úterý 16 duben 2024
Text Size

MMD Philips: pilotní projekt recyklace monitorů v Africe

Výrobce televizorů se značkou Philips předvedl v Nigérii, jak ekologicky a ekonomicky likvidovat staré či vadné monitory. Na skládkách je jich tu prý více než dost! Foto: MMD

Šlo o akci v rámci projektu Prevent Waste Alliance, iniciativy německého Spolkového ministerstva pro hospodářskou spolupráci a rozvoj BMZ a na projektu se mj. také podílela i společnost TCO Development poskytující tzv. „IT TCO Certified“. Společně s nimi MMD vyvinula obchodní model, jak rozšířit certifikované řešení pro odpadově neutrální elektroniku také do této oblasti.

K TÉMATU: Úspora energie – Tipy jak ušetřit v elektronice a domácích spotřebičích

Ročně vzniká, podle zprávy „Platformy pro urychlení oběhové ekonomiky“ PACE a UN E-Waste Coalition, na 50 milionů tun tzv. elektronického odpadu (e-odpad). Tato hora se většinou likviduje přepravou lodí do afrických nebo jiných rozvíjejících se zemí.

I přestože téměř všechny nové monitory Philips neobsahují rtuť a olovo, počítačové monitory jsou, obecně vzato, považovány za problémové dítě recyklace a oběhového hospodářství. Přinejmenším v Africe ale nelze velkou část z nich řádně recyklovat kvůli nedostatku vhodných zařízení a zdrojů. A řádnou recyklací a sběrem prý zatím nelze vydělat peníze.

Na začátku projektu nebyly v Nigérii s recyklací plochých obrazovek téměř žádné zkušenosti. Vyřazené monitory se hromadily na skládkách a recyklační partner byl proto nejprve vyškolen v ruční demontáži plochých obrazovek, což zahrnovalo bezpečné odstranění trubic obsahujících rtuť, dále bezpečnou demontáž ostatních elektronických součástek a také identifikaci a oddělení různých typů plastů, včetně těch, které obsahují nebezpečné zpomalovače hoření.

Na konci projektu byl recyklátor schopen velmi bezpečným a efektivním způsobem demontovat ploché panely, snížit náklady na tuto činnost o více než polovinu a vrátit suroviny do oběhu.

Poznámka autora: ne každý má, jako já, monitor Eizo více než 15 let a lidé kupují čím dál více to nejobyčejnější…

 

Číst 939 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.