středa 24 duben 2024
Text Size

ČTÚ spustil NetTest a nabízí tzv. certifikované měření

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spustil nástroj na měření rychlosti přístupu k internetu, který nahrazuje dříve doporučovaný NetMetr.

Novinka, kterou provozuje (a vlastní) přímo ČTÚ je určena k porovnávání skutečné a deklarované rychlosti vašeho připojení k internetu a k případné reklamaci.

NetTest měří rychlost stahování (download), odesílání (upload) a dobu odezvu (ping) a najdete ho na této adrese (externí odkaz, nové okno). Jeho výhodou by měla být i možnost tzv. certifikovaného měření, které automaticky provede celý proces a vydá výsledek v podobě dokumentu PDF, který následně můžete použít pro reklamaci u poskytovatele služby.

ČTÚ podává i návod jak správně měřit: „Dejte si pozor, aby na pozadí neběžela žádná další aplikace využívající připojení, a že je po dobu měření k internetu připojen pouze váš počítač, a to pomocí kabelu, nikoliv prostřednictvím Wi-Fi. Dále byste měli mít nejnovější verzi operačního systému a webového prohlížeče. Mějte na paměti, že nejen výkon vašeho počítače, ale i operační systém má zásadní vliv na naměřené hodnoty skutečné rychlosti.“

 

Číst 1309 krát Naposledy změněno sobota, 18 září 2021 10:02

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.