čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

AVG Android App Performance Report: prodlužte dobu provozu a zabraňte zpomalení mobilu a tabletu!

UVNITŘ 10 NEJPROBLÉMOVĚJŠÍCH APLIKACÍ  Ze zprávy za druhé čtvrtletí 2015 vypracované AVG Technologies vyplývá, že dosavadní „favority“, Facebook a Spotify, překonává Snapchat, aplikace pro sdílení obrázků. 

Grafika: AVG Technologies

 

Seznam aplikací, které jsou největšími „žrouty“ baterie, místa v úložišti a mobilních dat najdete – podle pořadí „úspěšnosti“ – níže.

 

V pořadí problémovosti aplikací, tedy jejich přehnané náročnosti na výkon, resp. na využívání zdrojů mobilního telefonu a tabletu, jsou na čelních místech Facebook, Google Play Services, Snapchat, Amazon Shopping UK a Spotify Music.

Například problémovost Snapchatu spočívá v simultánním využívání fotoaparátu, Wi-Fi, mobilních dat a GPS, což stejně jako v ostatních případech také zkracuje provozní dobu zařízení.

Ze zprávy je rovněž znát, že se na vrchol žebříčku dere i sociální a blogovací platforma Tumblr, která je v druhém čtvrtletí největším konzumentem datových přenosů. I přes relativně nenáročný obsah sledovaný na této platformě – primárně zprávy, krátké videoklipy, blogy a nějaké obrázky – využívá Tumblr více dat, než Netflix a Spotify dohromady!

Ačkoli mnoho uživatelů stahuje a užívá vysoce náročné aplikace na svých chytrých telefonech vědomě, výzkum odhalil řadu takových, které „vysávají“ zdroje telefonu v tichosti na pozadí, aniž by o tom měl majitel mobilu uživatel tušení. Aplikace jsou proto ve zprávě rozděleny na ty, které musí spustit sám uživatel a ty, které se spouštějí automaticky.

Z AVG Android App Performance Report také vyplynulo, že je třeba si dát pozor na aktualizace u mobilů Samsung, všude pak na Google Chrome, na Google Play a monitorovací aplikaci Facebook Pages Manager.

 

Podrobněji:

  • Samsung Security Policy Update (KNOX) a Google Play: Na špici seznamu skrytých služeb vysávajících baterii se v druhém čtvrtletí umístil záhadně nazvaný proces „com.sec.android.fwupgrade”, který slouží k periodickému stahování aktualizací pro zařízení Samsung s Androidem prostřednictvím Wi-Fi. Tak jako podobně často aktualizované aplikace Samsung Security Policy Update (KNOX) a Google Play má i tato služba obrovský dopad na výdrž baterie zařízení.
  • Google Chrome (plus Spotify a Amazon Kindle): ve sledovaném čtvrtletí se ukázal být druhou aplikací nejvíce spotřebovávající místo v úložišti telefonu kvůli v průběhu nahromaděným informacím o prohlížení stránek. Připojil se tak k v tomto ohledu předvídatelnějším aplikacím typu Spotify a Amazon Kindle.
  • Facebook: „Evergreen“ žebříčků AVG, sociální aplikace Facebook, má v tomto čtvrtletí nového soupeře. Je jím jeho monitorovací aplikace Facebook Pages Manager, která uchovává mnoho lokálního obsahu z důvodu sledování statistik, fanoušků a komentářů stránek i na cestách.

 

Desítka nejproblémovějších aplikací spouštěných automaticky

1. Facebook
2. Google Play Services
3. Facebook Pages Manager
4. BBM
5. Words with Friends
6. Instagram
7. Messenger
8. ooVoo Video Call Text & Voice
9. ChatON Voice & Video Chat
10.The Weather Channel

Desítka nejproblémovějších aplikací spouštěných uživatelsky

1. Snapchat
2. Amazon Shopping UK
3. Spotify Music
4. Line: Free Calls & Messages
5. Samsung WatchON (Video)
6. Netflix
7. Clean Master (Boost & App Lock)
8. Amazon Kindle
9. Amazon Shopping (Global)
10.BBC News

Čtvrtletní zpráva AVG Android App Performance Report hromadně analyzuje anonymní data více než milionu uživatelů AVG a přináší v celosvětovém měřítku přehled aplikací pro Android, které nejvíce ovlivňují výkon. Analyzuje celkový dopad na výkon ve třech hlavních kategoriích – spotřeba baterie, zabrané místo v úložišti a využití mobilních dat.

 

Číst 4301 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.