pátek 26 duben 2024
Text Size

CES 2022 a Sony: ještě menší OLED a přepracované plošné podsvícení u LCD

Japonský výrobce na veletrh přivezl tři řady televizorů s obrazovkou OLED, z toho jednu se zbrusu novou QD-OLED (úhlopříčky od 107 cm – 42"). A pět řad s LCD z toho jednu v rozlišení 8K (Sony Z9K).

Všechny modely s LCD mají plošné podsvícení a řady X95K a Z9K jsou dokonce vybaveny Mini LED (co je to), tedy podsvícením s tisíci miniaturních LED žárovek. Vylepšen byl ale také audio systém typu Acoustic Surface Audio, tedy se zvukem vycházejícím přímo z obrazovky televizoru, spolupráce s kompatibilní zvukovou lištou (televizor se chová jako středové repro) a společnost též ohlásila vylepšený kognitivní obrazový procesor, včetně propracovanějšího adaptivního režimu. Ten by měl u vás doma televizor více přizpůsobit konkrétním podmínkám.

ČTĚTE TAKÉ:

 

 

Podstavec v jedné z podob u Sony A95K.

Novinkou je také přepracovaný dálkový ovladač provedený v hliníku a s podsvícením, který má o třetinu méně tlačítek než ten původní a dokonce ho můžete vyhledat přes hlasového asistenta (samozřejmě nikoli v češtině…). Vylepšena byla rovněž spolupráce se Sony PS5, ale připravte se na to, že nejspíše bude vyžadovat aktualizaci firmwaru a návrat k továrnímu nastavení. Nicméně vybrané modely televizorů pak detekuje automaticky a podle nich upraví i některé parametry, včetně HDR.

Nový dálkový ovladač Sony RMF-TX900U, vpravo jeho podsvícení ve tmě. Dodávat se bude k vrcholovým modelům.

 

Nově mají televizory tzv. Bravia Core Calibrated Mode pro přehrávání z vysoce kvalitní firemní videotéky. Více v samostatném článku „Jaká je video služba Bravia Core?“

Ve vybraných modelech najdete HDMI 2.1 s přenosovou rychlostí až 48 Gb/s, a s frekvencí, při rozlišení 4K, až 120 Hz.

Obsáhlejší popis novinek, včetně charakteristik jednotlivých představených řad najdete na Televizním webu.

Sony X80K.

 

 

 

 

Číst 1431 krát Naposledy změněno sobota, 08 leden 2022 09:54

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.