pátek 20 září 2024
Text Size

Odolný tablet Panasonic FZ-G2 (test): povětšinou výtečný hardware, klasicky problematické „dotykové“ Windows

Překvapivě nízké krytí IP55, na druhou stranu MIL-STD 810H a 810G. To je novinka s dotykovými (spíše „dotykovými“) Windows, které tu jsou jen v podobě podivných „jedenáctek“ (při instalaci nemáte na výběr), což je ale nakonec stejně jedno. Největším problémem tohoto jinak skvělého tabletu jsou právě Windows a je jedno v jaké verzi. Microsoft totiž nebyl schopen, za celé desítky let, co Windows existují, udělat slušné uživatelské rozhraní pro jejich dotykovou verzi. A není toho schopen ani teď, Foto: autor a Panasonic

Hodnocení: hardware (+ utility Panasoniku) – 90 %, software Microsoftu: 50 %, celek – 65 % (pokud nebudete používat specializovanou a vám vyhovující aplikaci)

  • pro: parádní displej i dosah Wi-Fi (!), výtečné utility Panasoniku, perfektní tablet pro aplikace s „vlastním dotykem“, neuvěřitelně obsáhlé příslušenství (!), včetně doku s klávesnicí à la notebook (pozor, na klíně přepadává…), svižné dobíjení, většinou velmi dobrá odolnost, až na…
  • proti: …nízké krytí IP55, klasicky mizerná „dotyková“ Windows (mrňavoučké dotykové plošky, fakticky nelze zvětšit písmo, atd., atd.), chybí hibernace na disk a ovládání tlačítka napájení (i po zasunutí do doku), chybí odolné sklo přes displej (neudáno), skoro bez tradičních tabletových vlastností a možností (něco zachraňují utility Panasoniku)

Můžete očekávat: Pokud potřebujete opravdového tvrďáka pro nějakou vlastní aplikaci s uzpůsobeným dotykovým rozhraním, tady ho dostanete a mít ho můžete i s neuvěřitelnou doplňkovou výbavou (mě dorazil celý kufr věcí). Jinak počítejte s tím, že jsme – bohužel – stále u Windows, zde navíc u jedenáctek, a problémy, které tu letitě „s dotykem“ jsou a se kterými Microsoft nic nedělá, à la schránka v Excelu, přetrvávají a dokáží být někdy hodně nepříjemné. Panasonic má sice výborné pomocné programy, které něco zachrání, ale měl by hlavně udělat verzi s Androidem nebo nějakým jiným (vlastním) Linuxem. Tenhle tablet by se pak mohl chovat trochu více „tabletověji“ : ). Smutné je i to, že dotykové plošky představují jen jakési mrňky a že tu je – v roce 2024 – faktická nemožnost zvětšit písmo na displeji.

Tablet v celé své kráse. Hardware povětšinou skvělý…

 

Odolný tablet dorazil v objemném, bratru dvacetikilovém kufru s mohutným příslušenstvím, což je samozřejmě skvělé. Méně skvělý už byl klasický problém s pojmenováním výrobku, což patří u Panasoniku k tradici. Na štítku bylo uvedeno Panasonic FZ-WSRG211, na kufříku a v některých částech webu FZ-G2, jinde ale ještě něco úplně jiného. FZ-G2 je kratší a prý věc vystihuje, takže ho nazývám takto (nejspíše jde o verzi mk2, ale opět ten samý problém).

Novinka má, za mě, překvapivě nízké krytí IP55, což je standard věnující se vniknutí prachu a vody (pouze sladké) – viz odkaz. Tady jsme, u prachu, těsně před vrcholem, u vody lehce nad středem, což se mi zdá poněkud málo a odpovídající by bylo alespoň IP67. Jsou tu ale i vojenské standardy Ministerstva obrany USA, MIL-STD 810H a MIL-STD 810G (řada konkrétních testů odolnosti, včetně třeba vibrací, více na Wikipedii, angličtina, externí odkaz).

Tablet je „zakován“ do nepřehlédnutelného pouzdra, hmotnost jako taková je skoro 1,4 kg, dok s klávesnicí váží nějakých 900 g a celek má tudíž přibližně 2,3 kg. Na tabletu v pouzdru vidíte několik tlačítek, výdechy stereo reproduktorů a aktivního větráku a jsou tu také například tlačítka pro zapnutí/vypnutí a „Windows“. Většina z toho (něco je dublováno) je k dispozici i po zasunutí do doku s klávesnicí.

