čtvrtek 25 duben 2024
Text Size

Ericsson 5G, rovná se 5 Gb/s

Společnost při živé demonstraci budoucí technologie 5G dosáhla přenosové rychlosti 5 Gb/s ve frekvenčním pásmu 15 GHz. Svědky bylo vedení společností NTT DoCoMo a SK Telecom.  

Grafika: Ericsson

Realizace technologie 5G se v mobilních sítích očekává v roce 2020. Jaký pokrok v nich dělá společnost Ericsson o tom se mohli při předváděcí akci v laboratoři ve švédském Kista přesvědčit zástupci japonského NTT DoCoMo a jihokorejského SK Telecom. 

Ericsson k tomu využil konceptu nového rádiového rozhraní v pásmu 15 GHz a pokročilé technologie MIMO (Multiple-input Multiple-Output), tj. vícenásobného (současného) vstupu a vícenásobného (současného) výstupu. 

Klíčovými vlastnostmi na které Ericsson sází, jsou malé buňky v různorodém síťovém prostředí, nová kmitočtová pásma (včetně zmiňovaných 15GHz) a vysoká kapacita přenosu v páteřní síti. 

Díky vyšší rychlosti a výkonu ve velmi hustě osídlených oblastech má 5G v této oblasti představovat obrovský pokrok, nicméně standardy jsou stále na počátku vývoje. 

Jak vyplývá z posledního Ericsson Mobility Report, předpovědi ukazují, že až 85 % zákazníků v Severní Americe bude v roce 2019 připojeno prostřednictvím technologie LTE. Toto číslo vypovídá o tom, že tento region bude nejspíše jedním z prvních, kde se rychle rozšíří i 5G. Plus zmiňované Japonsko a Jižní Korea.

 

 

 

Číst 3993 krát Naposledy změněno čtvrtek, 10 červenec 2014 14:13

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.