čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Signify: Česko má obrovské rezervy ve využívání žárovek LED

Podle průzkumu společnosti Signify, výrobce osvětlení Philips, by prý ČR, díky přechodu na chytré osvětlení LED v klíčových segmentech, ušetřila více jak 5 mld. Kč ročně. Ještě horší než ignorance tohoto faktu je to, že se u nás ke svícení stále používají zastaralé žárovky a zářivky! Foto: archiv autora a Signify

V úvodu zaslané zprávy Signify uvádí, že… „Snahy ohledně udržitelnosti a částečně i energetiky rámuje Zelená dohoda pro Evropu nebo-li Green Deal – nejucelenější iniciativa na ochranu klimatu na světě. Soubor opatření Evropské komise si klade za cíl jediné: učinit Evropu do roku 2050 uhlíkově neutrální. Jak však začít? Mnoho domácností, firem, obcí či například zemědělců nemá v této době v rozpočtu prostor na větší investici. Přechod na LED osvětlení je však jednoduchým a vysoce efektivním řešením.“

K TÉMATU:

Podle společnosti Signify na osvětlení jako takové připadne asi 9 % průměrné spotřeby elektřiny v domácnosti. Společnost ale také říká, že přechodem z klasických žárovek na varianty LED můžete ušetřit více než 80 % této energie a je zřejmé, že takové úspory představují obrovský potenciál i pro organizace. Bohužel to stále ještě nezajímá celou řadu domácností i veřejných institucí. A nezajímá to ani vládu a ministerstva. Kde jsou programy na podporu tohoto přechodu? Kde jsou dotace pro přechod na LED, které by se mnohanásobně vrátily ve velmi krátkém čase? Asi tam, kde je utlumení nároků památkářů, dotace na výměnu veřejného osvětlení, na solární panely pro ohřev TUV, atd., atd. Dnes je na forhontu nesmyslná fotovoltatika, která už v některých regionech začíná působit problémy, protože ji není jak vyvážit, a kterou lidé klidně ohřívají i teplou vodu. Tak daleko jsme v této krizi dospěli!

Vraťme se ale k Signify/Philips…

Přechod na LED nejen u veřejného osvětlení

Signify dále píše… „V České republice se o osvětlení silnic a ulic stará přibližně 1,35 milionu svítidel. Pouhá čtvrtina (26 %) však využívá technologii LED.“

Pokud by se prý veškeré veřejné osvětlení v Česku předělalo na žárovky typu LED…

  • ušetřili bychom 490 GWh elektrické energie,
  • roční náklady na elektřinu by klesly o 2,695 mld. Kč a
  • do ovzduší by se vypustilo o 245,8 tisíc tun CO2 méně.

Díky obecnému přechodu na osvětlení LED by se, opět podle dat Signify, snížila spotřeba elektřiny v ČR o 913 GWh a vypustilo by se o 458 tisíc tun CO2 méně (roční objem emisí 159.000 automobilů se spalovacím motorem).

Aby si příroda s takovým množstvím CO2 poradila a absorbovala ho, potřebuje na to prý až 20 milionů plně vzrostlých stromů.

A jsou tu i další oblasti, kde snadno uspořit

  • zdravotnictví – tady je stále více než 334.000 konvenčních svítidel,
  • školství – pouze 8 % osvětlení využívá technologii LED.

Přechodem by podle Signify Česko ročně ušetřilo 5,022 mld. Kč a pokud by se touto cestou vydala celá EU, mohly by úspory dosáhnout více než 59 mld. €.

Generální ředitel společnosti Signify pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko, Tomasz Waszkiewicz k tomu dodává: „Bezprecedentní nárůst cen elektřiny, ke kterému nejen na českém trhu v posledním roce dochází, ukazuje, že přechod ze zastaralého osvětlení na úspornou LED technologii není jen o ekologickém přístupu, ale i o stále větších finančních úsporách. Renovace budov a uliční infrastruktury prostřednictvím osvětlení je přitom snadná, rychlá a efektivní.“

Signify „Zelená změna“

Společnost vytvořila program Zelená změna (Green Switch), jehož cílem je umožnit firmám, obcím a veřejným institucím využít prostředky, které v této souvislosti nabízí EU. Nabídka platí i v případě, kdy mají na čerpání málo času nebo jim chybí zdroje pro velké investice.

Program má totiž dovolovat okamžité jednání, a to díky jedné z nejjednodušších a nejúčinnějších metod ke snížení emisí a účtů za energii – přechodu na osvětlení LED.

 

Číst 758 krát Naposledy změněno středa, 25 leden 2023 09:47

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.