úterý 16 duben 2024
Text Size

Nebezpečí jménem autoelektronika aneb Co všechno lze „heknout“ v autě

Pokud máte pocit, že máte svůj automobil pod kontrolou, může to být v dnešní době klidně i fatální omyl. Zejména když je váš vůz „telefonicky“ připojen. Foto: Accenture, Gopas

„Podíl elektroniky, různých řídících prvků a softwaru na řízení a provozu vozidel se neustále zvyšuje, a úměrně s tím roste hrozba hackerského útoku na ně. S rostoucím podílem elektroniky narůstá i škála zranitelností, které hackeři zneužívají k neoprávněném přístupu do vozidla nebo díky kterým mohou ovládnout jednotlivé systémy auta. Výrobci automobilů dohánějí zpoždění v zabezpečení proti hackingu, ve kterém pokulhávají za IT průmyslem v řádu let.“ Tolik z úvodu zaslané tiskové zprávy.

ČTĚTE TAKÉ: Na každou českou domácnost směřuje asi 9.300 hackerských útoků. Denně!

Napadnutí firmwaru nebo softwaru automobilu na dálku je asi všem známá věc a nejprve šlo o jednoduché techniky vedoucí ke krádeži zaparkovaného vozidla. Jak ale zpráva říká dále, „…luxusnější moderní automobil v sobě skrývá stovky elektronických prvků, více než 4 km kabelů a drátů a miliony řádků softwarového kódu.“

„V podstatě jakákoliv vozidla, která v dnešní době opustí výrobní linku, obsahují integrované obvody, které řídí různé funkce. Mezi kritické funkce patří například brzdy, airbagy, bezpečnostní pásy, apod. Ovšem s nárůstem objemu elektroniky a obslužného softwaru se přímo úměrně rozrůstají možnosti útočníka, který se může pokusit danou funkčnost zneužít ve svůj prospěch,“ doplňuje Michal Merta, ředitel pražského CyberFusion Centra společnosti Accenture.

Problém s tzv. hackingem aut, upozorňuje zpráva, je zejména v tom, že je možné ovládnout systémy přímo ohrožující lidské životy. Například senzory monitorující tlak v pneumatikách a možné je také ovládnout celý automobil, jak tomu bylo například při simulovaném napadení Jeepu Cherokee, který útočníci v rámci demonstrace donutili zrychlovat a zpomalovat, paralyzovali mu brzdy a posléze ho dokonce zcela odstavili.

Jak říká Ondřej Ševeček, odborník na bezpečnost z Počítačové školy Gopas: „Většina moderních automobilů je vybavena internetovým připojením, které umožňuje cestujícím a řidiči snadný přístup k zábavě, navigaci a informacím. Připojení auta k internetu ho ale vystavuje většímu nebezpečí vzdálených útoků. Na letošní konferenci Black Hat tak například ukázali odborníci z týmu Sky-Go další úspěšný hack automobilu. Konkrétně se jednalo o Mercedes-Benz třídy E, v jehož softwaru byl nalezen více než tucet zranitelných míst.“

To ale není všechno doplňuje tisková zpráva: přes váš automobil se dají napadnout i další vaše systémy. Například síť Wi-Fi.

 

Číst 1321 krát Naposledy změněno čtvrtek, 14 říjen 2021 02:02

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.