čtvrtek 25 duben 2024
Text Size

A je to tady! Google TV od TCL v podobě TCL C63 a TCL P73

Známý výrobce upřesnil parametry dalších modelů své kolekce pro rok 2022/23 a oznámil nové řady televizorů TCL C63 a TCL P73. Foto: TCL

Jak už jsem několikrát napsal, Android TV končí a začíná Google TV s výrazně horším ovládáním pro uživatele (a úpravou prostředí), což je situace z kolekce 2022. Jako první takovéto přijímače uvedla právě minulý rok společnost Sony a v podstatě to bylo ve stylu „Google TV od Sony“ (více v recenzi jednoho televizoru na Televizním webu). Světoznámá značka Sony se tak svými skvělými technologiemi pomalu vytratila z popředí a Google naopak o sobě dal podstatně více vědět, což bylo znát už na domovské obrazovce. Těžko čekat, že to u TCL bude jiné, ostatně i zde to vidíme na prvních fotografiích. S konečnou platností nám to pochopitelně potvrdí, nebo vyvrátí, až praktické zkoušky.

ČTĚTE TAKÉ:

Co je to Google TV

TCL - novinky z bílé techniky pro rok 2022

TCL C63: bohaté HDR

Dnes TCL Electronics pro Česko představila řadu C63 (snímek v úvodu) s obrazovkami LCD (QLED) v rozlišení Ultra HD (4K) a frekvencí 60 Hz. Výrobce uvozuje tiskovou zprávu mimo jiné slovy: „Nové televizory s technologií QLED a rozlišením 4K jsou navrženy tak, aby poskytovaly ucelený přístup k zábavě a k novým zážitkům na platformě Google TV.“ A také… „Nová řada bude nejlepším společníkem pro filmy v HDR, sportovní přenosy a hraní her díky technologii Game Master a podpoře nejnovějších HDR formátů (včetně HDR10+ a Dolby Vision).“

Nechme ale citací, které jsem uvedl jen pro navození atmosféry a podívejme se, co o první novince víme. C63 bude v prodeji od dubna ve velikostech 109 cm (43"), 127 cm (50"), 140 cm (55"), 165 cm (65") a 191 cm (75"), takže hodně velký rozptyl, a uvědomme si, že jsme někde v nižší střední třídě, což sebou pochopitelně nese jisté vlastnosti.

Očekávat můžeme vysokou kompatibilitu u obsahu s HDR, která má platit i u TCL P73, tedy konkrétně HDR10, HDR10+ a minimálně ještě Dolby Vision (o HLG TCL ve zprávě nehovoří). Výhodou bude i zvuk v Dolby Atmos a repro od společnosti Onkyo.

Design C63 má být bezrámečkový, tenký a kovový s podstavcem dovolujícím montáž na dva způsoby. Ohlášeno bylo také HDMI 2.1, včetně funkce ALLM (Auto Low Latency Mode).

 

TCL P73: stále 60 Hz

Co se týče TCL P73 (viz foto), mimochodem koncem týdne vyjde na Televizním webu test loňského modelu TCL 55C725, tady opět víme HDR, které má být to samé, a známe i úhlopříčky. Ty mají začínat na 140 cm (55") a dále jít na 165 cm (65"), 191 cm (75") a na konečných 85 palců, tedy 216 cm. Připomínám, že řady P7 je už v podstatě střední třídou i když TCL tyto škatulky snad ani nepoužívá.

U TCL P73, které má být opět k dostání od dubna, jsme už bez audia od firmy Onkyo (tisková zpráv o něm nehovoří) i když Dolby Atmos zůstává. Navíc tu máme technologii WCG (Wide Color Gamut – široký barevný gamut), výrobce hovoří i o HDR HLG, tedy televizním, a kompatibilitě obsahu s HDR10+ a Dolby Vision na službách Amazon Prime Video, Disney+ a Netflix.

Obrazovky LCD (QLED) opět pracují na 60Hz, nechybí HDMI 2.1 (ALLM) a tenký bezrámečkový a kovový design.

 

Domovská obrazovka Google TV.

Google TV: více aplikací?

Promiňte ale neodpustím si na závěr ještě jednu citaci, přece jen jsem v komentované části zpráv, takže si to mohu dovolit: „Produktová řada TCL 4K QLED TV C63 přichází s platformou Google TV, což znamená, že uživatelé získají stovky a tisíce možností pro digitálního obsah, který je generován streamovacími službami.“

Prohlášení je to hodně zajímavé, aplikace o kterých se tu mluví samozřejmě už máte k dispozici v posledních verzích Android TV i když tady to vypadá, že vám Google TV přináší něco nového. Co zatím vím, nepřináší nic (bráno podle testu dvou televizorů Sony) spíše má horší ovládání, což je míněno ve srovnání s Android TV od verze 8. A u Sony také chyběla možnost Google TV odinstalovat. Sice tu byla možnost ji vůbec neinstalovat, ale výsledkem byla pouze „hloupá TV“ za kterou jste si ovšem nezaplatili!

Čistě mezi námi mám pocit, že toto sveřepé protlačování sama sebe, tedy Googlu, jako firmy, s upozaďováním (podivné slovo, promiňte) konkrétního výrobce televizoru povede jen k tomu, že na tom vydělají Samsung, LG a nejspíše i Panasonic, kteří mají své vlastní operační systémy.

Za mě by to bylo jen dobře!

 

Číst 1433 krát Naposledy změněno středa, 13 duben 2022 05:01

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.