaci k dispozici, atd., atd.)

Můžete očekávat: Kvalitku, která by mohla vydržet i při každodenním přenášení a která obstála i v mém „klasickém přenášecím testu“ ve stylu „chyť ho za displej a uvidíš co se stane“. Spojení mezi LCD a tělem je robustní a nemění polohu ani při rozumně silných otřesech, platforma AMD se většinou chovala skvěle (drobné výkonnostní rezervy byly někdy při práci se streamovaným videem), a podsvícená klávesnice skoro nemá chybu. V mém případě „konzervy“ je mínusem absence „T klasiky“, nicméně celkové pocity vyjadřuji jasně nadstandardním hodnocením i když bych jednoznačně raději Windows 10.

Profil je elegantní ze všech stran. Akumulátor je samozřejmě „na pevno“, škoda jen, že napájení nejde rovnou přes USB-C, ale je tu vyhrazený (kulatý) konektor.

 

Za částku 22.250 Kč dostanete lehounký přenosný počítač postavený na výborné platformě AMD (Ryzen 5) s 16GB paměti RAM (DDR4) a obvyklým SSD diskem. Je tu ale také velmi útlý profil, skvělá tříletá záruka, podsvícená klávesnice, čtečka otisků prstů plus podpora modulu TPM 2.0 (Trusted Platform Module) a také webová kamera (rozlišení 720p, nezakrytý objektiv) a obligátní dotyková destička. Papírově zaujme i zvuk od B&O (Bang & Olufsen) se dvěma širokopásmovými reproduktory, pochopitelně nechybí ani mikrofon, ani HDMI 2.1 s maximálním udávaným výstupním rozlišením (nešlo ověřit) 4.096 x 2.160, 60 Hz.

O displeji výrobce na jednom místě mluví jako o antireflexním, na jiném pak jako o matném. A první je správně, což je – za mě – škoda.

Zakoupit ještě můžete variantu Aero 13-be1005nc (25.990 Kč) s procesorem AMD Ryzen 7 a s 1TB na SSD disku. Paměť RAM je stejná.

Notebook obsluhují podivné Windows 11 Home, zabudovaný akumulátor typu Li-Ion (ve skutečnosti Li-Po, tedy lithium polymer) má udávaných 43 Wh (kapacita v mAh neznáma) a výrobce hovoří o době provozu 10 hod., 45 min. Dodávaný napájecí adaptér dává 65 W, nicméně nejede se přes USB-C, ale je tu klasický kulatý konektor.

A co tu naopak nenajdete? Zejména RJ-45, tedy Ethernet (LAN), a vyspělejší Wi-Fi 6e (co to je), takže za vděk musíte vzít standardní „šestkou“. Připravte se rovněž na částečně zakryté konektory USB (odklopitelné poloviční krytky) a USB-C u něhož se nehovoří o možnosti dobíjení notebooku. Výrobce tak udává pouze to, že přes USB-C 3.2, Gen 2 je podporováno napájení (externí displej), přenos dat s až 10Gb/s a obrazový výstup typu  DisplayPort 1.4 s rozlišením až 4.096 x 2.304 při 60Hz a HDMI 2.0 se stejným rozlišením a frekvencí. Říkám „výrobce udává“, protože jsem většinou neměl možnost to ověřit.

Windows 11 na HP Pavilion Aero 13 hned po instalaci. Jak vidíte, hibernace se tu vůbec neřeší a je tu pouze nepříliš úsporný spánkový režim. Windows 11 nejsou ani v tomto ohledu příliš přítulné a HP na to prostě… Mimochodem hibernaci nenajdete v Nastavení W11, ale pouze v Ovládacích panelech. Windows 11 jsou tak stejně schizofrenní jako řada „oken“ před nimi.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: subtilní, ale nezvykle tuhý návrh, vynikající i zpracování a provedení jako takové. Skvělá odolnost na zkrut i při evidentně subtilním provedení víka LCD. Překvapivě stabilní a tuhé tělo základu počítače. Rozhraní po obou stranách, dvojice širokopásmových reproduktorů na spodu na lehce zešikmené části, audio systém 2.0, bez subwooferu. Akumulátor nevýměnný, obě USB (A) s poloviční krytkou, skvělé gumové pásky na spodní straně těla. Při výrobě částečně využito i recyklovaných plastů, více na toto téma nezjištěno.
  • Ovládání: velmi kvalitní (!) a nastavitelná dotyková destička s gesty (až čtyři prsty), vynikající práce za všech okolností. Víko při maximálním otevření zajistí i náklon těla počítače, resp. klávesnice. Při práci na klíně se opět nehřeje a při někdy až maximálním naklopení víka s LCD máte stále výtečný náhled na obrazovku. I tady ergonomie exceluje!
  • Displej lesklý s antireflexní vrstvou. V praxi odlesky minimální, ale znatelné (záleží na pozici počítače a poloze LCD), poměr stran 16:10. Již zmiňovaný maximální náklon chytře vymyšlen, úchyt k tělu velmi kvalitní a budící dojem trvanlivosti. Na spodní straně víka (z vnější strany) drobné gumy umístěné sem kvůli plnějšímu otevření LCD při němž víko přichází do kontaktu s podkladem a lehce nadzvedává tělo s klávesnicí. Náklon opět ergonomicky dotažený.
Detail klávesnice. Jak vidíte, není tu klasické kurzorové „T“, posazení Ctrl a Alt je vlevo tradiční, vpravo Ctrl chybí, což pochopitelně někomu může vadit. Třeba mě…