Utility Panasoniku jsou výborné a zachraňují řadu věcí které Microsoft přehlíží.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: provedení bytelné, obal tabletu z tvrdého plastu. Kryty rozhraní někdy obtížně odstranitelné, vynikající záslepka pro napájení (kulatý konektor). Na zadní straně aktivní, automaticky spouštěný větrák (pracoval nejčastěji při startu). Zpracování i design v drtivě většině výborné, ale škoda zejména zbytečně utopeného rozhraní USB-C, kdy je u kabelu nutný delší konektor.
  • Displej typu LCD (TFT), dotykový, bez automatické regulace jasu a bez nějakého (ohlášeného) odolného skla. Čitelnost na přímém slunci překvapivě až vynikající, rozlišení à la Full HD pro daný účel více než dostatečné. „Dotykovost“ výborná (v případě autora).
  • Ovládání: běžné (dotykové) přes Windows, tři programovatelná (přes utility Panasoniku) vnější tlačítka plus hlasitost, natáčení obrazu, vypnutí/zapnutí (nelze ovlivnit) a tlačítko „Windows“. Možnost ovládání‚ podle výrobce, i v rukavicích, podle mého spíše iluzorní. Dotykové plošky miniaturní, písmo v podstatě nelze zvětšit (vybíhá z boxů), na což také upozorňuje sám Microsoft. Nejslabší část tabletu je právě operační systém, resp. jeho uživatelské rozhraní. Po zasunutí do doku můžete bez problémů využít solidní klávesnice.
Tlačítka a stavové LED na spodním okraji, třetí programovatelné tlačítko je vpravo v rámu.

 

  • Akumulátor a dobíjení: doba provozu se odhadnout ani změřit nedá, záleží na vaší aplikaci, používání spánku, atd. (řádově hodiny). Za vypnutého stavu se, po hodině dobíjení, Panasonic naplnil na asi 80 %, dalších 20 % energie mu trvalo další hodinu. Dvě hodiny pak zabralo dobíjení i za plného provozu, který byl postupně zkoušen za různých podmínek, aby se nakonec ukázalo, že ať jede permanentně třeba video přes Wi-Fi, s vytaženým jasem i hlasitostí, stále se dostáváme na 99 % dobití za zhruba dvě hodiny. Pokud netrváte na posledním procentu (systém psal, že zabere ještě 1,5 hod.), vychází to nastejno. Značné potíže byly s tzv. Spánkem, viz závěr článku, hibernace na disk zcela chyběla.
  • Fotoaparát: nezajímavé, pouze doplňkové. Zadní foťák 8 MB, autofokus a jeden blesk LED. Přední je za mechanickou krytkou a snímač má kapacitu 2 MB.
  • Aplikační kompatibilita: v tomto případě skoro nezkoušena (pracovně zaměřený tablet). Ověřen pouze webový přístup k nejrůznějším stránkám přes zde standardní (zabudovaný) MS Edge, plus portál ČT24 (zprávy a živé vysílání) a krátce také Youtube. Vnitřní utility Panasoniku vynikající, často snadno ovladatelné, možné například přepnutí na noční režim, či vyladění senzoru osvětlení. Více viz fotografie výše.
  • Provoz, obraz a zvuk: na běžné používání samozřejmě těžký, což je v ruce znát, takže hlavně na práci v nějakém držáku. Na tablet zvukově výrazný s překvapivě vysokým výkonem zesilovače. Obraz výborný až vynikající, a to i za plného slunce svitu. Do doku se tablet ukládá (i vyndává) velmi jednoduše a sofistikovaně. Hrubší sílu vyžaduje jen posuvná pojistka a nebojte se za ní vzít! Teprve po jejím zaklapnutí se napojí klávesnice a slušně ovladatelná dotyková destička. Následně tu máte notebook, ale bohužel přepadávající na tabletovou část, tedy displej, na klíně je s ním v podstatě nemožné (omezeně) pracovat. Řešením asi bude nějaký úchyt přední části doku. Klávesnice rozumná, rozložení výborné.
Dvě rozšiřující mechaniky dovolují v tabletu využít čtečky čipových karet a čárových kódů, pokud ale chcete, můžete mít i sériové rozhraní či termální zobrazení. Standardně bylo k dispozici mj. ethernetové rozhraní, USB a USB-C.

