pátek 19 duben 2024
Text Size

Propracovaná stometrová projekce v Národním muzeu

Při rekonstrukci došlo k zastřešení dvoran a tím ke zvětšení výstavní plochy. Ale je tu i spojovací chodba mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea… Foto: AVT group

V chodbě spojující dvě části Národního muzea bylo po obou stranách nainstalováno více než pět desítek metrů panelů a hlavním záměrem bylo vytvořit rozsáhlou a hlavně variabilní multimediální projekci. Architekt Martin Hejl do chodby navrhl projekci o celkové délce 112 metrů k čemuž použil 38kusů laserových projektorů Panasonic PT-RZ660 v kombinaci s ultrakrátkými objektivy Panasonic ET-DLE035.

ČTĚTE TAKÉ: Co je to projekce na velmi krátkou vzdálenost

„Obraz generuje sestava projektorů, které jsou (na každé straně) složeny z 19kombinovaných synchronizovaných projekcí. Díky tomu vznikl filmový prostor v hyperpanoramatickém formátu,“ říká Petr Vlček, ředitel společnosti AVT Group, která vše realizovala.

Celou projekci zajišťuje systém, který zamezuje oslnění návštěvníků a zároveň se snaží eliminovat rušení prostřednictvím jejich stínů. Jednotlivé obrazové části odbavuje 19 počítačů Intel NUC, takže každý vychází na dva projektory. Vše zastřešuje řídící počítač zajišťující i finální synchronizaci obrazu.

Instalace i provedení bylo náročně a byla vyžadována velmi přesná kalibrace obrazu. AVT Group proto pro projektory navrhla odpružený kotevní systém se speciálními silentbloky tlumícími vibrace od vozovky nad tunelem.

Obrazovou část doplňuje audio systém složený ze 32 reproduktorů Bose RMU105 z nichž každý má na zesilovači (4x osmikanálový Power Match 8250) svůj vlastní kanál. Celá sestava je koncipována tak, aby mohly obě strany projekce fungovat nezávisle. Reproduktory byly umístěny do stísněných prostor mezi stropními lamelami.

 

Číst 1023 krát Naposledy změněno neděle, 13 červen 2021 10:21

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.