čtvrtek 19 září 2024
Text Size

Bezdrátová sluchátka Buxton BHP 8700 (test): výborná práce a za levno

Jsou lehká, dobře provedená i zpracovaná a přijdou na pouhých 990 Kč, což je v době pomalu o třetinu obecně zvýšené cenové hladiny (děkuji, pane Fialo) jedním slovem výtečné. A jaká jsou tato sluchátka klasického typu, tedy přes uši, v praxi? Foto: autor a Fast

Hodnocení: 90 %  

  • pro: výtečný poměr cena/výkon, za tisícovku zvukově někdy až překvapivá, příjemná na nošení (klidně i řadu hodin), spousta profilů Bluetooth, kodeky SBC i AAC, značná výdrž
  • proti: neoznačená tlačítka, chybí úložný sáček

Můžete očekávat: zvuk nad rámec ceny, a to samé platí i o stereo efektu. Sluchátka jsou určena na pomalu celodenní nošení, jen si dejte pozor, zda vám sednou nijak velké vnitřní „průměry“ náušníků, které jsou ve skutečnosti elipsovité. U zvuku sice cítíte, že někdy něco chybí, zejména na náročnější muzice, například Fleetwood Mac, ale vzhledem k ceně jdou rozhodně nad její rámec. Od basového režimu si moc neslibujte, někdy řeže do uší a osvědčilo se mi jet na „normal“.

 

Dobíjení obstarává symetrický konektor USB-C a nikoli ten nejpitomější (microUSB) na který bohužel stále ještě narážíme.

 

„Mušle“ zakoupíte ve třech barvách, včetně atypické bílé, měniče mají průměr 40 mm, náušníky uvnitř asi 41 x 58 mm (obtížně měřitelné) a ovládání obstarávají čtyři tlačítka na pravé straně plus napojení dobíječky. Pro hands-free je k dispozici jediný mikrofon, taktéž na pravém sluchátku, hlavový oblouk se zasouvatelným napojením levé a pravé strany obstará klasické přizpůsobení sluchátek velikosti (obvodu) hlavy.

Sluchátka jsou určena pro osoby s menšíma ušima. Je tak dobré je pořizovat tam, kde je můžete bez udání důvodů vrátit. À propos vychvalovaní, tzv. hlasoví asistenti pochopitelně nejedou v češtině, takže se jimi vůbec nezabývám.

Tolik na úvod, pojďme na to.

Ovládací tlačítka jsou na pravé části, opodál je ještě třetí pro normální nebo basový režim. Jsou nepopsána (výjimkou je hlasitost), povšimněte si ale výstupku na tom prostředním zajišťující např. zapnutí/vypnutí a Play/Pause.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: uzavřená koncepce obepínající ucho (musíte se do ní vejít…), příjemně měkké náušníky, možné složení a natočení celých konců s repro, lehké naklonění samotných náušníků s měniči. Kvalitní hlavový oblouk s obvyklou výsuvnou konstrukcí, rozumná odolnost na zkrut, zpracování vynikající a stejně, na pohled, působí i celá sluchátka.
  • Ovládání: vše na pravé straně (pravém sluchátku, náušníku), nepopsaná tlačítka, výjimkou jen hlasitost. Rozložení tlačítek pro „slepé nahmátnutí“ dobré, středové (mezi hlasitostmi, resp. přepínáním skladeb) s nahmátnutelným výstupkem zajistí On/Off, Play/Pause, nízkou odezvu (latency) nebo vyvolání tzv. hlasových asistentů. „Osamělé“, dále umístěné tlačítko je určeno k přepnutí základních režimů (basový, normal), kterým se zde říká EQ, nabídne pouze tyto dvě možnosti.
Napojení na telefon Samsung Galaxy A54 5G s Android 14.

 

  • Propojení se zařízením přes Bluetooth, konkrétně s mobilem Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) bylo hladké, zařízení bylo v telefonu správně identifikováno jako „sluchátka“ (viz foto). Obvyklé volby „hovory“ a „zvuk“ lze podle potřeby zapnout/vypnout. Hands-free obecně výborné, slyšitelnost na druhé straně udávána jako „bezproblémová“, „normální“, „běžná“, na straně sluchátek někdy dojem mírné haly, resp. prostorovosti. Napojení na další mobil, levný TCL 30+ (Android 12, test) taktéž bezproblémové a funkční.
  • Akumulátor, dobíjení, výdrž: doba provozu až 60 hod., dobití na 5 hod. provozu během 10 min., oboje netestováno; při zkoušce se například po dvou hodinách provozu stupeň dobití akumulátoru vůbec nezměnil, resp. ho mobil nebyl schopen registrovat a stále oznamoval jen „70 %“. Doba provozu v každém případě vynikající!
  • Provoz, zvuk, reakce na příchozí hovor, údržba: skutečně pohodové nošení, výborný zvuk jdoucí nad rámec kategorie i ceny. U náročné (náročnější) muziky, basů někdy trochu málo (tzv. basový režim moc nepomáhal, resp. to spíše kazil), výborný stereo efekt. Reakce na příchozí hovor adekvátní, navázání na přehrávání po jeho ukončení automatické, funkční příjem hovoru tlačítkem. Údržba snadná, hodně by pomohl sáček na uložení, který ale v ceně nedostanete.
Tohle je maximum, co s nimi dokážete. Škoda, že v ceně není nějaký, třeba i prostý pytlík. Ten si musíte obstarat sami a při umístění do tašky, kabelky, apod. by to bylo i vhodné.

 

Kodeky a profily? Excelentní!

Pokud se podíváte do nějakého obchodu, uvidíte řadu sluchátek často i zvučných jmen kolem tisíce korun. Většině je asi jasné, že 1.000 Kč za sluchátka, nejsou žádné peníze a nebyly ani před tou šílenou inflací, která nás díky „straně a vládě“ potkala. I tak jsem v jedné recenzi, spíše „recenzi“, dokonce uvedené na stránkách výrobce četl, že Buxton BHP 8700 nabídnou „ultimátní zvuk“. Nevím, co autor během testu šňupal, ale muselo to být hodně výživné! Tady samozřejmě najdete jen seriozní informace, resp. to, jak to skutečně cítím, a z výše uvedeného je myslím zcela zřejmé, že za tuto cenu jsou výborné. Ostatně, když už nic jiného, mé hodnocení hovoří jasně!

Nebudu Buxton srovnávat třeba s Philips Fidelio X3 (test), protože by to nemělo smysl, ve srovnání s velmi levnými drátovými, Sencor SEP 433 (test), je ovšem patrný rozdíl třídy, byť se svou zanedbatelnou cenou představují vynikající kombinaci cena/výkon, což si stále myslím; ostatně pořád je mám doma a občas i používám.

Výborný pocit z Buxton BHP 8700 je ale i tím, že se zvukem jdou skutečně nad rámec třídy a výrobce dbá na to, na co ostatně dbá i Sencor, totiž na kodeky a tzv. profily Bluetooth. To je u této technologie naprosto klíčové, protože co jsou vám platná sluchátka s SBC, když je nenapojíte na zařízení na druhé straně! A právě o to se starají profily, což je třeba vždy zdůrazňovat.

 

Tabulka vlastností

Číst 243 krát Naposledy změněno úterý, 30 červenec 2024 08:32

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.