čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Levný bezdrátový směrovač Mercusys MR70X (Mercusys AX1800) s Wi-Fi 6

Gigabitový router, pracuje s celkovou rychlostí až 1,8 Gb/s a na obou frekvencích dokáže vytvořit jedinou síť Wi-Fi. Foto: Mercusys

Mercusys AX1800 (1.299 Kč) funguje ve dvou frekvenčních pásmech, které mohou pracovat souběžně. Ve 2,4 GHz zvládá rychlost až 574 Mb/s, v méně zarušených 5GHz až 1.201 Mb/s. Díky čtyřem anténám s vysokým ziskem a technologii modelování paprsku (beamforming) byla posílena stabilita připojení, jeho zvýšenou efektivnost pak zajišťují MU-MIMO a OFDMA. Sama Wi-Fi 6 pak dovoluje komunikovat s vyšším počtem koncových zařízení, propustnost sítě Wi-Fi je v tomto ohledu až čtyřikrát vyšší než dříve.

K TÉMATU: Wi-Fi 6 pro domácnosti a malé kanceláře. Je tu TP-Link Archer AX53 nebo-li TP-Link AX3000

Správu sítě zajišťuje mobilní aplikace Mercusys v češtině a slovenštině, využít ale můžete i obvyklé webové rozhraní. K dispozici je šifrovací standard WPA3, rodičovská kontrola, vytvoření samostatné sítě pro hosty či řízení síťového provozu QoS (Quality of Service).

Mezi tu nejdůležitější technologii však patří ta, která spojuje frekvenční pásma 2,4 a 5 GHz do jedné jediné sítě Wi-Fi s jediným názvem sítě, tedy identifikátorem SSID.

Poznámka autora: pokud vás zarážejí dva názvy směrovače, chaotičnost v tomto ohledu stále pokračuje a výrobci síťových zařízení a mobilů v tom nejsou sami. Poslední dobou s tím bojuji už i v televizorech. Matoucí marketing je zkrátka na postupu a heslem dne je „šálit“, „šálit“ a „šálit“.

 

Číst 1011 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.