pátek 29 březen 2024
Text Size

Měření NetTest po čtyřech měsících provozu

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydal zprávu hodnotící první měsíce fungování tohoto nástroje. Jak dopadl?

Veřejně dostupný měřicí nástroj NetTest byl spuštěn 17. září 2021. Nabídl komukoli možnost vlastního testování kvality jeho připojení k internetu a díky vydanému protokolu si kladl za cíl usnadnit případnou reklamaci v okamžiku, kdy skutečně dosahovaná rychlost neodpovídá rychlosti dohodnuté.

ČTĚTE TAKÉ: ČTÚ dnes spouští NetTest a nabízí tzv. certifikované měření

Zatím byly provedeny desítky tisíc měření a díky statistickým nástrojům je, podle ČTÚ, cituji… „…evidentní pozitivní vliv všeobecného oprávnění VO-S/1 na kvalitu služby přístupu k internetu v ČR“.

Z měření vyplynuly také některé zajímavé údaje. Například že provozní špička je mezi 20. a 21. hodinou, zatímco mezi 3. a 4. hodinou ranní vykazují datové sítě minimální zátěž.

ČTÚ v současné době pracuje na mobilní verzi aplikace NetTest a v nejbližších dnech rovněž hodlá zveřejnit video s návodem, jak měření provést technicky správně a eliminovat vlivy okolí.

 

Číst 1165 krát Naposledy změněno středa, 19 leden 2022 13:35

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.