sobota 27 duben 2024
Text Size

Technologie nejen z „české montovny“

Podívejme se na pár technologických vychytávek, které jsou v různých stádiích zavedení do praxe nebo už dokonce jsou k dispozici. A některé patří i do „naší české montovny“. Jak někteří rádi zdůrazňují! Foto: dotčené subjekty

I tohle je důkazem, že nouzí o chytré a důvtipné lidi i přes devastaci nejen našeho školství, ale znát už je to i v hospodářství vskutku netrpíme!

ČTĚTE TAKÉ: Víte co je to oPET? Nový český materiál z plastových odpadků z oceánu

 

Tzv. Uni štítky z Technické univerzity v Liberci.

Liberecký bič na podvodníčky: štítky detekující vyprání prádla

I když by normou každého z nás měla být minimálně solidnost, nikdy to neplatilo vždy a ani zdaleka to neplatí nyní. Podvodníci a podvodníčci se množí a koupit si oblečení na e-shopu, pár dní ho nosit a pak ho vyprané vrátit se možná u někoho stalo i druhem sportu. Tito „jedinci“ to ale časem budou mít těžší. Technická univerzita v Liberci totiž e-shopům s módou pomáhá odhalit, zda zakoupené a následně vrácené zboží někdo vypral. Poslouží k tomu speciální štítek a řešení by prý mělo být i levné, lehce použitelné a ekologické.

Technologie má být založena na velmi krátkých obarvených vláknech bavlny, které se, společně s vodorozpustným ekologicky nezávadným pojivem, nanesou na štítek. A protože se pojivo rozpustí v teplé i studené vodě, vlákna na štítku už nic nedrží a zmizí.

 

Všité RFID? Inu…

Vlákno s RFID: digitální pas luxusního oblečení

V potvrzení pravosti výrobku, konkrétně u oděvů, a sledování celého jejich životního cyklu pomáhá americká společnost EON. Zajišťuje ji přes integrovaný čip systému RFID ve formě nitě, která se během výroby vloží přímo do něj, což mu zároveň poskytuje jedinečnou identifikaci. Výsledkem je tedy i nástroj proti padělkům.

Vše doplňuje i aplikace pomáhající v dalším prodeji použitého oblečení a přes všité RFID lze jasně prokázat jeho původ či stáří

 

Virtuální zrcadlo.

„Zrcadlo“ na vyzkoušení: „domácí“ start-up mj. i pro Yves Saint Laurent

Současné technologie dovolují vyzkoušet si třeba oblečení nebo brýle na dálku za pomoci virtuální (VR) či dokonce rozšířené reality (AR), což pomáhá snížit počty vráceného zboží.

„Česko-slovenský“ startup Virtooal poskytuje podobnou službu e-obchodům z celého světa, včetně značek jako jsou Avon, Dermacol, L’Oreal či Yves Saint Laurent.

Číst 311 krát Naposledy změněno úterý, 19 březen 2024 07:42

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.