sobota 27 duben 2024
Text Size

Průzkum video obsahu v ČR: 6 % nemá televizor, 3 % jedou jen DVB-T2 a 91 % už k němu má alternativu

Průzkum Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) ukazuje, čemu dávají Češi při sledování video obsahu na hlavním televizoru v domácnosti (o něj šlo) přednost. Grafika: APMS

Internet je, obecně vzato, co do zdroje přenosu videa, nejčastější (40 %), následuje obsah z klasické antény, tedy DVB-T2 (32 %), a zbývajících 28 % času strávených před televizorem si dělí satelit a kabelová televize. Průzkum APMS také udává, že 91 % domácností v Česku už má k DVB-T2 alternativu. Vedle toho pak televizor vlastní, a sleduje, více než 9 z 10 obyvatel.

ČTĚTE TAKÉ:

Televizní příjem s tzv. širší nabídkou programů (IPTV, satelitní, nebo kabelový) využívá podle průzkumu 7 z 10 domácností, nějakou streamovací službu pak má již téměř 6 z 10 domácností. Data APMS také ukazují, že například ve věkové skupině 18 až 24 let pocházelo z internetu už 75 % video obsahu sledovaného na hlavním televizoru v domácnosti, 15 % šlo z klasické antény a 10 % ze satelitu nebo kabelového vysílání.

Průzkum se také dotazoval, jak lidé plánují video obsah přijímat v budoucnu. U klasické antény zněla odpověď „méně či vůbec“ (24 % stávajících diváků DVB-T2), přes satelit 27 % a kabelovou televizi označilo 23 %. Podle všeho nejvíce posílí streamovací služby, které plánuje více než dnes sledovat pětina diváků. Více se rovněž lidé hodlají zaměřovat na „červené tlačítko“ HbbTV (14 %), pořady sledované přímo na internetu, např. na YouTube (13 %), a na IPTV hodlá více spoléhat 12 % stávajících diváků. Dalších 10 % českých domácností navíc zvažuje pořídit si v blízké budoucnosti tzv. televizi s širší nabídkou programů.

V zaslané tiskové zprávě se také píše, že… „Příjem ´přes anténu´bude ztrácet, lidé plánují víc sledovat přes internet…“

Data vyplývají z průzkumu, který pro APMS zpracovala agentura NMS Market Research. Průzkum proběhl na vzorku populace 15-75 let (1.520 respondentů) za pomoci on-line dotazování v Českém národním panelu v období od 28. 4. do 7. 5. 2023.

Poznámka autora: „…má k DVB-T2 alternativu“ – internet podle mého názoru touto alternativou být z principu nemůže. Průzkum sice podle mého něco vypovídá, ale toto postrádá smysl. Na můj vkus také zaslaná tisková zpráva pomalu nerozlišuje mezi pojmem „televize“ a „televizor“. Například, cituji: „Televizi připojenou k internetu…“

 

Číst 592 krát Naposledy změněno středa, 21 červen 2023 17:15

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.