 

Nepochybně pozoruhodný kousek

Jde o tablet pracovní, nehledě na to, že využití si lze bez problémů představit i bez napojení na běžný internet, resp. nějaký vzdálený systém, což můžete udělat jak přes Wi-Fi, tak přes dokoupitelný adaptér pro mobilní data. Na takovémto tabletu budou samozřejmě běhat i speciální aplikace, takže…

Problém Panasonic FZ-G2 není až tak v hardwaru, ale v softwaru. Microsoft se prostě nenaučil udělat systém ovládaný prstem a zjevně se to nikdy nenaučí. Je to zkrátka takový začarovaný kruh stejně, jako schránka v Excelu. Všichni vědí, že je k ničemu a že nefunguje tak, jako zbytek Windows, ale nikdo to neřeší a ani řešit nechce. U dotykových Windows tak máte problém trefit se prstem na položku (někdy hodně velký problém), znaky na displeji zvětšit nemůžete, protože je vám hned v nastavení naznačeno, že se vám něco „nemusí nezobrazit“, apod. Na rukavice rovnou zapomeňte, s nimi se strefit byl ještě větší problém. Tady je to zkrátka o vašich specializovaných aplikacích s uzpůsobenými znaky, symboly a dotykovými plochami. Pak bude mít takovýto tablet smysl. Pokud budete aplikaci provozovat ve standardním, „rámečku“ Windows, spláčete nad výdělkem, resp. spíše prodělkem. I když Panasonic má skvělé pomocné programy, které něco zachrání, tohle nemají šanci dohnat.

Další potíží – pro někoho – může být i to, že po zasunutí do doku s klávesnicí budete čelit, při nepatrně vyšším stupni otevření displeje (tabletu), přepadávání celku s klávesnicí na jeho stranu; tablet je hodně bytelný a tudíž i těžký.

Roh tabletu poukazuje na bytelnost konstrukce. Níže vidíte i třetí programovatelné tlačítko na které můžete umístit třeba vypnutí podsvícení displeje, což ušetří nějakou tu energii (tablet se následně poněkud obtížně „rozsvěcoval“).

 

Problémem taktéž značným, je nutnost tablet fyzicky vypínat. Je tu sice tzv. „spánek“, ale to je vskutku povedená záležitost! Hibernaci na disk, tzn. klasicky nejlepší režim pro notebook, ale i stolní počítač jsem nikde nenašel a nejspíše tu ani není, což je ovšem tristní. Nenalezeny zůstaly i operace s tlačítkem napájení, které se nejspíše také nedá nijak ovlivnit, což byl kdysi standard.

Hibernaci na disk, zvláště když máte jako systémový SSD, je ten nejlepší režim pro ukončování práce u jakéhokoli počítače s Windows. Rozdělaná data máte uložena, počítač si po vypnutí nevezme ani watt a po zapnutí je k dispozici v cuku letu. Zde je pouze „spánek“, u něhož se daly nastavit obvyklé operace při napájení z 230 V a z akumulátoru (za jak dlouho se do něj má uložit…). Pokud se ale tablet tak říkajíc uspí, stále problikává LED u napájení, občas se – kupodivu – rozsvítila i LED interního disku a k mému překvapení se někdy zapínal i větrák.

Někde mezi jednou a druhou hodinou zjevně nepříliš komfortního „spánku“ se tablet uklidnil, vše se vypnulo a ani větrák už nebyl slyšet. Nicméně Panasonic během zmíněných dvou hodin spotřeboval třetinu (32 %) energie akumulátoru!

K čemu to je?

To opravdu netuším.

Tablet můžete pochopitelně plně vypnout a stačí jen tlačítko napájení déle podržet a pak provést požadovanou akci. V tomto okamžiku už jste na spotřebě nula, což by ovšem obstarala tradiční hibernace také a nesrovnatelně lépe, protože by vám po spuštění návdavkem nabídla vaši rozdělanou práci. Tady jde o ukončení tradiční, vše startujete znova a to je prostě nuda!

Dokoupitelný dok s klávesnicí a přípojnými místy. Klávesnice má klasické rozložení a dotykovou destičku. Celek bohužel na klíně přepadává, což je samozřejmě nonsens, který musíte hlídat.

 

Tabulka vlastností

Číst 189 krát Naposledy změněno pondělí, 12 srpen 2024 19:19

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.