středa 18 září 2024
Text Size

„Montovna“ opět úspěšná! Recyklujeme „jak vzteklí“ : )

Máme tu ohlášené rekordní výsledky Česka v oblasti zpětného sběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení. Nejvíce ho v tomto ohledu vybrala společnost Elektrowin. Jsme zkrátka pašáci!

Obyvatelé Česka za loňský rok odevzdali k recyklaci celkem 171.790 tun elektroodpadu, což je o 11 % více, než rok předchozí. Za posledních 10 let se pak míra sběru elektroodpadu zvýšila skoro trojnásobně, jedničkou v rámci domácích kolektivních systémů byla loni společnost Elektrowin, která od spotřebitelů vybrala téměř 64.000 tun. 

K TÉMATU:

Nejvíce se nám daří ve sběru tzv. velké bílé, tedy u praček, či ledniček, méně pak u „malé bílé“, tedy u kuchyňských robotů, rychlovarných konvic, apod. Významně v tomto ohledu ale pomáhají aktivity prodejců, kteří přebírají spotřebiče dokonce nad rámec své zákonné povinnosti. Všechna místa určená ke sběru elektrozařízení jsou pak k nalezení v Registru míst zpětného odběru (externí odkaz, nové okno), který je uveden na webu Ministerstva životního prostředí.

„Díky recyklaci elektrospotřebičů ČR uspoří ročně miliony MWh elektrické energie, stovky milionů litrů ropy a sníží produkci skleníkových plynů o několik milionů tun CO2,“ říká Roman Tvrzník, předseda představenstva společnosti Elektrowin.

Znovu využít pro výrobu lze více než 85 % získaných materiálů, především jde o kovy (železo, hliník, měď) a plasty. Některé spotřebiče navíc obsahují i vzácné kovy jako zlato,  stříbro a další materiály, včetně například plynů, které dnes již také umí některá recyklační zařízení zpracovat.

 

Číst 179 krát Naposledy změněno úterý, 13 srpen 2024 10:55

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.