pátek 18 říjen 2024
Text Size

Mobil Evolveo StrongPhone X5 (test): odolný, s rádiem s nahráváním a také se svítilnou

Mobil co vydrží týden? Mobil s rádiem, který hraje i bez drátových sluchátek? Mobil za pár korun, který vypadá, že poběží třeba i dalších šest, osm let? Jak vidíte, i takové existují a jeden tu pro vás mám. Foto: autor a Evolveo

Hodnocení: 80 %

  • pro: cena/výkon, solidní návrh i provedení, bohatě vybavený, včetně VKV rádia a svítilny (foťák nepočítám), funkce AMS (!) u rádia, upravitelné funkce čtyř tlačítek (bez SOS), nahrávání z rádia a funkční audio přehrávač, většinou příjemné ovládání, ale…
  • proti: …občas se musíte domýšlet (nerotující položky menu) nebo volba nefunkční (skok po uložených stanicích), prakticky bez fotoaparátu

Můžete očekávat: firmware sice potřebuje trochu dotáhnout, ale mobil byl i v této podobě, i když je v podstatě bez foťáku, bez problémů funkční, pokud tedy nebudete úplně „pintlich“. Ovládání je většinou pohodové a intuitivní, rádio a svítilna jsou výborné doplňky i když tady už můžete u ovládání narazit. StrongPhone X5 někteří ocení kvůli jeho výbavě (až na foťák) a odolnosti, ale řekněme si rovnou, Emporia Solid V33. Využití zejména doplňkových funkcí v zakoupeném stavu omezuje v podstatě nulová vnitřní paměť, disk, takže si rovnou pořiďte kompatibilní paměťovou kartu (max. 32 GB). Skvělá je funkce nahrávání z rozhlasové stanice, na e-reader, který vidíte na perexovém snímku zapomeňte. Nebyl tu.

Na boku vidíte tlačítko SOS a také regulaci hlasitosti.

 

Značka Evolveo sice hodně ztratila ze svého někdejšího lesku (vzpomínám na naprosto skvělé multimediální přehrávače!), ale v něčem má stále co nabídnout, viz sluchátka Evolveo BoneSwim Pro MP3 (test) či výtečný HDMI kabel Evolveo XXTremeCord HDMI 2.1 jdoucí až do 8K (více informací zde, externí odkaz). Tenhle mobil rovněž představuje slušně odvedenou práci, takže kam, nebo na koho míří?

Na řemeslníky a sportovce, výborně se uplatní i jako druhý mobil třeba na turistické výlety nebo na kolo, protože ho jen tak „neutopíte“ a nerozbijete. Zkrátka jde zejména o pozici druhého telefonu, nebo o hlavní mobil pro ty, kteří „dotykáč“ nepotřebují nebo ho jednoduše nemají rádi.

To je na vás.

Zleva základní obrazovka, menu s funkcemi (dnes bychom spíše řekli domovské) a rádio pro VKV/FM.

 

Tady jste ve zcela jiném světě! Displej LCD je v rámci kategorie rozměrný (6,1 cm, 2,4"), byť bohužel má jen základní rozlišení 240 x 320 bodů, což vidíte už na úvodním grafickém menu i když to není tak strašné, jak by se mohlo zdát a jak jsem očekával.

Výrobce hovoří o výdrži v pohotovostním režimu až 3 týdny, co neříká je, že tu není vnitřní flash disk a bez dodatečné paměťové karty si například s přehráváním muziky ani neškrtnete a nevyzkoušíte ani fotoaparát, či spíše „fotoaparát“; nemá smysl se jím zabývat, podívejte se na rozlišení.

Mobil s vnitřním „prázdnem“ se ovšem k počítači připojil, nahrát ale nic, díky v podstatě nulovému místu, nešlo. Přes počítač jde i dobíjet, výběr se objevil hned po připojení a abych řekl i „B“, je to mobil doslova za hubičku, takže není na co si stěžovat.

