čtvrtek 19 září 2024
Text Size

Stolní PC versus notebook? Letitý souboj opět vyhrál…

Obchod CZC.cz letos na jaře realizoval, mezi více než 1.100 svými zákazníky, průzkum zaměřený na tuto otázku. Výsledky mohou být pro někoho překvapivé. Grafika: CZC

Ještě než se k nim dostanu, podívejme se na oznámenou skladbu respondentů svědčící o tom, že u CZC někdo přemýšlel hlavou : ). Je totiž skvěle vymyšlená, takže tu máme: 5,3 % mladých do 20let, 10,2 % mezi 20 a 30 lety, 16,2 % zákazníků ve věku 30 až 40 let, 26 % uživatelů mezi 40 a 50 léty, 20,3 % lidí ve věku 50 až 60 let a 22 % uživatelů starších 60 let. Už z toho je vidět, že průzkum je dosti representativní (zkresleno samozřejmě omezením na zákazníky CZC).

ČTĚTE TAKÉ:

Jak vidíte z úvodního snímku, CZC považovalo za nutné vysvětlit, co myslí „stolním PC“. Zvláštní, já myslel, že už je to dobrých čtyřicet let naprosto jasné, ale svět se asi mění víc, než si jsem schopen (a ochoten) přiznat. Takže… Popularita i nízké ceny notebooků mohly vyvolat dojem, že tradiční stolní počítače, cituji, „myšleno samostatná krabice, monitor a periferie“, jsou už několik let otázkou minulosti. Skutečnost je však jiná a téměř dvě třetiny respondentů průzkumu CZC používají pro své osobní účely stále nepřenosné řešení. To samo o sobě nevylučuje skutečnost, že nemají jako svůj druhý počítač notebook.

Další zajímavou skutečností je fakt, že jen necelých 20 % oslovených využívá pro osobní účely firemní PC nebo notebook, přes 80 % na pracovním počítači soukromé věci neřeší a dává jednoznačně přednost vlastnímu. To je rozhodně zároveň i nadějné…

Číst 201 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.