čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Televizory Samsung: nová aplikace pro synchronizaci s osvětlením a certifikace souladu s tzv. cirkadiánním rytmem

Aplikace Philips Hue Sync TV zajistí synchronizaci vašich LED světel Philips Hue s děním na televizoru, certifikace od VDE (viz níže) má zase napomoci například lepšímu spánku.

Společnost Signify oznámila zahájení spolupráce se Samsungem směřující k synchronizaci světla v domácnosti při sledování televizoru nebo hraní her. Ohlášena byla, cituji, „…kompatibilita s veškerým televizním obsahem a video formáty, včetně nativních aplikací“. Philips Hue Sync TV je už ke stažení pro nové a novější televizory Samsung LCD (QLED) řady Q60 a vyšší. (Poznámka autora: více oznámeno nebylo).

ČTĚTE TAKÉ:

Samsung oznámil, že řady televizorů LCD Neo QLED (od Q70C výše) a Lifestyle TV (Frame, Sero, Serif) pro sezónu 2023/24 získaly certifikaci „Circadian Rhythm Display“ od společnosti Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE).

To má znamenat, že režim televizorů Samsung zvaný, podle tiskové zprávy, „Eye Comfort“, cituji… „…poskytuje optimální zážitek ze sledování automatickým vyvažováním expozice světla a teploty barev tak, aby napodobovaly přirozené venkovní světlo“.

Certifikace VDE ověřuje působení obrazových režimů displejů na cirkadiánní rytmus diváka měřením při různých úrovních osvětlení a posouzením vlivu na potlačení melatoninu. Certifikační proces má být v souladu s metodou Circadian Stimulus založenou na výsledcích výzkumu Lighting Research Center v USA.

Dále tisková zpráva uvádí, že… „Cirkadiánní rytmus má cyklus inhibice sekrece melatoninu pro dynamické aktivity během dne a zároveň aktivuje jeho uvolňování pro pohodlný spánek v noci. Melatonin je hormon, o kterém je známo, že vám pomáhá dobře spát.“

Co to je cirkadiánní rytmus (Circadian rhythm): je biologický rytmus s periodou o délce 20-28 hodin. Jde o jeden z biorytmů, tedy kolísání aktivity a bdělosti nejčastěji s denní, měsíční nebo roční periodou. Zdroj: Wikipedie a více na ní…

 

Číst 1247 krát Naposledy změněno čtvrtek, 12 leden 2023 15:57

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.