středa 26 červen 2024
Text Size

Elektroauta a česká veřejnost se moc nemusí. Další věc ve které jsme rozumní!

Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury  Stem/Mark bylo zjištěno, že „…názory veřejnosti na elektroauta jsou spojené s řadou obav, nicméně lidé uznávají i jejich pozitivní přínosy.“ Grafika a podklady: Stem/Mark

A zpráva o „elektroshitech“ začíná zajímavě, cituji: „Náklonnost k elektroautům pociťuje jen malá část české dospělé populace (necelá pětina lidí), naopak dvěma pětinám jsou nesympatická a zbývající dvě pětiny na ně vyhraněný názor nemají.“ Prý ji ovlivnilo i to, že lidé mají nízkou zkušenost s jízdou v nich (22 % lidí – jako řidič nebo spolujezdec), nízké zastoupení ve vozovém parku (pouze 14.000 ks z celkových 6,3 mil.), relativně krátkodobá zkušenost s produkcí (cca 12 let) a v podstatě neexistující trh ojetin. Výsledky vidíme ale nejen v tomto průzkumu, viděli jsme je i v ve volbách do parlamentu EU. Jak samozřejmě čtenáři digirevue vědí : ), jediným ekologickým principem je dnes pochopitelně vodík.

K TÉMATU:

Elektroauta vůbec nejsou tak ekologická, jak nám tvrdili a lidé si toho – konečně – začínají všímat. I to je vidět z průzkumu!

Možná časem dojdou k tomu, že někteří dokonce v tomto ohledu lhali a mlžili, když nepočítali celý cyklus výroby vozu a nepočítali ani výrobní mix elektřiny plus např. dovážku plynu lodí, a následné značné znečistění ovzduší, atd.

Bariérou přechodu na elektroauta je podle agentury Stem/Mark také vysoká cena, polovina by akceptovala 300.000 Kč za nový vůz střední třídy (v současnosti stojí spíše trojnásobek).

Druhým důležitým parametrem je dojezd a tady by se polovina spokojila s 500km na jedno nabití.

„Zvyšování dojezdu jsme svědky už dnes společně s rostoucí rychlostí dobíjení. Důležité je, aby se přijatelný dojezd potkal s přijatelnou cenou“, říká Zuzana Švalbová z agentury Stem/Mark.

Nicméně v průzkumu jsem neviděl například vyšší hmotnost vozu v souvislosti s baterií, problém rychlodobíjení a nižší životnosti, atd., atd.

Celkově vzato aneb Vnímaná pozitiva i negativa (citováno podle průzkumu)

  • pro: tichý provoz v okolí silnic (84 %), plynulá a tichá jízda pro posádku (84 %), technologicky vyspělá výbava (77 %), bezemisní provoz (76 %), dynamické vlastnosti (61 %), nezávislost na producentech fosilních paliv (57 %), bezpečnost srovnatelnou s klasickými vozy (52 %).
  • proti: obava z dopadů likvidace autobaterií (87 %), z nedostatku kovů pro jejich výrobu (72 %), vyšší riziko požáru (70 %), celkově nulové rozdíly mezi dopady spalovacích a elektrických vozů (70 %), destrukce auto-moto odvětví v Evropě, potažmo u nás (68 % lidí), provozní omezení v mrazivém počasí (61 %), nedostatek elektřiny pro jejich provoz (61 %)

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím on-line dotazování na Českém národním panelu se zúčastnilo 507 osob reprezentujících internetovou populaci ve věku 15 až 64 let. Šetření probíhalo od 25. 4. do 30. 4. 2024.

 

Číst 106 krát Naposledy změněno úterý, 11 červen 2024 13:43

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.