sobota 27 duben 2024
Text Size

Signify Philips integruje a uvádí kompletní zabezpečovací systém Hue Secure

Spojení tzv. chytrého osvětlení s kamerou, senzory a s aplikací pro zabezpečení domova, oznámila společnost na tiskové konferenci, pochopitelně on-line. Vedle toho uvedla zařízení kompatibilní s velmi nadějným standardem Matter a oznámila důležitou aktualizaci. Foto: Signify

Uvedené novinky zahrnují kamery Philips Hue Secure (akumulátorové, bezdrátové i kabelové) pro monitorování domácnosti a také venkovní kameru napojenou přes nízkonapěťový systém Philips Hue Low-volt, která má i reflektor (foto níže). Ten má osvětlit dokonce i „velkou plochu“ v libovolné barvě od jasně bílé až po červenou. Nově oznámené kontaktní senzory (v černé i bílé, foto dále) pak mají sloužit jako klasické zabezpečovací a jsou tudíž určeny k použití typicky ve dveřích a oknech, výrobce hovoří i o „skříních“.

Hue Secure má tak pracovat jako běžná „zabezpečovačka“, sledování a řízení se podle výrobce odehrává v reálném čase. Signify pak hovoří o bezpečnostním systému „Bright Home Security“. Pro majitele LED žárovek známá aplikace Philips Hue obsahuje zcela nové „Centrum zabezpečení“, které mimo jiné umožňuje, po upozornění na pohyb, ručně spustit světelný alarm, sirénu, kamery nebo kontaktovat policii.

K TÉMATU:

Venkovní kamera s osvětlením systému Philips Hue Secure.

Co bylo oznámeno

Signify uvedla novou generaci světelných řetězů Philips Hue Festavia určených pro interiér i exteriér, naprostou – a podle mě tou nejdůležitější novinkou – je však oznámení o zabudování standardu Matter, cituji… „…do všech produktů Philips Hue“. Tohle dovolí majitelům systému rozšířit si ho i o další zařízení od jiných výrobců kompatibilních s Matter.

Ze všeho představeného pak vyplývá několik dalších věcí:

  • V rámci značky a rodiny produktů Philips Hue se propojuje osvětlení, senzory a kamery Hue Secure v jednotný systém řízený v rámci stále bobtnající aplikace Philips Hue.
  • Celý systém dovoluje monitorování domácnosti v reálném čase, zasílá upozornění při detekci nějakého vzruchu a v části Centrum zabezpečení má také jít spustit zmiňované manuální volby. A rovněž zabezpečení aktivovat/deaktivovat.
  • Vaše soukromí, zdůrazňuje výrobce, je chráněno koncovým šifrováním (veškeré videopřenosy, záznamy i záběry) kamer Hue Secure, které pracují s nočním viděním a v rozlišením Full HD (1.080p). Podle výrobce se i samotné rozpoznání objektů odehrává přímo v zařízení, nikoliv na kloudu, což má znamenat, že se citlivá data nikam neposílají.
  • Bezpečnostní systém dovoluje obousměrný hovor, takže můžete například vysvětlit doručovateli, kde má nechat balíček, apod.
  • Zmiňované kontaktní senzory mohou sloužit i k automatizaci osvětlení například v závislosti na otevření či zavření dveří skříně nebo do koupelny.
Philips Hue Secure – senzor k oknu, dveřím, atd.

Centrum zabezpečení v aplikaci Philips Hue

Jak bylo řečeno, volně stažitelná aplikace nyní obsahuje „Centrum zabezpečení“ sloužící k ovládání celého zabezpečovacího systému. Vedle ručního řízení některých funkcí je tu i možnost přizpůsobit si nastavení kamery, definovat zóny soukromí, nastavit speciální režimy zabezpečení, prohlížet si časovou osu, atd.

Základem Philips Hue Secure je můstek Philips Hue Bridge, bez kterého se systém neobejde. Přes něj se pak ovládají napojené kamery, senzory, světla, atd. Vše doplňuje aplikace Philips Hue ke které pochopitelně musíte být přihlášeni. Dělení na správce a uživatele pak dovoluje nastavovat priority a přístup jednotlivým členům domácnosti.

Některých bezpečnostních funkcí, jako jsou definice zón aktivity/soukromí či detailní informace o objektu, který spustil alarm (zda jde o osobu, zvíře, vozidlo či zásilku), lze využít až v rámci předplatného. To má, v podobě „Basic“, nabídnout přístup k záznamům kamery až 30 dní zpětně, s verzí „Plus“ se dostanete na až 60denní historii.

Philips Hue Festavia představuje světelný řetěz určený k použití uvnitř i venku. Ke koupi bude ve třech délkách do až 40 metrů!

Novinky v osvětlovacím portfoliu

Philips Hue Festavia se nabízí ve třech variantách: 100 LED diod na kabelu o délce 8 m, 250 LED diod na kabelu dlouhém 20 m a 500 LED na kabelu o délce 40 m. Do aplikace pak přibyly tři nové světelné efekty vytvořené speciálně pro tuto řadu, jeden z nich pak jde využít pro veškeré barevné osvětlení značky.

Dalším představeným výrobkem je LED žárovka Philips Hue MR16 do patice GU5.3 pracující na napětí 12 V. Díky dvoukolíkové patici a klasickému rozměru je určena i jako náhrada do řady stávajících podhledových svítidel

Nové žárovky do podhledů mají prý bez problémů nahradit ty stávající, samozřejmě v podobném provedení elektroinstalace. Ptejte se po Philips Hue MR16.

Aktualizace Philips Hue Bridge dovolí pracovat s Matter

Matter je protokol, komunikační standard, určený pro tzv. inteligentní (IQ) domácnost. Vyvinut byl ve spolupráci celé řady firem a jeho cílem je spolupracovat s produkty napříč výrobci.

Matter (více zde) je založen na IPv6 a využívá stávajících síťových technologiích, jako jsou Wi-Fi či Ethernet. V případě zařízení Philips Hue pak aktualizace styčného můstku zajišťujícího mj. i spojení směrem do domácí ethernetové sítě, bude znamenat možnost napojení zařízení kompatibilních právě se standardem Matter.

Aktualizace má být k dispozici tento měsíc, tedy v září 2023, a jak bylo řečeno výše, Signify, jako výrobce zařízení se značkou Philips ho hodlá postupně zavést do všech produktů Philips Hue. Předpokládejme, že se přitom pochopitelně nezbaví těch starých, stávajících, takže by to pro uživatele žárovek a dalších věcí v ekosystému znamenalo možnost přecházet postupně tak, jak jim budou zařízení odcházet.

V tomto směru si ale musíme na potvrzení ještě počkat.

 

Číst 557 krát Naposledy změněno neděle, 03 září 2023 12:47

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.