pátek 29 březen 2024
Text Size

Co je to projekce na velmi krátkou vzdálenost (projektory s velmi krátkou, ultra krátkou, projekční vzdáleností)

Jde o umístění speciálně navrženého projektoru doslova pár desítek centimetrů od projekční plochy, typicky 10-20 cm. Musí být pochopitelně také v patřičné výšce. Neplést s projektory s krátkou vzdáleností, kde se bavíme o metru, metru a půl a tradiční koncepci. Foto: Hisense a Samsung

 

Projekce na velmi krátkou vzdálenost (desítky centimetrů), nebo také ultra krátkou vzdálenost, začíná být výrazně populárnější zejména od roku 2020 v souvislosti s kovidovou krizí, omezením (zrušením) provozu kin a požadavkem domácností na co nejrozměrnější úhlopříčkou. Tu není schopen klasicky pojatý televizor splnit nebo jen za speciálních okolností a při velmi vysoké ceně. Co do úhlopříček se totiž bavíme o dvou a více metrech.

K TÉMATU – VYBRANÉ RECENZE:

Oproti klasické projekci, včetně projekce na krátkou vzdálenost, má projekce na ultra krátkou vzdálenost jednu zásadní výhodu – nepotřebuje naprosto žádnou stavební přípravu a tudíž nemusíte místností (nebo pod ní) tahat kabely na druhou stranu, nebo na strop. Prostě jen přisadíte jinak navržený projektor k promítací ploše (v patřičné výšce a vzdálenosti), seřídíte ho a napojíte ho na zdroj audia a videa. Nebo vám to dodavatelská firma, někdy i výrobce, zařídí sama a někdy to máte dokonce i v ceně projektoru (Hisense Laser TV). Projekční plocha může být navíc jakákoli – pevná, stahovací nebo mobilní a může jí být třeba i jen stěna místnosti.

Instalační parametry u Samsung The Premiere SP-LSP9T (odkaz na test výše).

 

Projektor pracující s velmi krátkou vzdáleností může být ale také postaven tak, že má vlastní operační systém (Android, Tizen…) a pak si často vystačí i sám. Zejména když jde o projekci přes aplikaci IPTV/VoD, tedy z internetového zdroje. Často má ale také zabudován i multimediální přehrávač zvládající pracovat s médiem v rozhraní USB nebo síťovým a nově na takovouto koncepci narazíte i u klasické projekce.

Pro toho, kdo na projekci nemyslí dopředu, je systém „ultra short“ doslova manou z nebes nabízející vskutku obří obraz typicky kolem třech metrů úhlopříčky bez jakékoli přípravy, nebo s naprostým minimem (zajistit je pochopitelně nutné projekční plochu).

 

Číst 2205 krát Naposledy změněno neděle, 20 březen 2022 10:01

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.