 

  • Klávesnice v tradičních šesti řadách, rozložení je sice ve Windows možné nastavit i na české, tedy QWERTZ, nicméně tlačítko „Z“ je v popisu až na druhém místě za Y, což je u naší lokalizace pochopitelně špatně. Klávesnice pevná a při psaní se neprohýbá. Velikost odhadem o něco více než tříčtvrteční, kurzorové „T“ chybí a je nahrazeno prostorově úspornější variantou. Horní  řada neposkytuje primárně funkční tlačítka F1, F2, F3, atd., nýbrž regulaci například jasu, zvuku, apod. Změnit toto primární nastavení zřejmě nejde (nikde jsem ho nenalezl). Podsvícení klávesnice má tři úrovně, včetně vypnuto. Ovládáte ho, postupným přepínáním, tlačítkem na pásu funkčních kláves.
  • Chlazení pasivní, zahřívání i po osmi, deseti hodinách provozu naprosto minimální, a to i v okamžiku posazení notebooku na hodně měkký podklad. Pasivní výdechy na spodní straně, něco málo tepla se vyzáří přes konektory jako takové (zejména HDMI). Celkově je ale notebook po spoustě hodin provozu pomalu v pokojové teplotě, a to i když ho máte „na duchně“! Nemám v tomto ohledu tolik zkušeností, ale AMD Ryzen se tu chová jednoduše skvěle, kombinace cena/výkon je pro běžnou práci dostačující i v této procesorové variantě.
  • Provoz, výdrž, dobíjení: nastavení spánku nebo hibernace na sklopení víka. Hned po instalaci je k mání to první (pouze), což je samozřejmě špatně. Co se má provést po odklopení víka nastavit nelze, v případě spánku se notebook sám probouzel, v případě hibernace musíte mačkat tlačítko napájení a tady HP příliš daleko nešlo; situace zjevně souvisí i s neschopnými Windows 11. Dobíjení za provozu (stále zapnutá Wi-Fi, přehrávání videa plus běžná práce, jako psaní, web, atd.) trvalo kolem dvou hodin (za vypnutého stavu podobné), což je vzhledem k udávané i skutečné době provozu naprosto excelentní. Doba provozu zkoušena se zapnutou Wi-Fi, jas LCD nastaven na 50 %. S notebookem se jednak běžně pracovalo a jednak se přehrávalo video jak z IPTV/VoD, tak z místního serveru a vnitřního disku. Provozní doba se pohybovala kolem 8 hod. nebo lehce přes (8:15 hod.); oficiálně se hovoří o 10 hod. 45 min. (nejspíše bez připojení k internetu, apod.). Výrobce také mluví o dobití na 50 % kapacity za asi 30 minut při vypnutém počítači (zhruba sedí). Za provozu to byla v praxi asi třetina a tady byl rozdíl znát.
Výborný displej LCD (IPS) v překvapivě na zkrut odolném víku a neprohýbající se klávesnice. Za mě vynikající, a to už jsem viděl i…

 

Výborný, ale ten Microsoft

Zprovoznit Windows 11 už není na kafe, ale spíše na dovolenou nebo na láhev vína (osobně doporučuji velikost „pro gentlemana“, tedy Magnum) a uživatelské rozhraní (UR) je jednoduše tragické. Tady se opět vyplatí říci: „zlaté desítky“, což ostatně platí třeba i o dalších, nižších verzích Windows a také o jejich UR („zlaté W95…“). O Windows, proklamovaných nesmyslech a nesplněných slibech Microsoftu, ale tato recenze není i když něco jsem zmínit musel. Především je tu problém základního nastavení po instalaci notebooku, resp. o. s. Windows, které ani ve verzi 11 nedělají na přenosném počítači to, co měly dělat už dávno. Totiž po instalaci nabídnout alespoň základní možnosti úpravy, nebo jak se dnes populárně říká „přizpůsobení“. Většina z nás potřebuje změnit kurzor myši (velikost, barva, rychlost), ti znalejší pak třeba i reakci na sklopení víka s displejem (to by ovšem mělo být nabídnuto každému!), případně – u špičky – i na jeho otevření.

