čtvrtek 25 duben 2024
Text Size

Prodej elektroniky a počítačů? Gartner ohlašuje obecný pokles

Nejnovější prognóza sestavená analytiky společnosti říká, že globální trh s PC v tomto roce zaznamená nejprudší pokles ze všech segmentů spotřební elektroniky. Foto: archiv

Ten se má dotknout všech druhů výpočetních zařízení, včetně mobilních telefonů. Zde například dodávky v oblasti velké Číny mají klesnout o 18 %. V Česku pak analytici Gartneru pro rok 2022 očekávají obecný pokles počtu dodaných zařízení všech typů o 5 %, trh s osobními počítači se ale má propadnout výrazně více – o plných 16,9 %.

ČTĚTE TAKÉ: Couváme z Číny. Sláva, i když bohužel…

Největší pokles dodávek by se měl týkat stolních PC a notebooků, kde má jít dokonce o 22,3 %, resp. 21 %. U tzv. ultraprémiových přenosných zařízení (ultrabooky, prémiové a konvertibilní tablety) má pokles dodávek činit 9,2 %. Jediným růstovým segmentem v Česku by měly být tzv. prémiové chytré telefony (+6,5 %).

Příští rok by měl, podle aktuální prognózy Gartneru v ČR, už pokles dodávek všech typů PC pokračovat výrazně nižším tempem a udáváno je -2 % až -5 %.

 

Číst 813 krát Naposledy změněno čtvrtek, 07 červenec 2022 15:33

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.