pátek 18 říjen 2024
Text Size

Komentář z praxe: Právo na opravu? Smysluplná věc přinášející nové příležitosti

Jsou věci, které tu kdysi byly a byly tak normální, že o nich nikdo ani neuvažoval. Svět se ale mění (poslední roky doslova před očima) a mění se i výrobky, resp. jejich návrh. Za mě to ale není ani o „eko“, ani o „udržitelnosti“, za mě je to něco naprosto normálního o co jsme – bohužel – v souvislosti s tlakem na cenu (a akcionářským kapitalismem) přišli. A EU to – tentokráte velmi správně – chce nazpátek. Foto: archiv autora a EET Group

Řada věcí, někdo možná řekne, že většina, které pocházejí z EU jsou hlouposti a některé až do nebe volající (faktický zákaz klasických spalovacích motorů). O nich ale nyní nepolemizujme a nepolemizujme ani o poměru „hlouposti“ a „normálnosti“. Zmiňované právo na opravitelnost je – za mě – jedním z těch lepších, ba přímo vynikajících nařízení, byť je často spojeno s pojmenovávacím „okultismem“, idiocií, typu „ekodesign“. Název sám je samozřejmě hloupost na entou, zřejmě ale pomáhá těm několika rozumným prosadit dobré návrhy i na straně levičáků, progresivistů a zelených šílenců. Rozumný design i stylign je podle mého, společně s opravitelností, prostým základem kvalitního návrhu, a to, že tu řadu let nebyl (a stále ještě ve spoustě případů není) je prostě nonsens, který jsme si zavinili sami (skoro každý z nás).

K TÉMATU: Právo na opravu elektrospotřebičů? Co vám přinese nová legislativa EU?

Výrazně přísnější podmínky na ochranu spotřebitele z hlediska práva na opravu a tzv. udržitelnosti zařízení nakoupených na území EU schválil letos na jaře Evropský parlament. Jak se nová směrnice promítá do podnikání velkých distribučních společností, které rovněž musí změnit svůj přístup, přibližuje Jan Bartoš z EET Group pro Českou republiku a Slovensko. A ten říká: „…přináší nové příležitosti.“

Ještě než se dostaneme k jeho názorům na tuto službu, spíše právo, krátce o EET Group. Ta nenabízí svoje služby koncovým zákazníkům a specializuje se výhradně firemní klientelu. Vznikla v roce 1997 na základech EET Sweden v okamžiku, kdy ji převzal soukromý kapitálový fond z Velké Británie a sloučil ji s technologickými „start-upy“ z Dánska, Finska a Norska. Nové vedení poté zvolilo dlouhodobou strategii transformace EET Group z vyloženě severského distributora řešení IT na celoevropského dodavatele. Během let 1998 až 2023 pak provedla celkem 52 akvizic a aktuálně dodává více než 30.000 zákazníků ročně.

Jan Bartoš.

 

A co Jan Bartoš a nové příležitosti?

Letos v dubnu schválil EP směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Do jaké míry se vůbec tato novinka dotýká velkého evropského distributora? Zdálo by se, že s ním nemá nic společného.

EET Group bude muset zajistit, že je plně v souladu s novými právními a regulačními požadavky, což může zahrnovat i změny v interních procesech a systémech. Firma bude muset přizpůsobit své operace tak, aby splnila nové požadavky, ale zároveň může využít příležitostí k rozšíření svých služeb a posílení pozice na trhu. EET Group je nejvýznamnějším distributorem náhradních dílů pro  zařízení Brother, Dell, HP, Lenovo, Lexmark, Samsung a Sony a tudíž vnímáme spíše mnoho příležitostí pro růst.

Jak bylo zmiňované právo ošetřeno před přijetím nové směrnice. Tedy, jak se pro vás nyní situace změnila?

Nebyla jednotná povinnost zajišťovat dostupnost náhradních dílů po určitou dobu, což často vedlo k situacím, kdy spotřebitelé museli, namísto opravy, vyměnit celý výrobek. Také přístup k servisním manuálům a technické dokumentaci nebyl vždy zajištěn, což komplikovalo opravy nezávislými servisy a samotnými spotřebiteli.