Telefon je typu Dual SIM a je odolný – proti prachu a vodě (sladké!) – podle standardu IP68 (co to je). Odolnost typicky proti pádu udána nebyla, takže minimálně nějakou fólii na displej lze jen doporučit. Mimochodem už z tohoto vidíte, o jakou odolnost se jedná a znovu opakuji: cena je zanedbatelná a i jí to musíme proměřovat.

Tolik úvodem, pojďme dál.

Dvojice rozhraní je na spodní části pod zamačkávací gumovou krytkou, která někdy může překážet při zasouvání obou konektorů.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh tradiční, displej překvapivě rozměrný (na danou koncepci asi maximální), popisy tlačítek výrazné a velmi dobře čitelné. Připojení sluchátek a USB-C pod krytkou na spodní straně, pozor na případná širší obroubení u obou konektorů; dodané kabely sedí, nové sedět nemusí, což se také ukázalo. Hlasitost na pravém boku společně s tlačítkem SOS, na horní straně svítilna (LED). S výjimkou boků, a části horní a dolní strany (měkčí guma), provedení z tvrdého plastu.
  • Displej lesklý, velmi nízké rozlišení se při práci neprojevuje tak negativně, jak bych očekával. Nastavit můžete tapetu, změnit čas automatického zámku mobilu (jde i vypnout), úroveň podsvícení (pět stupňů) i čas, kdy do něj telefon vstoupí. Upravit lze i dobu po kterou budou podsvícena tlačítka. Automatická regulace jasu displeje tu není, jas nastavitelný v pěti stupních. Čitelnost na přímém slunci překvapivě slušná, podsvícení displeje nelze vypnout.
  • Ovládání: většinou pohodlné, někdy komplikovanější (jinak označená tlačítka, jiné funkce, někdy i nepracující). Do hlavní nabídky (zde „Menu“) nelze vytáhnout nějakou vaši funkci, lze ale využít čtyř programovatelných tlačítek kurzorového kříže. Upravíte je v části „Nastavení“ a „Vyhrazené klávesy“, možností hodně, snad všechny nabízené funkce. Vnější tlačítka: hlasitost a SOS (funkce nelze změnit). Zádrhele: někdy až chybně označená tlačítka (skok po přednastavených stanicích u rádia, manuálně ladí), jindy pracují jen za určitých okolností (svítilna, přepnutí profilu).
Co pohled na klávesnici neříká je to, že například tlačítko svítilny nereaguje na delší zmáčknutí v každém režimu a musíte být „na domovské stránce“. Svítilnu tak nepustíte například v rádiu či v Menu.

 

