pátek 29 březen 2024
Text Size

Závěr jedné éry IPTV: přetáčení reklamy diváky, byť zatím jen u FTV Prima, končí

AKTUALIZOVÁNO: Skupina Prima stanovila pro operátory televizního vysílání přes internet (IPTV) konečný termín ve kterém musí přistoupit na její nová pravidla týkající se tzv. „přetáčení obchodních sdělení při zpětném zhlédnutí svých pořadů“. Foto: FTV Prima

AKTUALIZOVÁNO, 28. 2. 2022: Stanice FTV Prima na O2 TV zůstávají. Dohoda byla uzavřena

 

Nevím, zda jste kauzu Prima vs. O2 TV (odkaz níže) sledovali, ale zjednodušeně řečeno jde o to, že Primě unikají peníze za zhlédnutí reklam při opožděném sledování pořadů přes IPTV, protože je většinou diváci jednoduše přetočí. V případě Primy na jejíž vysílání, včetně HbbTV, se už pomalu nedá, kvůli masivní přemíře reklam, koukat to byla vítaná pomoc, ale jak jsem už před řadou let napsal: „Buďme rádi za přetáčení reklam a užijme si ho. Dlouho nám nevydrží!“

K TÉMATU: FTV Prima končí s O2 TV. Za chvíli už tam její stanice nenajdete…

Přetáčení reklam pochopitelně u IPTV funguje i u ostatních komerčních televizních skupin. Primě ovšem na financích zjevně záleží víc než na divácích, resp. jejich naštvanosti, takže se ozývá jako první a nejen v tomto případě.

Prohlášení FTV Prima s posunem finálního termínu pro poskytovatele IPTV na zavedení jejích pravidel začíná… „Rozhodli jsme se vyjít vstříc žádostem některých operátorů, pro které je zavedení nového technického řešení komplexní s ohledem na jejich platformy pro různá zařízení. Konečný termín zavedení nových pravidel pro omezení přetáčení obchodních sdělení stanovujeme na 1. června 2022. Věříme, že tímto rozhodnutím získáme navíc dostatek času, aby operátoři mohli připravovaná řešení odladit a otestovat. Zároveň to všem umožní vysvětlit chystané změny divákům a zákazníkům,“ vysvětluje Vladimír Pořízek, komerční ředitel skupiny Prima.

Poslední věta prohlášení je hodně zajímavá!

Neměla by to vysvětlovat FTV Prima?

No, rozhodně!

Omezení přetáčení reklam Prima hodlá zavést u všech operátorů IPTV současně. Nicméně pro rok 2022 se prý domluvila s operátory (jména neoznámila), kteří řešení implementují, že plošně sníží objem zobrazované reklamy při zpětném zhlédnutí na přibližně třetinu. To jinými slovy znamená, že v roce 2023 zase ta šílenost propukne naplno!

Prima ještě říká, že… „Na obchodní politice jednotlivých operátorů IPTV bude, jaké balíčky s možností přetáčení reklam svým zákazníkům nabídnou…“ (Taky zajímavé…)

Prima připravila čtyři varianty, cituji…:

  • Možnost 1.: Televizní reklamy budou moci uživatelé přeskočit během zpětného sledování po méně než polovině přehrávání reklamního bloku. Bude-li například osmiminutový, po třech minutách bude divákovi umožněno jej přetočit.
  • Možnost 2.: Standardní TV reklama během zpětného sledování bude nahrazena aktuální jinou onlinovou reklamou,v rozsahu dokonce jen 1,15 minuty ve čtyřech reklamních blocích do hodiny, což je takřka třikrát méně, než je u nás divák zvyklý.
  • Možnost 3.: Operátor vykoupil práva na možnost přeskakování reklamy při zpětném sledování, a diváci tak mohou sledovat Primu dál, jak byli dosud zvyklí.
  • Možnost 4.: Pokud operátor žádnou z těchto variant není schopen zabezpečit (například z technických důvodů), musí bohužel přetáčení reklamy během zpětného přehrávání programu zakázat. Diváci uvidí všechny reklamní spoty tak, jak byly přehrány ve standardním vysílacím čase.

A tak se to všechno elegantně přeneslo na operátory IPTV, protože ti za to můžou.

Nelíbí se vám žádná možnost?

Inu…

 

Číst 1208 krát Naposledy změněno pondělí, 28 únor 2022 12:40

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.