pátek 19 duben 2024
Text Size

Seriál Pán prstenů, Prsteny moci, zastínil Rod draka

„Názory budou různé, já to ale vidím takto!“ I touto sentencí se dá začít a přijde mi zde vhodná. Škoda, že na druhou řadu budeme čekat dlouho a Amazon to také zjevně zcela nezvládá marketingově. To bylo vidět už z prvních reakcí některých fanoušků. Co se mě týče, já říkám: „pokud jste neviděli, nemějte obavy a pusťte se do toho“. Ilustrace: archiv autora

Pro Česko Amazon udělal u seriálu úžasný počin a přišel rovnou s českým dabingem, který je slušný, byť ne vynikající, a to nejen kvůli tomu, že narazíte na drobné chyby, jako v posledním  dílu první řady: „Mluvte ke mně shora, kapitáne, a…“ (Má tu být samozřejmě „spatra…“)

ČTĚTE TAKÉ: Babylon Berlín 4: pár odchycených postřehů

Celkově vzato první řada podle mého názoru dopadla výborně, výprava i scéna byly pozoruhodné stejně, jako kostýmy, skript, výběr herců a většinou také střih a příběh jako takový.

Až jsem si v jednu chvíli říkal, že by se už mělo začít pracovat na tzv. spin-off o Numenoru (rozumný výstižný český výraz neznám). Tím by se nejen rozšířil ekosystém, ale hlavně by se osvětlily některé náznaky z původního psaného Tolkienova díla a i z tohoto seriálu.

À propos „příběh“. Seriál pochopitelně vychází z Tolkiena, resp. neucelených příběhů, spíše kronik jdoucích vedle několika stěžejních děl a v tomto je podoba s Rodem draka nepřehlédnutelná. Sice je škoda, že se o seriál nepostaral přímo Peter Jackson a že nesmrtelné postavy neztvárnili stejní herci, což by rozhodně pomohlo (prý i mohli, kdyby…), ale Amazon adaptaci za daných a zbytečně obtížných podmínek zvládl oproti HBO o třídu lépe! Ostatně při ceně, kterou za práva zaplatil (podle Wikipedie 250 mil. USD), by si minimálně herce, což prý neumožnili licenční podmínky, rozhodně zasloužil!

P. S.: po totálně zničené adaptaci Nadace (Asimov) jsem u Amazonu nedoufal ani v toto!

 

Číst 1018 krát Naposledy změněno středa, 19 říjen 2022 13:49

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.