pátek 29 březen 2024
Text Size

Zvýšené nároky na internetové spojení přináší pokles kvality. Změnit provozovatele se ale daří málokomu

Téměř třetině lidí se doma kvůli zvýšeným nárokům na přenos dat (práce, škola…) zhoršilo připojení. Vyplývá to z pravidelného průzkumu, který sleduje, jak obyvatelé Česka využívají internet a jak jsou se svým připojením spokojeni. Foto: archiv autora

Druhý ročník celorepublikového průzkumu probíhal na přelomu listopadu a prosince roku 2020 a zúčastnilo se ho téměř 6.000 domácností.

Obvyklá měsíční platba za připojení, bez ohledu na rychlost, se pohybuje v rozmezí 350 až 500 Kč (43 %), nicméně zde existují významné regionální rozdíly. K nejdražším patří Praha a Karlovarský kraj (36 % respondentů platí více než 500 Kč), k nejlevnějším krajům naopak patří Jihočeský a Plzeňský (77 %, resp. 55 % platí méně než 350 Kč).

ČTĚTE TAKÉ: Průzkum společnosti Kasperski: jak se cítit méně osaměle a jak si na internetu zajistit vyšší stupeň bezpečí

V souvislosti s pandemií koronaviru zaznamenala téměř třetina dotazovaných (29,4 %) zhoršení kvality svého domácího internetového připojení a více než 25 % nespokojených uživatelů se pokoušelo o změnu poskytovatele, ovšem realizovat se ji povedlo jen 7,3 %. Celkově však došlo, ve srovnání s předchozím rokem 2019, k nárůstu spokojenosti domácností o 4 % na celkových 60 %. Nejméně jsou spokojeni v Karlovarském, Středočeském a Pardubickém kraji (cca 52 % nespokojených), nejvyšší spokojenost panuje v Plzeňském kraji, kde je pouze 32 % nespokojených.

Neustále roste poptávka domácností po „super rychlém internetu“, který chce již 58 % dotazovaných. Zároveň se zvyšuje i ochota si za tyto vyšší rychlosti připlatit a 45 % lidí je ochotno ke svým současným výdajům za internet přidat v průměru dalších 275 Kč. měsíčně.

 

Pokračuje růst podílu optických přípojek dovolujících přenos dat rychlostí až 1 Gb/s (21 %) a naopak pozvolna klesá podíl kabelového (29 %) a bezdrátového internetu. To nicméně i nadále zůstává dominantní a využívá ho 38 % domácností. Stále více z nich (už 28 %) sahá po rychlosti připojení nad 100 Mb/s!

Jedním z hlavních důvodů trendu zvyšující se rychlosti internetového připojení je fakt, že téměř 77 % domácností nyní využívá připojení pro práci z domova (před rokem to bylo 48 %) a 56 % pro domácí výuku. Více než polovina z těchto uživatelů deklarovala, že se za poslední rok tento podíl zásadně zvýšil. Zajímavostí je, že přestože většina respondentů využívá domácí připojení k práci, pouze 3,6 % z nich dostává od zaměstnavatele nějaký příspěvek.

Průzkum uskutečnila poradenská skupina Grant Thornton ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.

 

Číst 1133 krát Naposledy změněno čtvrtek, 22 duben 2021 12:41

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.