sobota 27 duben 2024
Text Size

Co je to „Spatial audio“ nebo-li prostorový zvuk ve sluchátkách

V poslední době na výše uvedený termín často narážíme v souvislosti s poslechem hudby a s filmovým zvukem. Co přináší a co k němu potřebujete? To nám odhaluje zaslaná zpráva americké společnosti Bose. Foto: Bose

Zjednodušeně řečeno, jedná se o specifickou formu 3D zvuku, kterou si mohou posluchači vychutnat i s pomocí tradičních stereo sluchátek podporujících tuto technologii, jako například Bose QC Ultra Headphones, která vidíte na úvodním snímku. „Spatial audio“ jako takové, pak dovoluje vnímat umístění a vzdálenost jednotlivých nástrojů v prostoru, ale nejen to! Věrně reprodukovaný prostorový zvuk prý navíc může, ve srovnání s tradičním poslechem ve stereu, snižovat stres.

ČTĚTE TAKÉ:

 

Co Spatial audio přináší

Cituji: „Základním přínosem je rozšíření prostorového vnímání zvuku i pro posluchače využívající sluchátka. K prostorovému vjemu už tedy není potřeba poslechová místnost vybavená mnoha reproduktory na různých místech, ani využití odrazů zvukových vln od stěn či stropu. Reálnější zvuk a intenzivnější 3D prožitek je možné mít na dosah kdekoli na cestách se sluchátky. A navíc, některá sluchátka dokáží díky využití vestavěných pohybových senzorů zachovat plnou autentičnost prostoru za všech podmínek. To reálně znamená, že pokud prostorová nahrávka obsahuje hlas zpěváka z prostoru před posluchačem a uživatel otočí hlavou doprava, hlas uslyší stále ze stejného místa jako předtím, tedy ze strany. Tuto možnost nabízí například všechna sluchátka Bose označovaná jako Ultra.“

Bose QC Ultra.

 

Co ke Spatial audio potřebujete?

Podle Bose mají být podmínky tři: zvuková nahrávka musí být uložena ve formátu prostorového zvuku (5.1, 7.1 nebo Dolby Atmos), což samozřejmě neplatí vždy, spíše naopak a zde se tedy bavíme zejména o filmovém materiálu.

Druhou podmínkou je, že zařízení (telefon, přehrávač či aplikace) musí umět prostorový zvuk dekódovat a poslat do sluchátek.

Třetí nezbytnou součástí systému „Spatial audia“ je samotné zařízení vytvářející zvuk, tedy v našem případě kompatibilní sluchátka.

Bose k tomu ještě dodává: „První dva uvedené články řetězce existují již relativně dlouho. Teprve sluchátka s podporou této přelomové technologie otevřela nové možnosti vnímání prostorového zvuku kdekoli, bez složitých či velkých audio zařízení.“

Tato značka aktuálně nabízí dva modely sluchátek s potlačením okolních ruchů a technologií Spatial audio, které také vidíte na snímcích. Klasické mušle Quiet Comfort Ultra Headphones (v úvodu) a „špunty“ do uší, Quiet Comfort Ultra Earbuds.

Společnost Bose, kterou u nás distribuuje Basys, založil v roce 1964 profesor elektrotechniky na MIT, Amar G. Bose. Společnost je dodnes řízena jejími původními principy, kterými jsou investice do dlouhodobého výzkumu s cílem vývoje nových technologických řešení. S produkty značky se setkáváme nejen v domácnosti, ale také například v automobilech či na veřejných prostranstvích.

 

Číst 275 krát Naposledy změněno pátek, 02 únor 2024 14:25

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.