čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Začal se prodávat televizor Samsung MicroLED s úhlopříčkou 110" (279 cm). Na jaře má být i v Česku

Televizor s novým druhem obrazovky určený pro domácnosti se začal prodávat v Jižní Koreji s tím, že na jaře 2021 vstoupí i na další trhy, včetně Evropy. Foto: Samsung

 

Televizor pracuje s obrazovkou typu MicroLED od Samsungu složenou v systému RGB (červená, zelená, modrá) z miniaturizovaných žárovek typu LED. Každý obrazový bod, resp. „subbod“ svítí samostatně. Obrazová technologie MicroLED je stejná, jako u komerčních obrazovek typu The Wall (zeď), které  výrobce představil v roce 2018. Jde o systém složený z modulů dovolujících vytvářet libovolný pravoúhlý obrazec. V Česku ho využívá zpravodajské studio televize CNN Prima News.

ČTĚTE TAKÉ: Unikátní LED Wall v CNN Prima News přímo září. Pracuje totiž se zcela novým principem obrazovky (externí odkaz)

„Televize dnes mají v domácnostech ještě důležitější roli než kdykoli v minulosti a my jsme nesmírně rádi, že můžeme náš model MicroLED 110" nabídnout na běžném trhu,“ prohlásil Jonghee Han, ředitel divize zobrazovacích zařízení Samsung Electronics. „Samsung MicroLED se stane novým etalonem špičkové domácí zábavy pro uživatele po celém světě.“

Komerční systém Samsung LED Wall, nebo také Samsung The Wall složený z obrazových modulů typu MicroLED. Systém je stejný i když panely jsou trochu jiné.

 

Samsung MicroLED 110" funguje jako každý jiný televizor – vybalíte ho z krabice, nainstalujete a můžete používat. Obrazovka přitom zabírá prakticky celou plochu televizoru – udáváno je 99,99 %. Rám tu vlastně žádný není a obraz jde od okraje k okraji. Pracuje se také se zbrusu novým obrazovým procesorem Micro AI fungujícím v Ultra HD (4K), který zpracovává obraz políčko po políčku. Další výhodou má být trvanlivost anorganických mikro LED, které mají udávanou životnost až 100.000 hodin, což je více než deset let nepřetržitého provozu, resp. v rámci TV standardů 68,5 roku (při běžném sledování 4 hodiny denně).

Televizor obsluhuje operační systém Tizen, zajímavou funkcí je Multi View díky níž můžete sledovat až čtyři obrazová okna každé s úhlopříčkou 140 cm. Audio systém je typu 5.1 a pracuje pouze se zabudovanými reproduktory. Podporován je objektový zvuk typu OTS.

 

Číst 1810 krát Naposledy změněno úterý, 29 prosinec 2020 13:29

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.