Vytisknout tuto stránku

ČTÚ spustil NetTest a nabízí tzv. certifikované měření

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spustil nástroj na měření rychlosti přístupu k internetu, který nahrazuje dříve doporučovaný NetMetr.

Novinka, kterou provozuje (a vlastní) přímo ČTÚ je určena k porovnávání skutečné a deklarované rychlosti vašeho připojení k internetu a k případné reklamaci.

NetTest měří rychlost stahování (download), odesílání (upload) a dobu odezvu (ping) a najdete ho na této adrese (externí odkaz, nové okno). Jeho výhodou by měla být i možnost tzv. certifikovaného měření, které automaticky provede celý proces a vydá výsledek v podobě dokumentu PDF, který následně můžete použít pro reklamaci u poskytovatele služby.

ČTÚ podává i návod jak správně měřit: „Dejte si pozor, aby na pozadí neběžela žádná další aplikace využívající připojení, a že je po dobu měření k internetu připojen pouze váš počítač, a to pomocí kabelu, nikoliv prostřednictvím Wi-Fi. Dále byste měli mít nejnovější verzi operačního systému a webového prohlížeče. Mějte na paměti, že nejen výkon vašeho počítače, ale i operační systém má zásadní vliv na naměřené hodnoty skutečné rychlosti.“

 

Číst 1326 krát Naposledy změněno sobota, 18 září 2021 10:02