čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Hra o trůny: Jsou tu Targaryeni

Zničená poslední řada, z hlediska skalních fanoušků neexistující, hodně pošramotila do té doby skoro skvělou pověst HBO. To se k ní postavilo… Nijak… Foto: HBO

Hru o trůny jsem viděl osmkrát, desetkrát a teď se bavíme o seriálu, nikoli o dílech nebo o čtení hodně tlustých knih, které si pochopitelně fanda nemůže nechat ujít. Má silné emotivní okamžiky (třeba závěr třetí řady nebo nákup eunušských vojáků), má ale i okamžiky slabší a také zcela úpadkové (minimálně polovina poslední řady). Není to fantasy, i když je tak deklarována, je to prostě ranný středověk planety Země obohacený o trochu magie a draky.

Takže to vlastně fantasy je.

K TÉMATU: Hra o trůny Rod Draka (House of the Dragon) přijde na obrazovky v srpnu

Pravidla žánru jsou jasná a i když výjimky existují (Simon Hawke: Železný trůn – jak příznačné) ve Hře o trůny nikdy být neměly. Závěr seriálu (uvidíme co knihy, tedy pokud budou někdy dopsány) se vymyká duchu díla a tak to pochopila naprostá většina diváků; pouze scénáristi a vedení HBO nikoli.

Mimochodem také vás napadlo, že po tom všem ujišťování, že je to jeho nej…, nej… a nej… (dosaďte si…) projekt, se poslední řada nejen nesmyslně zkrátila (problémy jsou ovšem znát už dříve), ale děj byl výrazně urychlen, jakoby to už HBO konečně chtělo mít z krku?

Výsledkem je vražda celku a konec konců i autora, který se zde našel (jeho předchozí knihy opravdu nic moc). Výsledkem je také jasná zpráva o stavu současného filmového průmyslu v němž – v drtivé většině případů – hraje roli pouze jedno: peníze (ty pro autora pochopitelně vyčítat nemůžeme) a v případě USA ještě cenzura a náboženství, rozumějte křesťanství.

Výsledkem je ovšem to, že z hlediska skalních fandů „poslední řada NEEXISTUJE“ a i já se pod to podepsal. Uvidíme, jaká bude zítřejší („dnešní“ po půlnoční) novinka představující z hlediska knižního ovšem jen takového stručného průvodce galaxií Targaryenů; nevím, zda jste četli knihu, či spíše kroniku rodu…

Počkejme si a nechme se překvapit. Ostatně ještě máme pár chvil na…

doufání.

P. S.: Pokud jste si všimli, se seriálem to začalo jít z kopce už v průběhu 6. řady a zejména na jejím konci. Tu zastrčená krvavá dýky do pochvy, což by pochopitelně nikdo se zdravým rozumem neudělal, tu chyba scénáře, jako že už byla vykonána pomsta za Rudou svatbu, kterou (tou pomstou) začíná ovšem až řada další. Kousek po kousku a ono se to nasčítá!

P. P. S.: Premiéra seriálu Rod draka (House of the Dragon) bude 22. 8. na stanici HBO (20:00 hod.) a VoD HBO Max, kde se ale startuje už ve 3:00 hod. ráno. Seriál půjde v originálním znění, následně s českými a slovenskými titulky a ještě o něco později také s českým a slovenským dabingem.

 

Číst 886 krát Naposledy změněno pondělí, 22 srpen 2022 01:10

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.