Vytisknout tuto stránku

Ericsson 5G, rovná se 5 Gb/s

Společnost při živé demonstraci budoucí technologie 5G dosáhla přenosové rychlosti 5 Gb/s ve frekvenčním pásmu 15 GHz. Svědky bylo vedení společností NTT DoCoMo a SK Telecom.  

Grafika: Ericsson

Realizace technologie 5G se v mobilních sítích očekává v roce 2020. Jaký pokrok v nich dělá společnost Ericsson o tom se mohli při předváděcí akci v laboratoři ve švédském Kista přesvědčit zástupci japonského NTT DoCoMo a jihokorejského SK Telecom. 

Ericsson k tomu využil konceptu nového rádiového rozhraní v pásmu 15 GHz a pokročilé technologie MIMO (Multiple-input Multiple-Output), tj. vícenásobného (současného) vstupu a vícenásobného (současného) výstupu. 

Klíčovými vlastnostmi na které Ericsson sází, jsou malé buňky v různorodém síťovém prostředí, nová kmitočtová pásma (včetně zmiňovaných 15GHz) a vysoká kapacita přenosu v páteřní síti. 

Díky vyšší rychlosti a výkonu ve velmi hustě osídlených oblastech má 5G v této oblasti představovat obrovský pokrok, nicméně standardy jsou stále na počátku vývoje. 

Jak vyplývá z posledního Ericsson Mobility Report, předpovědi ukazují, že až 85 % zákazníků v Severní Americe bude v roce 2019 připojeno prostřednictvím technologie LTE. Toto číslo vypovídá o tom, že tento region bude nejspíše jedním z prvních, kde se rychle rozšíří i 5G. Plus zmiňované Japonsko a Jižní Korea.

 

 

 

Číst 4008 krát Naposledy změněno čtvrtek, 10 červenec 2014 14:13