K TÉMATU: Právo na opravu: Komise zavádí nová práva na snadnou a atraktivní opravu pro spotřebitele (externí odkaz, nové okno, EU, čeština)

Právo na opravu počítá s tím, že jako prodejce musíte mít k dispozici náhradní díly i k produktům, které se už aktuálně neprodávají. Jak dlouho po ukončení jejich prodeje musíte tyto náhradní díly mít a do jaké míry to ovlivňuje kapacitu vašich skladů?

Ano, nová směrnice EU o právu na opravu stanovuje, že prodejci a distributoři musí mít k dispozici náhradní díly pro produkty i po ukončení jejich prodeje. Obecně se vyžaduje, aby tyto náhradní díly byly dostupné po dobu 5 až 10let v závislosti na typu produktu a specifických požadavcích dané směrnice. My jsme na toto dobře připraveni, tento rok jsme přesunuli naší centrální logistiku do nových prostor o výměře 18.000 m2 s kapacitou 176.000 m3. Disponujeme 55 roboty obsluhujícími 80.000 boxů a máme k dispozici 11.500 paletových míst.

Poznámka redigujícího: podmínky dostupnosti dílů, tj. jak dlouho budou po ukončení výroby zařízení k dispozici, jak dlouho bude k mání aktualizace firmwaru, atd. najdete v tzv. Evropském registru pro označování energetickými štítky, EPREL. Pokud zde výrobek vyhledáte (existuje tu), uvidíte nejen štítek, ale i naprosto zásadní „Informační list“, který si můžete i stáhnout. Právě v něm jsou informace o kterých se tu hovoří. Co Eprel řeší, resp. jaké výrobkové skupiny řeší, najdete na odkazu vedoucím na samostatný článek na Televizním webu.

K TÉMATU: EPREL není JEN „energetická databáze“ aneb Co vám přinese a proč byste ji měli znát? (externí odkaz, nové okno)

Směrnice EU také hovoří o tom, že oprava a náhradní díly by měly být za „přiměřenou cenu“. Jakým způsobem tuto cenu kalkulujete?

Kalkulace přiměřené ceny za opravy a náhradní díly podle nové směrnice EU o právu na opravu zahrnuje několik faktorů, které by měly být zohledněny tak, aby byla zajištěna férovost, jak pro zákazníky, tak pro distributory a výrobce. Klíčové aspekty, které jsou při této kalkulaci zvažovány, jsou náklady na výrobu a nákup náhradních dílů, náklady na skladování a logistiku, administrativní a režijní náklady a v neposlední řadě přidaná hodnota pro zákazníka. Společnost EET Group pečlivě analyzuje všechny, aby zajistila, že ceny budou férové a konkurenceschopné, zároveň však umožní udržitelné podnikání a vysokou úroveň zákaznické spokojenosti.

Do jaké míry směrnice míří k tomu, aby se výrobci snažili své produkty dělat kvalitněji, aby déle vydržely?

Právo na opravu má potenciál výrazně ovlivnit přístup výrobců k designu a výrobě produktů. Tato směrnice motivuje výrobce, aby se zaměřili na kvalitu a udržitelnost svých produktů, a to z několika důvodů, jakými jsou například náklady spojené s opravou a servisem či zákaznická spokojenost a důvěra.

Není pro vás jako pro distributora nevýhodné, že výrobky déle vydrží? Nebylo by z vašeho pohledu lepší, aby docházelo k častější obměně?

Na první pohled by se mohlo zdát, že ano. Nicméně, situace je složitější a zahrnuje několik faktorů, které mohou ve skutečnosti přinést výhody v nových obchodních příležitostech. Delší životnost výrobků otevírá možnosti pro rozšíření nabídky servisních a opravárenských služeb. To může zahrnovat prodej náhradních dílů, poskytování technické podpory a nabídku opravárenských služeb, což může být významný zdroj příjmů. Nabízení dlouhověkých a opravitelných produktů může posílit ekologický profil společnosti, což je stále důležitější pro zákazníky, kteří dávají přednost udržitelným značkám. Také to posílí optimalizaci zásob, jelikož delší životnost výrobků umožňuje lepší plánování. To může vést k nižším nákladům na skladování a nižším ztrátám spojeným s neprodaným zbožím.

 

Číst 279 krát Naposledy změněno sobota, 27 červenec 2024 07:21

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.