Běžně pracuji s W10 a řadu věcí musím v jedenáctkách pracně hledat a právě tím jsem strávil nejvíce času. Kdeže jsou pochopitelné W95/98 a skvělé (operační jádro) Windows 2000, které se daly přepnout do uživatelského prostředí předchozí verze. A koneckonců i Windows 10 s UR o třídu lepším než Windows 11, navíc bez „amerických omalovánek“, které tu jsou evidentní.

Navíc opravdu po všech těch letech co tu přenosné počítače jsou stále na softwarovém tlačítku napájení po instalaci najdeme pouze Vypnout, Restartovat a Režim spánku? To si z nás dělá HP a Microsoft legraci? U notebooku je to málo, hodně málo a hledání zmiňované základní věci, tedy možnost hibernace vaší práce a spuštěných programů na disk a následné fyzické vypnutí notebooku tak, aby nespotřebovával žádnou energii, zabere pro člověka neznalého W11 nějaký čas. Nakonec zjistíte to, co já – hibernace je v „Control Panelu“, který tu bohužel stále je a vesele se dubluje (částečně) s volbou Nastavení.

A jeden o druhém v podstatě neví, takže když změníte parametry napájení v Nastavení, do…! (Co myslíte…)

Nicméně hibernování rozjeté práce a následná plná obnova je pro mě naprostým základem u každého notebooku už od doby jejich vzniku (nejen u něj) i když je pravda, že nádherné první kousky třeba od Toshiby či Compaqu tohle ještě neuměly. Ty ale fungovaly poněkud jinak, ostatně neměly ani pevný disk.

Jedna z mála dobrých věcí na Windows 11 – rychlé nastavení. Škoda, že ho Microsoft opět nedotáhl. Chybí zejména možnost správy napájení, resp. alespoň výběru přednastavených režimů. Hodila by se i úprava zde uvedených funkcí, ale to bych už chtěl opravdu moc! A Microsoft přestal plnit přání uživatelů už pár let po svém vzniku.

 

Potíže s tímto notebookem se většinou netýkají HP, nýbrž Microsoftu. Ten stále nesmyslně drží jak volbu „Nastavení, tak „Ovládací panely“ a tohle našinci hlava prostě nebere! Navíc úprava např. v Nastavení a v části napájení se do „panelů“ často nepropíše, nemluvě o tom, že v Nastavení řadu věcí nenajdete. Jako třeba chování po zavření víka s displejem, resp. zmiňovanou hibernaci.

Proč to dělat jednoduše, když to jde…

Další věcí se kterou zde mám problém, je po instalaci zapnuté Bluetooth a je tu také webová kamera, která je bez fyzické krytky, kterou bych ovšem u takto subtilního notebooku ani nečekal. Nicméně zakázání provozu kamery po instalaci už ano! A to ještě nemluvím o možnosti dát uživateli vybrat mezi pracovními režimy notebooku s ohledem na jejich energetickou náročnost. I zde je vidět, že HP zatím moc spotřebu neřeší, svůj podíl na tom ale má i Microsoft. Ten se za ty roky příliš nepoučil a vidíme to všude možně.

Mezi další věci patří třeba úprava nastavení funkčních kláves, které chci mít primárně v podobě F1, F2, atd., což kupodivu nenajdete ani v aplikaci myHP a nenašel jsem to ani jinde.

Nicméně znalého uživatele tohle nepřekvapí a u notebooku si po čase (a obvyklé „hlavo ruční dřině“) nastaví co jde. À propos ví někdo proč Microsoft rovnou neposkytl možnost přepnout se do uživatelského rozhraní Windows 10? Tahle firma, ale už dlouho ví, co je pro její uživatele nejlepší a jednoduše neposlouchá. Proč třeba mě neumožní mít základní lištu ve Windows 11 po levé straně na výšku, jak jsem už dlouho zvyklý a jak to ostatně jde i u desítek?

Na toto téma by se ale dalo psát dlouze, ale o tom je tenhle hodně povedený notebook jen částečně. Pokud vám tedy nevadí pouze antireflexní displej a klávesnice bez klasického kurzorového „T“, zbytek je prakticky dokonalý. Je sice pravdou, že od B&O jsem čekal trochu více, ale není to B&W, že… U Aera tak hodně záleží na tom, jak kvalitní zvuk do systému pustíte. Obrazově námitky prakticky nemám (IPS…), u zvuku ovšem ¨na minimum basů narazíte asi vždy.

 

Tabulka vlastností

Číst 883 krát Naposledy změněno pátek, 05 květen 2023 10:57

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.