  • Akumulátor a dobíjení: Li-Ion s kapacitou 2.500 mAh, doba nabití oficiálně 3 hodiny (nezkoušeno). Bez rychlodobíjení, resp. dobíjení přes USB-C (PD – co to je). Nutno mít tradiční nabíječku, která je také v ceně (1 A). Časy nezkoušeny, mobil se ne a ne vybít : ).
  • Fotoaparát: jakoby tu nebyl, prostě na něj zapomeňte. Rozlišení (i videa) není ani „prosté“ (240 x 320 bodů), velikost souboru nějakých 20 KB je vysloveně „dřevní“ (1983, 1984 : ). Pokud ho i přesto chcete, nutné dokoupení paměťové karty.
  • Aplikační kompatibilita: obecná žádná, telefon není tzv. chytrý, některé aplikace však zabudovány.
  • Doplňkové funkce: poměrně výkonná svítilna (světelný tok neudán), analogové rádio pracující v pásmu VKV/FM, a to i bez připojených drátových sluchátek (pokud je připojíte, zlepší příjem), zvuk do reproduktoru či sluchátek. Rádio bez RDS, ale s funkcí AMS (proladí pásmo a stanice automaticky uloží do paměti). Chybí výběr druhu ladění (všechny stanice nebo jen silné). Rádio hraje na pozadí (lze vypnout) a má pár chybek. Pojmenování stanice uložené v paměti její jméno nepřipojí (je tu stále frekvence). Po připojení k počítači dva režimy: paměť (standardně bez možnosti cokoli nahrát – 32,5 KB) a dobíjení. U muziky mobil přehrál MP3 a WAV, FLAC sice zobrazil, ale přehrán nebyl. I když na oficiální stránce produktu narazíte na jednom snímku na to, že mobil má zabudovánu čtečku e-knih (zde e-reader – viz úvodní foto), není tomu tak. Výrobce mluví i o „Prohlížeči obrázků JPG a GIF" a "video přehrávači" (MP4, AVI, 3GP), smysl ale nedávají, takže nezkoušeno. Pro někoho může být zajímavou funkcí nahrávání do WAV z vybrané rozhlasové stanice. Soubor lze následně přehrát v PC.
  • Praxe: pohodový mobil u kterého můžete využít i černé listiny pro blokování vybraných kontaktů. Pozor na jeho základní nastavení, někdy nedávají smysl (SMS). Trochu jsem bojoval se signálem VKV (zlepší se po připojení sluchátek), subjektivně vzato nijak vysoká citlivost tuneru. K zajištění slušného příjmu (bez sluchátek) bylo nutné telefon, jak uvnitř, tak venku, poměrně často různě natáčet, pokládat, apod. (problematický příjem, ale mám i tak). Pro některé doplňkové funkce potřebujete paměťovou kartu, jinak je nepoužitelný, některé nedávají smysl ani tak (video přehrávač, fotoaparát…). V zabudovaném správci souborů bylo vidět, že mobilu nevadí čeština v názvech, spolehlivé bylo propojení s PC.
Kryt zadní strany je pochopitelně šroubovací. Jsou tu čtyři malé, při otočení nevypadávající šroubky, šroubováček dostanete v ceně.

 

Levný a zajímavý, anténa buď uvnitř nebo přes sluchátka

Pokud rádi posloucháte rádio, ano, tím myslím tu věcičku co hraje bez internetu : ), tady je to velmi snadné a i když v místech s nic moc příjmem možná budete muset s mobil trochu laborovat nebo rovnou připojit sluchátka (příjem rozhodně vylepšovala). Smířit se sice budete muset s pár omezeními (např. že svítilna pracuje jen v základní obrazovce), ale to bychom toho už asi chtěli za danou cenu příliš. Omezení ostatně vidíte i na samotném mobilu a klasicky zejména na foťáku, což je jasné a našinec by si klidně tisícovku připlatil, kdy byl použitelnější s alespoň nějakým trochu slušným rozlišením a natáčení třeba do HD Ready.

Přijímač VKV/FM není nijak zvlášť citlivý, ale pokud to klapne, nepotřebujete připojovat drátová sluchátka a jednoduše hraje z reproduktoru. Má skvělé ladění díky AMS, což je funkce, kterou dnes bohužel nemá drtivá většina přenosných přijímačů, výrobce ale zapomněl na výběr pro ladění (silné stanice nebo všechny).

V Menu (jakási domovská obrazovka) najdete pod multimédii šest voleb z nichž část je úplně zbytečná a naprosto k ničemu. Kvůli displeji a dalším věcem se z této části dal odstranit „Prohlížeč obrázků“, „Videorekordér“ a „Videopřehrávač“. Ostatně nemusel by tu být ani samotný „Fotoaparát“, protože na těch pár pixelech stejně nic nepoznáte. Výše zmiňované funkce tu tak jen zaclánějí. Použitelný je „Zvukový rekordér“, jednoduše řečeno diktafon (WAV), a „Přehrávač audio“ jinak řečeno audio přehrávač. Zajímalo by mě, kdy někdo udělá takovýto mobil, s alespoň základním foťákem (3 nebo 4 Mpix)!

Upravit by chtěla některá základní nastavení mobilu. Například pokud odešlete SMS, možná si ani nevšimnete, že je tu standardně nastaveno „neukládat“, což je poněkud tristní.

 

Tabulka vlastností

Číst 530 krát Naposledy změněno čtvrtek, 27 červen 2024 19:35

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.