sobota 27 duben 2024
Text Size

Březen 2024: někdejší president Klaus nejen k současné svobodě slova

Následující slova pana presidenta v rozhovoru P. T. Kulidakise pro pořad „Chuť moci“ (odkaz níže) ponechávám bez jakéhokoli komentáře, byť se s nimi naprosto ztotožňuji (závěrečná „vytučněná“ – pltč – část). Odchycená obrazovka: Bohumil Herwig, zdroj: Youtube

Záznam části (konce) rozhovoru Thomase Kulidakise s Václavem Klausem pro pořad „Chuť moci“, březen 2024 (přesný datum na Youtube neuveden), přepis Bohumil Herwig.

„Svoboda slova, sen nás po listopadu 89 a v podstatě jsme první éru, první nejméně půlku toho období od toho listopadu 89 jsme ve svobodě slova prožívali. Ale nyní jí ubývá, té svobody slova, a já myslím že se vracíme strašně, strašně daleko. Už jsou zase za výroky, někteří lidé zbavováni svých svých postů, zbavováni svých pozic v těch či oněch sférách, už studenti mají problém aby byli přijati tam či onde. Čili já myslím, že jsme ve svobodě slova se vrátili hodně, hodně zpátky a jestli někdo považuje ten výrok, který teď řeknu, nebo bude považovat ten výrok, který teď řeknu za nadsazený, tak já ho připustím, že říkám varovně, ale myslím, že má mnoho svého obsahu:

´Já myslím, že svoboda slova v tom klasickém slova smyslu v dnešní době u nás a v Evropské unii už se začíná blížit tomu, co jsme prožívali v závěru v závěru komunismu. Né, co jsme prožívali v padesátých letech to o tom vůbec nemůže být nemůže být řeči, ale míra, míra toho, co se děje s našimi dětmi ve školách, co se děje prostě v tom, co se smí nesmí, co se neodvažuje, sebecenzura člověka, opatrnost aby nebyl označen za to, aby mu to nepoškodilo, už zase že rodiče říkají tohle neříkej ve škole to já myslím, že už se začíná blížit tomu měkkému úplně závěrečnému komunismu.´

 

Číst 195 krát Naposledy změněno čtvrtek, 14 březen 2024 19:45

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.